21 wrz 2015

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską

Kolejne, proste danie makaronowe, kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz  Murzynkapaprykarzu czy zupy NIC), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą.
Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu zachwycający- podana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie...
... danie, które warto odkryć na nowo! :)

łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, makaron z kapustą i kiełbasą, dania z kapusty kiszonej, dania z kiełbaską, kraina miodem płynąca

Porcja dla 4 dorosłych osób:
* kapusta kiszona- 500 g*
* ulubiona kiełbasa- 200 g
* makaron typu łazanki- 200 g
* cebula- 1 szt.
* woda- 1 szklanka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie)
* olej- 4 łyżki
* ziele angielskie, listki laurowe
* sól, pieprz

Kapustę kiszoną poszatkować (jeżeli jest w dużych kawałkach), przełożyć do dużego garnka, dodać ziele oraz listki laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości (na małym ogniu, pod przykryciem).
Na rozgrzanym oleju zeszklić poszatkowaną cebulę z drobno pokrojoną kiełbaską, a następnie dodać do miękkiej kapusty i chwilę razem poddusić, żeby smaki się połączyły.
Ugotować makaron, przełożyć do kapusty, doprawić i wymieszać.

Smacznego! :)


łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, makaron z kapustą i kiełbasą, dania z kapusty kiszonej, dania z kiełbaską, kraina miodem płynąca

łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą, makaron z kapustą i kiełbasą, dania z kapusty kiszonej, dania z kiełbaską, kraina miodem płynąca

* ja kapusty nigdy nie płuczę, gdyż uwielbiam jej kwaśny smak i w tym daniu również nie polecam jej płukania- potrawa straci na wyrazistości.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP