28 wrz 2015

Zupa dyniowo - ziemniaczana

Zupa w postaci gęstego kremu na bazie dyni oraz ziemniaków, o bardzo subtelnym smaku, lekko rozgrzewająca (za sprawą czosnku, gałki muszkatołowej i papryczki chili), pożywna, a przy tym banalna i równie szybka w przygotowaniu- jak to bywa z zupami wegetariańskimi- oraz mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!).
Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :)
Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej jesieni króluje właśnie dynia!

zupa dyniowa, zupa ziemniaczana z dynią, zupa z dyni, krem dyniowy, krem warzywny, zupa jesienna, krem ziemniaczany, krem z ziemniaków, zupa dyniowo ziemniaczana, zupa wegetariańska, pomysł na dynię, pomysł na ziemniaki, kraina miodem płynąca

Zupa dyniowo - ziemniaczana:
* woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny)
* ziemniaki- 1/2 kg
* dynia hokkaido- 1/2 kg
* marchewka- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* suszona włoszczyzna- 2 łyżki
* olej ryżowy- do smażenia
* listek laurowy, ziele angielskie
* sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili- do smaku
koper- do posypania

Dodatkowo:
* boczek wędzony w plastrach- wedle uznania

Zupa krem:
Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować.
W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość do miękkości warzyw.
Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili.

Dodatkowo:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wysmażenia boczku.

zupa dyniowa, zupa ziemniaczana z dynią, zupa z dyni, krem dyniowy, krem warzywny, zupa jesienna, krem ziemniaczany, krem z ziemniaków, zupa dyniowo ziemniaczana, zupa wegetariańska, pomysł na dynię, pomysł na ziemniaki, kraina miodem płynąca

zupa dyniowa, zupa ziemniaczana z dynią, zupa z dyni, krem dyniowy, krem warzywny, zupa jesienna, krem ziemniaczany, krem z ziemniaków, zupa dyniowo ziemniaczana, zupa wegetariańska, pomysł na dynię, pomysł na ziemniaki, kraina miodem płynąca

9 komentarzy

  1. bardzo lubię zupę dyniową, ale nigdy nie dodawałam ziemniaków - fajny i ciekawy patent.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka rewelacyjna, dyniową uwielbiam w każdej wersji :) Sezon dyniowy w pełni polecam Ci więc sernik dyniowy może będziesz miała ochotę kiedyś wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo wow! ale super wygląda! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny kolor:)bardzo chętnie bym ją przygotowała,bo to moje smaki,ale czy zamrożone rok temu puree jeszcze można spożywać bez obaw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że świeża dynia nawet po roku mrożenia jest ok, ale jak to ma się do puree, to nie mam pojęcia, gdyż w takiej formie nie mroziłam. Ostawiałabym jednak, że byłaby ok. Nie zwlekaj i przygotuj zupę, nie dość, że prosta i szybka, to na dodatek- jak piszesz- to 'Twoje smaki' :)))

      Usuń
    2. Skoro świeża jest ok,to puree poddane wcześniej działaniu temp.też powinno być ok,zatem będę się delektować pyszną dyniową zupą wkrótce:)

      Usuń
    3. To Aguś daj znać czy smakowała :) Pozdrawiam i życzę smacznego! :)

      Usuń
  5. super zupka ! i w dodatku jak pięknie podana

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem na pewno, że smaczna, bo robię podobną. Kolory cudowne, jak nie kochać takiej zupy ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP