3 gru 2015

Domowy paprykarz z makrelą

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację?
Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu...
To dopiero był cymes :)
Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki zróbcie pastę sami, bo jest naprawdę prosta w przygotowaniu i dzięki niewielkiemu nakładowi pracy możecie ciszyć się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji :)
Ja z tą kanapką przeniosłam się do cudownych lat...
... zapraszam i Was! :)

Domowy paprykarz, pasta z makreli i ryżu, makrela z ryżem i warzywami, pasta rybna, makrela, ryż, pasta rybna, pasta warzywna, warzywa, kraina miodem płynąca

* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)
* ryż- 100 g (1 woreczek)
* marchew- 1 średnia
* pietruszka- 1 mała
* cebula- 1 mała
* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki
* woda- 100 ml
* olej ryżowy- do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie
* cukier- opcjonalnie

Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości.
Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut.
3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche).
W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem.
Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać.

Smacznego!

Domowy paprykarz, pasta z makreli i ryżu, makrela z ryżem i warzywami, pasta rybna, makrela, ryż, pasta rybna, pasta warzywna, warzywa, kraina miodem płynąca

Domowy paprykarz, pasta z makreli i ryżu, makrela z ryżem i warzywami, pasta rybna, makrela, ryż, pasta rybna, pasta warzywna, warzywa, kraina miodem płynąca

Przepis 'stary' (publikowany 1.11.2013 r.), ale został ulepszony- o nową recepturę i nowe zdjęcia ;)

10 komentarzy

  1. Bardzo dobrze mi się kojarzy taka kanapeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i z pewnością tak też smakuje :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak kupowałam puszki z paprykarzem.... A teraz można zrobić samemu i jest jeszcze lepszy no i zdrowszy. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia mega apetyczne :) Muszę wypróbować twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię paprykarz w domowej wersji....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten domowy paprykarz jest 100xlepszy niż wersja z puszki. Szczególnie gdy jeszcze ciepły rozsmarowujemy na kanapeczce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, przynajmniej wiemy co jemy i zamiast smaku konserwantów czuć naturalny smak użytych składników i aromatów :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  7. Już zrobiłem paprykarz i jest bardzo dobry 2017


    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP