4 wrz 2015

Rajskie mleczko z kolorowymi galaretkami

Jeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;)  
Jego podstawą są tylko 3 składniki: niesłodzone mleko skondensowane, wspomniane już galaretki oraz żelatyna, nawet nie ma potrzeby dodatkowo słodzić, gdyż samo mleko oraz galaretki nadają słodyczy.
Jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy mleko zamienić na jogurt naturalny- deser w tym wydaniu też jest pyszny, jednak warto wtedy odrobinę dosłodzić- miodem lub np. niskokalorycznym syropem daktylowym.
Tak obłędnie prezentujący się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :)

ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

* mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr
* kolorowe galaretki- 5 szt.
* żelatyna- 5 czubatych łyżeczek

Każdą z galaretek zalać 350 ml wrzącej wody, wymieszać, ostudzić i wstawić do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny (lub do lodówki na 4-5 godz.)
Mleko przelać do garnuszka, wsypać żelatynę i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia i ostudzić.
Stężałe galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do wybranej formy (u mnie to forma prostokątna 27x20 cm) wyłożonej folią aluminiową/spożywczą, a następnie zalać mlekiem.
Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego! :)


ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

ptasie mleczko z galaretką, rajska pianka z galaretką, deser z mleka skondensowanego, pianka z mleka skondensowanego, kolorowa pianka, jogurtowiec z galaretkami, deser z galaretkami, deser z jogurtem, deser na zimno, kolorowy deser, kolorowe ciasto, ciasto bez pieczenia, jogurtowy sernik na zimno, śmietanowiec, ciasto z galaretką, deser dla dzieci, ciasto dla dzieci, kraina miodem płynąca

15 komentarzy

  1. Jak kolorowo! To wygląda cudownie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie kolorowo..... z mleka skondensowanego musiało być pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj dla moich gości, na jogurcie napiszę jak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj, wydaje mi się, że wszystko tak jak w przepisie ale mleko nie chce mi stężeć nawet po całej nocy w lodówce. Jakieś pomysły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że żelatyna po prostu została zagotowana zamiast podgrzana- wtedy niestety traci swoje właściwości.

      Usuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale śliczne, takie kolorowe))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    Jeśli chciałbym zrobić ten deser na biszkopcie, to w którym momencie wylać na niego mleko? Czekać aż bardziej stezeje aby nie wsiaknal w biszkopt? Robiła juz Pani ten deser na biszkopcie?
    I proszę o wiedzieć, która forma byłaby najbardziej bliska wymiarów Pani deseru - kwadratowa o boku 24 cm czy taka o wymiarach 25/30?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam :)
    Proszę poczekać aż mleczko trochę stężeje, bo- tak jak Pani pisze- wsiąknie w biszkopt.
    A jeżeli chodzi o formę, to wybrałabym tą kwadratową.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak pięknie, że nic innego jak tylko zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skuszona pięknym wyglądem postanowiłam je zrobić i niestety ładnie wygląda smakuje nijak. Dodam że i tak do doslodzilam mleko ale za mało i dzieciaki orzekły, że musi być słodsze bo jest zupełnie bez wyrazu. Dlatego jeśli jeszcze zdecyduję się je zrobić to na pewno z bardzo posłodzonym mlekiem. Magda

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam , a można użyć mleka skondensowanego słodzonego ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Daj znać czy z takim mlekiem deser nie jest za słodki :)

      Usuń
    2. Witam , zrobiłam na mleku słodkim ale niestety nie zastygł :( za długo podgrzewałam ?Jeśli tak to jaki jest czas podgrzewania ? Pozdrawiam

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP