30 mar 2015

Marynowane jajka z pastą z tuńczyka

Jajka, o ciekawym smaku i przepięknym kolorze - który zawdzięczamy koncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z majonezem- też smakują wybornie :)
Tak piękne jajka na pewno będą ozdobą Waszego świątecznego stołu, tylko pamiętajcie, że należy je przygotować dzień wcześniej, inaczej burak nie zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy.
Inspiracją był przepis z bloga Anyżkowo :)

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

Jajka:
* jajka- 6 szt.
* koncentrat barszczu czerwonego- słoiczek, 330 ml
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 2 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* szczypta soli

Pasta z tuńczyka:
* żółtka- 6 szt.
* tuńczyk- mała puszka
* majonez- 2 łyżki
* szczypior- wedle uznania
* sól, pieprz, szczypta suszonej papryczki chili

Jajka:
Jajka ugotować, ostudzić i obrać ze skorupki.
Przełożyć do garnuszka, zalać koncentratem, doprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Przekroić na pół.

Pasta z tuńczyka:
Z jajek wydrążyć żółtka i połączyć je z odcedzonym oraz rozdrobnionym tuńczykiem, pokrojonym szczypiorem i majonezem.
Całość doprawić, wymieszać i napełnić wgłębienie po żółtku.

Smacznego! :)

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

marynowane jajka, różowe jajka, wielkanocne jajka, jajka z pastą, pasta z tuńczyka, pasta z jajek i tuńczyka, pasta jajeczna z tuńczykiem, ozdobne jajka, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
27 mar 2015

Babka Malibu z truskawkami

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku.
Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best! :)
Nie może jej zabraknąć na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w inne uroczyste okazje (np. upieczona w keksówce czy blaszce), na których sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem!
Polecam!!!

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

Babka:
* masło- 250 g
* mąka pszenna- 200 g
* mąka ziemniaczana- 100 g
* cukier trzcinowy- 170 g
* jajka- 4 szt.
* likier Malibu- 250 ml
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* truskawki mrożone- około 150 g

Lukier:
* cukier puder- 4 łyżki*
* sok truskawkowy- 2 łyżki

Dodatkowo:
* wiórki kokosowe- do ozdoby


Babka:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru).
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu.
Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia,  przesiać do masy i delikatnie wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę.
Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki.
Piec około 60 minut.
Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić na kratce.

Lukier:
2 łyżki soku powstałego z odmrożenia truskawek wymieszać z cukrem pudrem i polać babkę.

Smacznego! :) 

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

babka malibu, ciasto malibu, babka z likierem kokosowym, ciasto z likierem kokosowym, likier malibu, likier kokosowy, babka wielkanocna, babka z truskawkami, ciasto z truskawkami, kraina miodem płynąca

* zbytnio nie przepadam za lukrem więc zrobiłam wersję 'light'- jeżeli lubicie gęsty i przesłodzony lukier, to wystarczy dodać 3-4 łyżki pudru więcej, niż w przepisie.
CZYTAJ DALEJ
23 mar 2015

Francuskie paszteciki

Kolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim.
Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :)
Polecam!

pasztecik z mięsem i pieczarkami, paszteciki mięsne, paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z mięsa rosołowego, przekąski na imprezę, francuskie paszteciki, domowe paszteciki, kraina miodem płynąca, sos bbq, sos barbecue,

* ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g
* pieczarki- 250 g
* cebula- 1 duża
* jajka- 2 szt.
* ciasto francuskie- 1 duży arkusz
* chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku
* olej- do smażenia
* sezam, przyprawa prowansalska- do posypania

Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek.
Mięso wraz z pieczarkami zmielić, dodać 1 jajko, doprawić i dokładnie wyrobić masę.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon.
W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim.
Zrolowane ciasto pokroić na 8 kawałków, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem/przyprawą prowansalską i wstawić do piekarnika na około 25 minut.

Smacznego! :)


pasztecik z mięsem i pieczarkami, paszteciki mięsne, paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z mięsa rosołowego, przekąski na imprezę, francuskie paszteciki, domowe paszteciki, kraina miodem płynąca, sos bbq, sos barbecue,

pasztecik z mięsem i pieczarkami, paszteciki mięsne, paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z mięsa rosołowego, przekąski na imprezę, francuskie paszteciki, domowe paszteciki, kraina miodem płynąca, sos bbq, sos barbecue,

CZYTAJ DALEJ
17 mar 2015

Zupa-krem ze słodkiej papryki

Zupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna.
Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak natkniecie się na nią, to warto ją kupić i spróbować, bo jest naprawdę przepyszna.
Kolejna z zup, która trafiła na moją listę 'naj' więc serdecznie Was zachęcam do wypróbowania tego prawdziwie śródziemnomorskiego smaku :)


zupa paprykowa, zupa z czerwonej papryki, dania z czerwonej papryki, papryka bycze rogi, kraina miodem płynąca

* słodka papryka czerwona- 250 g
* sok pomidorowy- 1 szklanka
* wywar warzywny- 600 ml
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 ząbki
* papryczka chili- 3-4 krążki
* świeża bazylia- 2 całe łodyżki
* papryka słodka- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* makaron- dodatkowo

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron.
W garnku, na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, a kiedy będzie gotowa dodać pokrojony czosnek, chili oraz czerwoną paprykę, chwilę przesmażyć, a następnie wlać wywar warzywny oraz sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.
Dodać podsmażoną paprykę i gotować przez 15 minut.
Doprawić całymi łodyżkami bazylii, słodką papryką, solą oraz pieprzem i całość zmiksować na gładki krem.

Smacznego! :)

zupa paprykowa, zupa z czerwonej papryki, dania z czerwonej papryki, papryka bycze rogi, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
13 mar 2015

Słonecznikowe ciasteczka- 3 składnikowe

Fantastyczne ciasteczka, które robi się ekspresowo i równie ekspresowo zjada :)
Składają się tylko z 3 składników: słonecznika, jajek i cukru, są bez mąki, bez spulchniaczy, chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku i tak fantastycznie smakują i pachną prażonym słonecznikiem!
Robiłam je z migdałów, jednak nie bardzo mi 'podchodziły', ale te... nie, no ta wersja jest po prostu genialna!

ciasteczka słonecznikowe, ciasteczka ze słonecznikiem, ciasteczka bez mąki, ciasteczka bez glutenu, zdrowe ciasteczka, ciastka słonecznikowe, ciastka dla dzieci, wypieki ze słonecznikiem, słonecznik prażony, kraina miodem płynąca

* słonecznik- 250 g (+ do posypania)
* jajka- 2 szt. (1 żółtko i 1 całe)
* cukier puder trzcinowy- 90 g

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.

Słonecznik zmielić na mąkę (niekoniecznie dokładnie- ja wolę delikatne drobinki słonecznika) i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem (nie wyrzucać białka).
Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować białkiem, posypać ziarnami słonecznika.
Piec przez 12-15 minut.

Smacznego! :)



ciasteczka słonecznikowe, ciasteczka ze słonecznikiem, ciasteczka bez mąki, ciasteczka bez glutenu, zdrowe ciasteczka, ciastka słonecznikowe, ciastka dla dzieci, wypieki ze słonecznikiem, słonecznik prażony, kraina miodem płynąca

ciasteczka słonecznikowe, ciasteczka ze słonecznikiem, ciasteczka bez mąki, ciasteczka bez glutenu, zdrowe ciasteczka, ciastka słonecznikowe, ciastka dla dzieci, wypieki ze słonecznikiem, słonecznik prażony, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
9 mar 2015

Dhal z soczewicy z maślanym ryżem

Dhal to wegetariańska, rozgrzewająca i syta potrawa wywodząca się z Indii, którego głównym składnikiem są strączki- u mnie jest to soczewica, wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak.
Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą, ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem.
Danie treściwe, bogate w smaku, bardzo proste i naprawdę niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować!
Polecam!

dhal po indyjsku, dhal z soczewicy, zupa dhal, danie indyjskie, zupa z soczewicy, soczewica, zupa z mlekiem kokosowym, zupa z mleczkiem kokosowym, mleko kokosowe, zupa indyjska, kraina miodem płynąca

* soczewica czerwona- szklanka
* woda- 800 ml
* cebula- 1 duża sztuka
* imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
* czosnek- 2 ząbki
* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki
* mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka, suszona kolendra- 1 łyżeczka, cayenne- szczypta
* limonka- sok z 1 szt.
* oliwa do smażenia
* mleko kokosowe- 200 ml
* ryż brązowy- 100 g
* masło- spora łyżka

Soczewicę wrzucić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Jak wywar zaczyna się gotować, odkryć garnek, zdjąć szumowiny, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować około 20 minut.
W międzyczasie na rozgrzanym oleju zeszklić poszatkowaną cebulkę, a po około 2 minutach dodać sprasowany czosnek oraz starty imbir, całość wymieszać i przesmażyć przez kolejne 2 minuty.
Mieszankę przełożyć do gotującej się soczewicy.
2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się soczewicy dodać suszoną kolendrę oraz suszoną miętę.
Tuż przed podaniem skropić sokiem z limonki, polać mleczkiem kokosowym i wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem połączonym z masłem.

Smacznego! :)


dhal po indyjsku, dhal z soczewicy, zupa dhal, danie indyjskie, zupa z soczewicy, soczewica, zupa z mlekiem kokosowym, zupa z mleczkiem kokosowym, mleko kokosowe, zupa indyjska, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
6 mar 2015

Malinowy Pocałunek

Malinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek.
To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie z podłużnych biszkoptów (tzw. 'kocie języczki') będzie wtedy jeszcze prościej i szybciej! :)
Reasumując: ciasto o rozkosznym i delikatnym smaku malin, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i idealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest w uroczej, delikatnie różowej tonacji :)))

ciasto malinowy pocałunek, ciasto z malinami, sernik na zimno na jogurtach, masa na jogurtach, ciasto serowe, sernik z malinami, polewa z białej czekolady, ciasto różowe, ciasto na dzień kobiet, kraina miodem płynąca, posypka słodki świat

Spód:
* mąka pszenna- 300 g
* jajka- 3 szt.
* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki
* mleko- 1/2 szklanki
* olej- 1/2 szklanki
* cukier waniliowy- 1 opakowanie
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka

Masa jogurtowa:
* jogurt grecki- 700 g
* kremówka- 200 g
* dżem malinowy- 4 czubate łyżki
* żelatyna- 4 łyżeczki
* woda- 1/4 szklanki

Dodatkowo:
* maliny- 250 g
* biała czekolada- 100 g
* kremówka- 2 czubate łyżki
* herbata o smaku malinowym- do nasączenia
* posypka różowa-micro krople*

Spód:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na jasną i puszystą masę.
Ciągle ubijając, małymi partiami wlać olej oraz mleko.
Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
Wymieszać całość do połączenia się składników.
Masę przelać do kwadratowej formy (25x25 cm), uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec przez 25-30 minut.
Wystudzić i skropić herbatą malinową.

Masa jogurtowa:
Żelatynę przesypać do garnuszka, zalać wodą, odstawić na 10 minut, a następnie podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia (nie gotować!).
Do jeszcze ciepłej żelatyny dodawać po 1 łyżeczce jogurtu greckiego (w sumie 4-5), a następnie połączyć z resztą jogurtu wymieszanego uprzednio z kremówką i dżemem malinowym.

Dodatkowo:
Białą czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej.

Przygotowanie:
Na spód wylać masę jogurtową i delikatnie powciskać maliny, polać ostudzoną polewą z białej czekolady i ozdobić posypką.
Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Smacznego! :)

ciasto malinowy pocałunek, ciasto z malinami, sernik na zimno na jogurtach, masa na jogurtach, ciasto serowe, sernik z malinami, polewa z białej czekolady, ciasto różowe, ciasto na dzień kobiet, kraina miodem płynąca, posypka słodki świat

ciasto malinowy pocałunek, ciasto z malinami, sernik na zimno na jogurtach, masa na jogurtach, ciasto serowe, sernik z malinami, polewa z białej czekolady, ciasto różowe, ciasto na dzień kobiet, kraina miodem płynąca, posypka słodki świat

ciasto malinowy pocałunek, ciasto z malinami, sernik na zimno na jogurtach, masa na jogurtach, ciasto serowe, sernik z malinami, polewa z białej czekolady, ciasto różowe, ciasto na dzień kobiet, kraina miodem płynąca, posypka słodki świat


Wpis zawiera lokowanie produktu:
CZYTAJ DALEJ
3 mar 2015

Smażone kulki mięsne

Mój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być).
Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż najpierw obtoczyć je należy w mące, jajku i bułce tartej, ale dzięki temu zabiegowi kuleczki mają rewelacyjnie chrupiącą skorupkę.
Mąkę i bułkę tartą zalecam wsypać do wyższej i szerokiej miski, wtedy jednorazowo obtoczyć można   większą ilość kulek.
Polecam, dzieci na pewno będą zadowolone z takich kuleczek na obiad, jak również sprawdzą  się jako imprezowe przekąski dla dorosłych :)

kulki z mięsa, smażone kulki z kurczaka, nuggetsy z kurczaka, kurczak z rosołu, przekąski dla dzieci, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca












Kuleczki (około 30 sztuk): 
* gotowany kurczak- 200 g
* ryż surowy- 50 g
* marchewka- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* bułka tarta- 4-5 łyżek
* chili, bazylia, sól, pieprz- do smaku
* olej- 1/2 litra

Dodatkowo:
* bułka tarta
* mąka pszenna
* jajko- 2 sztuki

Ugotować ryż.
Gotowanego kurczaka zmielić wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką.
Masę połączyć z ryżem, bułką tartą (masa powinna być dosyć zwarta), przyprawami, ponownie wyrobić całość i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej, a następnie wrzucić na rozgrzany olej.
Smażyć do lekkiego zarumienienia.

Smacznego! :)

kulki z mięsa, smażone kulki z kurczaka, nuggetsy z kurczaka, kurczak z rosołu, przekąski dla dzieci, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

kulki z mięsa, smażone kulki z kurczaka, nuggetsy z kurczaka, kurczak z rosołu, przekąski dla dzieci, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
2 mar 2015

Krem z batatów i serka topionego


Słodko- ostry krem z batatów, z delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku.
Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :)
Możecie też zupę przygotować na 
wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :)
Szybka, łatwa, pyszna...


zupa z batatów, zupa batatowa, zupa ze słodkich ziemniaków, zupa z serkiem topionym, zupa krem, kraina miodem płynąca* bulion warzywny- 1 litr
* bataty- 800 g
* marchewka- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* seler- 1/2 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* serek topiony śmietankowy- 4 szt.
* koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka
* suszona papryczka chili- po 1,5 łyżeczki
* sól, pieprz, koperek- do smaku
* olej do smażenia

Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować.
Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka z gotującymi się warzywami.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, serek topiony oraz suszony tymianek i chili, podgotować przez 2 minuty.
Zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! :)

zupa z batatów, zupa batatowa, zupa ze słodkich ziemniaków, zupa z serkiem topionym, zupa krem, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP