14 gru 2015

Jabłka w cieście naleśnikowym z miętowym sosem orzechowym

Jabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację.
Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy.
Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :)

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

Jabłka w cieście (około 15 szt.):
* jabłka- 3 duże szt.
* mleko- 3/4 szklanki
* mąka- 1 szklanka
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 2 łyżki
* cynamon- 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
* sól- szczypta
* olej- 1/2 litra

Sos orzechowy:
* orzechy włoskie- garść
* masło klarowane- 30 g
* miód- 1 łyżka
* mięta suszona- 1/2 łyżeczki

Jabłka w cieście:
Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne.
Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym należy obtoczyć jabłka (najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem.
Smażyć do lekkiego zarumienienia (wystarczy po kilka sekund na każdą ze stron).

Sos orzechowy:
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażyć około 1 minutę.
Do gorącego sosu przelać miód, wsypać suszoną miętę i całość wymieszać do połączenia się składników.
Ciepłym sosem polać placki.

Smacznego! :)

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

jabłka w cieście naleśnikowym, deser z jabłkami, ciasto naleśnikowe, naleśniki, smażone jabłka, jabłka, cynamon, pomysł na kolację, całuski, placki z dziurką, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Pyszności... sama piekłam dziś naleśniki i nie wpadłam na pomysł aby zatopić w cieście jabłka. Jak dla mnie to kolacja musi być nieco lżejsza, ale takie śniadanko królów to z chęcią bym zjadła. Do tego ta dekoracja ;)
    Twoje zdjęcia są magiczne. Jestem zachwycona, wszystkie elementy składowe świetnie ze sobą współgrają.
    Uroczo i z akcentem świątecznym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dziękuję ślicznie za tak miłe słowa :) Ja za to naleśniki czy placki preferuję na kolację- wtedy nie robię ich w biegu, a śniadanie zaś jest lekkie i szybkie- córeczka już po przebudzeniu krzyczy, że jest głodna więc muszę szybko reagować :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP