25 wrz 2015

Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną

Szarlotka sypana*, to najprostszy jabłecznik (nawet prostszy niż ten 'Najprostszy 4-składnikowy'), który nie wymaga wyrabiania, ubijania czy miksowania, a jedyną trudnością jest obranie 1,5 kg jabłek, reszta to banał: wymieszane ze sobą suche składniki 'układamy' na zmianę ze startymi jabłkami, na koniec warstwa masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika.
Prościej się już chyba nie da, prawda?! :)
Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach...
Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania szczypty zdrowia ;)))

szarlotka sypana, jabłecznik sypany, proste ciasto jabłkowe, ciasto z jabłkami, wypieki z jabłkami, ciasto z otrębami, ciasto z kaszą manną, kraina miodem płynąca

* kasza manna- 1 szklanka
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie)
* cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka
* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
* cynamon- 1 płaska łyżka
* jabłka- 1,5 kg
* masło- 150 g
* płatki migdałowe- 2 łyżki

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Na spód małej, 23 cm tortownicy (wyłożonej papierem, a boki wysmarowane masłem i oprószone kaszą manną)- wysypać jedną część suchych składników, a na nią warstwę startych jabłek.
Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników.
Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Smacznego! :)

szarlotka sypana, jabłecznik sypany, proste ciasto jabłkowe, ciasto z jabłkami, wypieki z jabłkami, ciasto z otrębami, ciasto z kaszą manną, kraina miodem płynąca

szarlotka sypana, jabłecznik sypany, proste ciasto jabłkowe, ciasto z jabłkami, wypieki z jabłkami, ciasto z otrębami, ciasto z kaszą manną, kraina miodem płynąca

* przepis inspirowany książką 'Kuchnia Polska' Małgorzaty Caprari i lekko zmodyfikowany o dodatek otrębów i płatków migdałowych

1 komentarz

  1. uwielbiam szarlotki, to moje ukochane ciasta, zaraz po sernikach ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP