21 paź 2015

Nadziewane kluski śląskie

Tradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej.
Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych! ;)
W przygotowaniu klusek śląskich bardzo ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy na 4, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne!
I nie ma potrzeby dodawania jajka.
Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :)

kluski śląskie, kluski śląskie z mięsem, nadziane kluski, kluski ziemniaczane, pyzy z mięsem, jak spożytkować ugotowane mięso z kurczaka, co zrobić z ugotowanego mięsa, kraina miodem płynąca, kule z mięsem, kule ziemniaczane,

12 sporych klusek:
* ziemniaki- 700 g
* mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków
* ugotowane mięso- 200 g
* bulion- 3-4 łyżki
* sól, pieprz- do smaku
* cebula- 2 duże szt.
* olej ryżowy- 4 łyżki

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
W misce/garnku ziemniaki wyrównać, podzielić na równe 4 części, z czego jedną część wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wyrobić.
Mięso zmiksować, a jeżeli będzie suche- podlać 3-4 łyżkami bulionu (lub mniej/więcej, w zależności od mięsa), doprawić i wymieszać.
Z masy ziemniaczanej uformować kulę, rozpłaszczyć, na środku ułożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ponownie w kulę.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, około 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z cebulką zeszkloną na rozgrzanym oleju.

Smacznego! :)

kluski śląskie, kluski śląskie z mięsem, nadziane kluski, kluski ziemniaczane, pyzy z mięsem, jak spożytkować ugotowane mięso z kurczaka, co zrobić z ugotowanego mięsa, kraina miodem płynąca, kule z mięsem, kule ziemniaczane,

kluski śląskie, kluski śląskie z mięsem, nadziane kluski, kluski ziemniaczane, pyzy z mięsem, jak spożytkować ugotowane mięso z kurczaka, co zrobić z ugotowanego mięsa, kraina miodem płynąca, kule z mięsem, kule ziemniaczane,

5 komentarzy

  1. takie proste jedzonko, a takie pyszne :) i cudownie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kasiu, wpadaj kiedy chcesz! :) Wszak nie codziennie mam nadziewane kluski śląskie, ale zawsze jakiś obiad będzie :)

      Usuń
  3. lata takich nie robiłam,pyszne !

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP