19 paź 2015

Warkocz drożdżowy z Nutellą

Ciasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą.
Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy, a w przekroju bardzo ciekawe wzorki.
Na poprawę humoru jak również do poskubania pod kocem i z kubkiem ciepłego mleka- znakomity wypiek! :)
I ten zapach rozchodzący się po całym domu... mmm, obłęd! :)
Receptura zaczerpnięta z bloga I Love Bake.

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca

Ciasto:
* mąka pszenna- 400 g
* drożdże świeże- 25 g*
* olej- 130 ml
* masło- 20 g
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 3 łyżki
* cukier waniliowy- 1 łyżka
* sól- szczypta

Dodatkowo:
* Nutella- 3 czubate łyżki
* posiekane orzechy laskowe- 2 łyżki
* jajko- 1 szt. (+ łyżka mleka)

Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać.
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wymieszać z odrobiną mąki.
Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, czyli około 10-15 minut.
Kolejno dodać jajko, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i wyrobić hakiem na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość- około 1 godz.
Stolnicę lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 30x40 cm.
Posmarować Nutellą zostawiając wolną przestrzeń (1,5 cm) z każdego brzegu i posypać posiekanymi orzechami.
Ciasto zwinąć w rulon (zaczynając od węższej strony) i przełożyć na papier do pieczenia, a następnie przekroić na pół zostawiając nieprzecięte 2 cm od wierzchołka.
Powstałe w ten sposób dwa kawałki ciasta przeplatać ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry.
Gotowy rulon wraz z papierem przełożyć do dużej keksówki lub przenieść na blaszkę do pieczenia.
Odstawić pod przykryciem na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni.
W tym czasie roztrzepać jajko z dodatkiem mleka i posmarować wierzch ciasta.
Piec około 20 minut.

Smacznego! :)

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca

I w skrócie, czyli jak przygotować warkocz:

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca


3 komentarze

  1. Piękny "warkocz"! :) Lubię takie domowe wypieki ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, ale cudne! Uwielbiam takie drożdżowe cuda, a do szklanki mleka idealne <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP