19 lis 2015

Ciasto marchewkowe

Ulubione ciasto mojego męża, w sumie tak sobie myślę, że chyba nie ma osoby, która nie lubi marchewkowego, prawda?! :)
Piekłam wiele marchewkowych ciast, za każdym razem w przeróżnych modyfikacjach, ale przyznam, że ta wersja jest najsmaczniejsza :)
Ciasto obłędnie pachnie aromatycznymi przyprawami oraz skórką z pomarańczy, z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i  wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak...
... ach, coś przepysznego! :)

ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z warzywami, warzywne ciasto, zdrowe ciasto, marchewka, ciasto z orzechami, ciasto z cynamonem, kraina miodem płynąca,

Ciasto:
* starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki
* maka pszenna- 1 szklanka
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* olej- 3/4 szklanki
* jajka- 2 duże
* orzechy włoskie- 5 szt.
* pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka)
* soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce
* cynamon- 1 łyżeczka
* mielony kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:
* kremówka- 250 ml
* cukier trzcinowy- 2 łyżki
* orzechy włoskie- 4 szt.
* cynamon- do posypania

Ciasto:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą marchewkę, wsypać posiekane orzechy, startą skórkę z pomarańczy  i ponownie wymieszać (tylko do połączenia się składników).
Na koniec przesiać mieszankę z mąki i przypraw i całość dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników.
Okrągłą formę (ja użyłam 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), a boki natłuścić i oprószyć mąką.
Wylać masę i piec około 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Dodatkowo:
Kremówkę ubić razem z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, 'oblepić' krawędź ciasta, a środek oprószyć cynamonem.

Smacznego! :)

ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z warzywami, warzywne ciasto, zdrowe ciasto, marchewka, ciasto z orzechami, ciasto z cynamonem, kraina miodem płynąca,

ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z warzywami, warzywne ciasto, zdrowe ciasto, marchewka, ciasto z orzechami, ciasto z cynamonem, kraina miodem płynąca,

5 komentarzy

  1. wygląda obłędnie smacznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój piekarnik inaczej piecze czy co..piekłam ponad 40minut.czy to ciasto nowo być trochę wilgotne?:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy została użyta ta sama wielkość tortownicy? Jeżeli mniejsza, to automatycznie czas pieczenia się wydłuża. Podczas sprawdzania patyczkiem ciasto nie powinno go oblepiać, a tylko zostawić lekko tłustą warstwę. Tak, ciasto jest wilgotne. :)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie :)
    Jesienią marchewkowe zawsze poprawiają mi humor :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP