26 paź 2015

Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek

Wegetariański 'gulasz' z białej fasoli, pieczarek i marchewki, podlany bulionem oraz białym winem, z dodatkiem koncentratu z pomidorów- gęsty, pełny smaku i aromatu, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'.
Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :)
Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba.
Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :)

gulasz z fasoli, gulasz z pieczarek, gulasz pieczarkowy, gulasz wegetariański, gulasz warzywny, szybkie danie z pieczarkami, danie z fasolą, fasola, marchewka, pieczarki, danie jednogarnkowe z pieczarkami, danie jednogarnkowe z fasolą, kraina miodem płynąca

3-4 porcje:
* biała fasola- puszka (lub świeża*)
* pieczarki- 200 g
* marchewka- 1 średnia szt.
* cebula- 1 duża szt.
* czosnek- 2 ząbki
* bulion warzywny- 1 szklanka
* białe wino- 1 szklanka
* przecier pomidorowy- 2 łyżki
* oliwa- 2 łyżki
* świeży majeranek posiekany- 1 łyżka
* wędzona papryka- 1 łyżeczka
* ziele angielskie- 6 szt.
* listek laurowy- 2 szt.
* sól, pieprz, suszona papryka chili- do smaku

Fasolę z puszki odsączyć, pieczarki umyć i pokroić, marchewkę obrać i również pokroić w plastry (lub kostkę).
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę.
Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki).
Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, suszoną papryczką chili i posypać świeżym majerankiem.

Smacznego! :)


gulasz z fasoli, gulasz z pieczarek, gulasz pieczarkowy, gulasz wegetariański, gulasz warzywny, szybkie danie z pieczarkami, danie z fasolą, fasola, marchewka, pieczarki, danie jednogarnkowe z pieczarkami, danie jednogarnkowe z fasolą, kraina miodem płynąca

gulasz z fasoli, gulasz z pieczarek, gulasz pieczarkowy, gulasz wegetariański, gulasz warzywny, szybkie danie z pieczarkami, danie z fasolą, fasola, marchewka, pieczarki, danie jednogarnkowe z pieczarkami, danie jednogarnkowe z fasolą, kraina miodem płynąca

* fasolę zalać wodą (woda powinna zakryć fasolę i jeszcze ponad 1/3 więcej) i zostawić na noc (8-12 godzin).
Wodę wylać, zalać świeżą, gotować do miękkości, czyli około 60-90 minut - w zależności od wielkości użytej fasoli (z czego 10 minut bez przykrycia, ściągnąć pianę i dopiero zakryć).
Posolić dopiero jak fasola będzie miękka, chwilę podgotować i odcedzić.

5 komentarzy

  1. Ja też preferuję kaszę do gulaszu, faceci się nie znają :p A gulasz wygląda przepysznie, wegetariańskie czasem mają równą moc, co mięsne. Wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad wygląda bardzo apetycznie! :) Idealny na jesienną aurę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nawet wolę jak gulasz jest bez mięsa,apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, co prawda bez marchewki, bo akurat nie miałam pod ręką, ale i tak wyszło pysznie:) Wędzona papryka nadaje daniu niesamowity aromat i smak! Pozdrawiam. Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) A papryka wędzona ostatnio jest moją ulubioną przyprawą i namiętnie dodaję ją wszędzie tam, gdzie tylko mogę :) Również pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP