2 wrz 2015

Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną

Wraz z rozpoczęciem sezonu jesiennego polecam klasykę, czyli risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny.
Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne.
Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny smak i cudowny zapach sprawią, że zakochasz się w tym daniu! :)

risotto z dynią, risotto dyniowe, ryż z dynią, przepisy z dynią, przepisy z ryżem, risotto z kurkami, ryż z kurkami, risotto z cielęciną, dania z cielęciny, ryż z cielęciną, risotto z mięsem, ryż z mięsem, kraina miodem płynąca

Porcja dla 3-4 osób
* ryż risotto- 1 szklanka
* bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy)
* kurki- 350 g
* dynia- 350 g
* cielęcina- 250 g
* białe wino-150 ml
* cebula- 1 szt.
* masło- 50 g
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
* sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa
* świeży koper- do posypania
* olej ryżowy- do smażenia

Cielęcinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie wrzucić oczyszczone kurki i podsmażyć 1-2 minuty.
Po tym czasie dodać mięso, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a następnie wsypać ryż (smażyć, aż będzie przeźroczysty) i po chwili wlać wino.
Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu).
Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz doprawić gałką muszkatołową.
Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem oraz świeżym, posiekanym koprem.

Smacznego! :) 


risotto z dynią, risotto dyniowe, ryż z dynią, przepisy z dynią, przepisy z ryżem, risotto z kurkami, ryż z kurkami, risotto z cielęciną, dania z cielęciny, ryż z cielęciną, risotto z mięsem, ryż z mięsem, kraina miodem płynąca

risotto z dynią, risotto dyniowe, ryż z dynią, przepisy z dynią, przepisy z ryżem, risotto z kurkami, ryż z kurkami, risotto z cielęciną, dania z cielęciny, ryż z cielęciną, risotto z mięsem, ryż z mięsem, kraina miodem płynąca

4 komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Dyni w takiej wersji jeszcze nie próbowałam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh! To musi być pyszne! Wyobrażam sobie już ten smak! Uwielbiam kurki, uwielbiam dynię! Muszę spróbować tego połączenia koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. A kiedy dodajemy kurki?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, w opisie nie ma wzmianki o kurkach- już poprawiam :) Kurki dodajemy po zeszkleniu cebuli i dopiero po ich lekkim podsmażeniu dodać mięso.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP