1 sie 2015

Włoska zupa krem z bakłażana i papryki

Przepis na 'Włoską zupę' podpatrzyłam na opakowaniu przypraw firmy Kamis, składniki akurat miałam dostępne więc pokusiłam się o jej przygotowanie :)
Głównym składnikiem zupy jest bakłażan oraz papryka, reszta to wywar warzywny, świeża bazylia i przyprawy oraz porcja makaronu- dla sytości, gdyż sama zupa jest dosyć lekka.
Polecam, jest naprawdę wyjątkowo smaczna! :)


zupa krem z papryki, zupa krem z bakłażana, włoska zupa, zupa z bakłażana, zupa z bakłażanów, zupa z papryki, bakłażan, papryka czerwona, danie z bakłażana, danie z papryki, kamis, kraina miodem płynąca

* bakłażan- 1 szt.
* papryka czerwona- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* wywar warzywny- 800 ml
* ziele angielskie- 5 szt.
* liść laurowy- 2 szt.
* świeża bazylia- 4 dorodne gałązki
* słodka papryka- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* olej- do smażenia
* makaron- wedle uznania

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić, aż puści sok, a następnie wytrzeć papierem kuchennym i pokroić w kostkę.
W średniej wielkości garnku rozgrzać olej, na którym zeszklić pokrojoną cebulę z dodatkiem słodkiej papryki.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz bakłażana i podsmażyć całość przez około 7 minut.
Wlać wywar, dodać zielę, listek i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut.
Listek wraz z zielem wyjąć, dodać świeże liście bazylii i zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem.

Smacznego!  :)


zupa krem z papryki, zupa krem z bakłażana, włoska zupa, zupa z bakłażana, zupa z bakłażanów, zupa z papryki, bakłażan, papryka czerwona, danie z bakłażana, danie z papryki, kamis, kraina miodem płynąca

zupa krem z papryki, zupa krem z bakłażana, włoska zupa, zupa z bakłażana, zupa z bakłażanów, zupa z papryki, bakłażan, papryka czerwona, danie z bakłażana, danie z papryki, kamis, kraina miodem płynąca

6 komentarzy

  1. Pięknie wygląda, co za kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda smakowicie, chyba spróbuję twojego przepisu, polecam tez stary przepis na inna włoską zupe http://przepisybabci.com/zupa-wloska-risotto/

      Usuń
  2. Kolor faktycznie super no to ja wpadam na talerz zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor świetny, ale zamiast makaronu to zrobiłabym zdrowe grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, zupa wyszła smaczna, jednak nie udało mi się uzyskać ani takiego koloru ani konsystencji, ale lubię gęste kremy wiec to żaden problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to właśnie miała być zupa w postaci kremu, czyli wyszła prawidłowo :)))
      A co do koloru, to na pewno zależny jest od intensywności koloru użytej papryki, bo w sumie, to tylko ona (i odrobinę słodka papryka) 'koloruje' zupę.
      Najważniejsze, że zupka smakowała!
      Pozdrawiam :)))

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP