16 wrz 2015

Risotto z krewetkami, dynią i pestkami dyni

Risotto należy do moich ulubionych dań jednogarnkowych, nieskomplikowanych i szybkich w przygotowaniu, do których można wrzucić dosłownie wszystko, a efekt końcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem :)
Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią.
Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :)

risotto z dynią, risotto z krewetkami, ryż z dynią i krewetkami, dania z ryżem, dania z dynią, dania z krewetkami, kraina miodem płynąca

Porcja dla 3-4 osób
* ryż risotto- 1 szklanka
* bulion warzywny- 1 litr
* dynia- 350 g
* krewetki- 200 g
* białe, słodkie wino-150 ml
* cebula- 1 szt.
* masło- 50 g
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* świeży koper- do posypania
* ulubiony starty ser- do posypania (opcjonalnie) 

Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wsypać ryż, smażyć, aż będzie przeźroczysty, a następnie wlać wino.
Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu).
Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz krewetki.
Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem.
Posypać świeżym, posiekanym koprem oraz (opcjonalnie) startym serem.

Smacznego! :) 

risotto z dynią, risotto z krewetkami, ryż z dynią i krewetkami, dania z ryżem, dania z dynią, dania z krewetkami, kraina miodem płynąca

risotto z dynią, risotto z krewetkami, ryż z dynią i krewetkami, dania z ryżem, dania z dynią, dania z krewetkami, kraina miodem płynąca


1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP