23 lis 2015

Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie udka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :)
Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka.
Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :)

udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, kurczak z kapustą kiszoną, udka z piekarnika, pałki z piekarnika, pieczony kurczak, kapusta kiszona z piekarnika, smażona kapusta kiszona, kapusta z mięsem, danie z piekarnika, kraina miodem płynąca

* udka z kurczaka- 8 szt.
* kapusta kiszona- 800 g
* olej ryżowy- 4 łyżki
* sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania

Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut.
Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić, wyłożyć kapustę kiszoną (jeżeli nie lubicie mocno kwaśnej, to należy ją przepłukać i odcisnąć)- ważne żeby warstwa kapusty nie była zbyt gruba, bo inaczej będzie surowa, maksymalnie 2 cm wysokości.
Na kapuście ułożyć zamarynowane udka z kurczaka, a pozostałą marynatą skropić kapustę.
Przykryć i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Piec 45 minut, a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wypieczenia skórki kurczaka.

Smacznego! :)

udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, kurczak z kapustą kiszoną, udka z piekarnika, pałki z piekarnika, pieczony kurczak, kapusta kiszona z piekarnika, smażona kapusta kiszona, kapusta z mięsem, danie z piekarnika, kraina miodem płynąca

7 komentarzy

  1. Fajny pomysl. Mysle ze to super polaczenie smakow

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysl. Mysle ze to super polaczenie smakow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze myślisz Karolino- kiszona kapusta z kurczakiem to duet idealny :) Ja nawet kapusty nie płuczę, bo uwielbiam jak jest wybitnie kwaśna i 'przełamana' delikatnym w smaku mięskiem... Aż ślinka leci na samą myśl :))) Koniecznie wypróbuj przepis :)

      Usuń
  3. Ja wypróbuję:) Rewelacyjnie wygląda i z całą pewnością tak smakuje. Jesień, jesień...a kapusta kiszona to taka jesienna bardzo...mniam, mniam z tym kurczaczkiem..
    Och kocham Cię Kraino !
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, jesień już w pełni więc trzeba sobie aplikować mnóstwo witaminy c, aby jakoś przetrwać ten okres- a kapusta kiszona ma jej całe mnóstwo!
      Smacznego Cedro! Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. a ja kapustę trochę płuczę , ale dodaję... ananasy z puszki wraz z sokiem- przełamanie słodyczą ananasa daje naprawdę super smaczek

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dodałam miodu na kapuste tez sa smaczne...dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP