8 paź 2015

Zupa cukiniowo - ziemniaczana

Zupa w postaci gęstego kremu, o subtelnym- jednakże ciekawym smaku- pożywna i w delikatnym pastelowo-zielonym kolorze, który zawdzięczamy dzięki skórce z cukinii.
Błyskawiczna w przygotowaniu, banalnie prosta i mało kaloryczna (niecałe 1800 kcal, podobnie jak zupa dyniowo - ziemniaczana).
Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni.

zupa krem z cukinii, zupa cukiniowa, zupa ziemniaczana z cukinią, zielona zupa, dania z cukinią, dania z ziemniakami, tanie danie, kraina miodem płynąca

* woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny)
* ziemniaki- 500 g
* cukinia- 750 g
* cebula- 1 duża
* czosnek- 2 ząbki
* masło klarowane/olej ryżowy- 4 łyżki
* suszona włoszczyzna- 2 łyżki
* listek laurowy- 1 szt.
* ziele angielskie- 6 szt.
* sól, pieprz- do smaku
* chipsy bekonowe i 'makaron' ze skórki z cukinii- opcjonalnie

Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
Cukinię pokroić (nie obierać i nie wydrążać środka) posypać solą i odstawić na kilka minut, a kiedy puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do gotujących się ziemniaków.
W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
Kiedy warzywa będą miękkie, należy wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Ozdobić chrupiącymi chipsami i 'makaronem' ze skórki cukinii.

Smacznego! :)

zupa krem z cukinii, zupa cukiniowa, zupa ziemniaczana z cukinią, zielona zupa, dania z cukinią, dania z ziemniakami, tanie danie, kraina miodem płynąca

zupa krem z cukinii, zupa cukiniowa, zupa ziemniaczana z cukinią, zielona zupa, dania z cukinią, dania z ziemniakami, tanie danie, kraina miodem płynąca


3 komentarze

  1. Chciałabym ten talerz chipsów z boczku. Mniam... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tak bardzo je lubisz?! Po cichu się przyznam, że też lubię je pochrupać :)

      Usuń
  2. O rany. Królestwo za talerz o tej porze! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP