23 paź 2015

Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe

Ciasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych.
Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży.
Jeżeli chcecie się pobawić, to z tego ciasta można uformować bułeczki, wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy.
Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :)

ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca

Ciasto:
* mąka pszenna- 500 g
* mleko- 230 g
* cukier trzcinowy- 80 g
* masło- 100 g
* drożdże- 20 g
* jajko- 1 szt.
* wanilia- 1 laska

Dodatkowo:
* masło- 100 g
* cukier waniliowy- 3 łyżki
* płatki migdałowe-  3 łyżki

Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać, wymieszać, aż masło się roztopi.
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko z roztopionym masłem i wymieszać z odrobiną mąki.
Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, czyli około 10-15 minut.
Na końcu wbić jajko, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii i całość wyrobić hakiem na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość- około 1 godz.
Blaszkę (20x27 cm) wysmarować odrobiną masła, wyłożyć ciasto i 'porozciągać' do brzegów blaszki.
Na wierzchu ułożyć 'wiórki' z masła, posypać cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni.
Piec około 20-25 minut.

Smacznego! :)


ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca

ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca
ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Kochana, pal licho witaminę B1, to ciacho aż się prosi o kubek gorącej herbaty i cieplutki, puszysty koc! :D Z tego co wiem Ty kawy nie pijasz, więc może tak oddałabyś blaszkę tego maślanego cuda... mnie...? :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilonka, po cieście nie ma śladu, tym razem nawet teściowej się nie dostało porcyjki- za dobre było ;)))))

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP