13 wrz 2015

Słodkie bułki mleczno-maślane

Dzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu.
Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku'.
Znakomite zarówno i na rozpoczęcie dnia- posmarowane np. masłem i dżemem- jak również fantastyczne do przegryzienia w szkole czy pracy.

domowe bułeczki maślane, bułeczki mleczne, bułki maślane, bułki mleczne, bułki z mlekiem w proszku, bułki na słodko, słodkie bułki śniadaniowe, bułeczki na śniadanie, drożdżowe bułeczki, bułki na drożdżach, pieczywo maślane, pieczywo z masłem, pieczywo z mlekiem w proszku, mleko w proszku, kraina miodem płynąca

7 bułeczek:
* mąka pszenna- 200 g
* masło- 100 g
* ciepła woda- 50 g
* mleko w proszku- 2 czubate łyżki
* drożdże- 2 g (pół łyżeczki)
* cukier trzcinowy- 2 łyżeczki
* sól- szczypta
* pokruszone migdały- 2 łyżki
* jajko- 1 małe
* mleko- 2 łyżki

Do miski wsypać suche składniki: mąkę, mleko w proszku, cukier oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g).
Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz odstawić na czas nagrzania się piekarnika na temperaturę 190 stopni.
W międzyczasie jajko roztrzepać z mlekiem.
Lekko napuszone bułeczki posmarować mieszanką z jajka i mleka i posypać pokruszonymi migdałami.
Piec około 15-17 minut.

Smacznego! :)

domowe bułeczki maślane, bułeczki mleczne, bułki maślane, bułki mleczne, bułki z mlekiem w proszku, bułki na słodko, słodkie bułki śniadaniowe, bułeczki na śniadanie, drożdżowe bułeczki, bułki na drożdżach, pieczywo maślane, pieczywo z masłem, pieczywo z mlekiem w proszku, mleko w proszku, kraina miodem płynąca

domowe bułeczki maślane, bułeczki mleczne, bułki maślane, bułki mleczne, bułki z mlekiem w proszku, bułki na słodko, słodkie bułki śniadaniowe, bułeczki na śniadanie, drożdżowe bułeczki, bułki na drożdżach, pieczywo maślane, pieczywo z masłem, pieczywo z mlekiem w proszku, mleko w proszku, kraina miodem płynąca


11 komentarzy

  1. Wyglądają apetycznie! :) Z migdałową nutą - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój synio byłby zachwycony takimi bułeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Ewo, te bułeczki robi się naprawdę bardzo prosto więc może skuś się i upiecz je dla synka? :)

      Usuń
  3. Czy użyła pani suchych drożdży? mam w domu te mokre i nie wiem jak ich użyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak w przepisie jest mowa o suchych. Mokrych proszę dodać 7 gramów i zrobić rozczyn: w miseczce pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kolejno wsypać mąkę- 1 łyżka (o tyle mniej należy odjąć później), ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na końcu połączyć zaczyn z resztą składników i wyrobić. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za odpowiedź ;) jutro pieczemy bułeczki! Już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam mleka w proszku.. czy nie mozna uzyc na przyklad wiecej zwyklego mleka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, można zupełnie pominąć mleko w proszku.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP