30 kwi 2015

Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze

Do przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :)
Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o zaskakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość.
Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy obiad.
Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :)

klopsy wołowe, klopsy z wołowiny, klopsiki z mięsa wołowego, klopsiki mięsne, pulpeciki wołowe, pulpeciki z mięsa, pulpeciki mięsne, pulpety wołowe, pulpety z wołowiny, pulpety mięsne, sałatka z fasolką szparagową i orzechami włoskimi, fasolka szparagowa z orzechami, cytrynowy sos do sałatki, słodki sos do sałatki, kraina miodem płynąca, danie mięsne,

Klopsiki:
* wołowina- 300 g 
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* płatki owsiane- 1 łyżka
* sól, pieprz, suszona chili- do smaku
* wywar warzywny- 300 ml
* listek laurowy, ziele angielskie

Dodatkowo:
* zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze)
* orzechy włoskie- 8 sztuk
* dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki*
* papryczka chili- kilka krążków
* świeży imbir- 1/3 łyżeczki
* masło klarowane- do smażenia

Klopsiki:
Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem.
Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych, uformować małe kuleczki i wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego z dodatkiem listka laurowego i ziela.
Gotować, na małym ogniu, około 15 minut.

Dodatkowo:
W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują, na rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk.
Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości.
Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje.

Smacznego! :)

klopsy wołowe, klopsy z wołowiny, klopsiki z mięsa wołowego, klopsiki mięsne, pulpeciki wołowe, pulpeciki z mięsa, pulpeciki mięsne, pulpety wołowe, pulpety z wołowiny, pulpety mięsne, sałatka z fasolką szparagową i orzechami włoskimi, fasolka szparagowa z orzechami, cytrynowy sos do sałatki, słodki sos do sałatki, kraina miodem płynąca, danie mięsne,

Wpis zawiera lokowanie produktów:
* dżem niskosłodzony z cytryn- Owocowa Rozkosz

CZYTAJ DALEJ
29 kwi 2015

Limonkowy desernik z jarmużem- bez pieczenia

Sernik bez sera, a na nerkowcach kusił mnie nie od dziś, w końcu zebrałam się, kupiłam to, czego brakowało i...
...I nawet nie sądziłam, że krem z nerkowców z dodatkiem jarmużu i limonki może być aż tak niesamowicie pyszny!!! :)
Spód prosty i tradycyjny- z ciasteczek i masła, masa również prosta w przygotowaniu i jedyne 'ale', to to, że trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo desernik musi tężeć w lodówce minimum 5-6 godzin.
Całość słodko-orzeźwiająca, w uroczym kolorze pistacji, oprószona kakao i ozdobiona limonką oraz maleńkim, zielonym maczkiem od Słodki Świat.
Wzorowałam się na przepisie z bloga The Rawtarian- zmieniłam co nieco i wyszedł mi najlepszy sernik bez sera! :)


sernik z nerkowców, nernik, desernik, sernik bez sera, ciasto serowe, ciasto z jarmużem, sernik z jarmużem, zielone ciasto, zielony sernik, sernik bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, spód z ciasteczek, wegańskie ciasto, wegański sernik, kraina miodem płynąca

Spód (jeżeli wolicie cienki, to należy zrobić z połowy porcji składników):
* ciastka maślane- 300 g
* kakao- 1 czubata łyżka
* masło- 150 g

Desernik:
* nerkowce- 350 g
* jarmuż- 50 g
* syrop z agawy- 4 łyżki
* olej kokosowy rozpuszczony- 1/2 szklanki
* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka
* limonka- sok z 2 szt.

Dodatkowo:
* limonka- 3 plasterki do ozdoby
* kakao- do oprószenia
* maczek zielony- do dekoracji*

Spód:
Ciastka zmiksować z miękkim masłem i kakao.
Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wylepić dno oraz boki formy (do połowy).
Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy.

Desernik:
Nerkowce namoczyć około 12 godzin w zimnej wodzie, osuszyć i przełożyć do blendera.
Dodać resztę składników i bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Schłodzić w lodówce minimum 5 godzin.

Dodatkowo:
Wierzch posypać kakao, ozdobić plasterkami limonki i posypać zielonym maczkiem.

Smacznego! :)


sernik z nerkowców, nernik, desernik, sernik bez sera, ciasto serowe, ciasto z jarmużem, sernik z jarmużem, zielone ciasto, zielony sernik, sernik bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, spód z ciasteczek, wegańskie ciasto, wegański sernik, kraina miodem płynąca

sernik z nerkowców, nernik, desernik, sernik bez sera, ciasto serowe, ciasto z jarmużem, sernik z jarmużem, zielone ciasto, zielony sernik, sernik bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, spód z ciasteczek, wegańskie ciasto, wegański sernik, kraina miodem płynąca

sernik z nerkowców, nernik, desernik, sernik bez sera, ciasto serowe, ciasto z jarmużem, sernik z jarmużem, zielone ciasto, zielony sernik, sernik bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, spód z ciasteczek, wegańskie ciasto, wegański sernik, kraina miodem płynąca

Wpis zawiera lokowanie produktu:
* maczek zielony- Słodki Świat

CZYTAJ DALEJ
24 kwi 2015

Limonkowe lody z jarmużem i czekoladą

Jak ja uwielbiam słodycze, a jeżeli przy okazji są w zdrowej wersji, to już rewelacja! :)
I te lody właśnie należą do serii tych zdrowych, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych!
A co do samego przepisu, to jest to połączenie- ostatnio modnego- jarmużu z bananami, groszkami czekoladowymi z deserowej czekolady i sokiem oraz skórką limonki, które nadają rewelacyjną nutkę orzeźwienia.
Pyszności, mówię Wam! :)

jarmuż, lody z jarmużem, banany, lody bananowe, limonka, lody z limonką, deser z limonką, lody bez mleka, lody bez jajek, lody z czekoladą, groszki czekoladowe Słodki Świat, pastylki czekoladowe Słodki Świat, deser lodowy, zielone lody, kraina miodem płynąca, orzeźwiający deser,

Lody:
* banany- 3 szt.
* jarmuż- 30 g
* limonka- 1 szt.
* syrop z agawy- 2 łyżki
* pastylki czekoladowe*- 30 g

Z limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Banany wrzucić do malaksera, wlać sok z limonki, dodać jarmuż, syrop z agawy i dokładnie zmiksować całość na gładki krem.
Do masy dodać startą skórkę z limonki oraz pastylki czekoladowe, wymieszać i przełożyć do pojemniczka na lody.
Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a w międzyczasie przemieszać 2-3 razy.

Smacznego! :)


jarmuż, lody z jarmużem, banany, lody bananowe, limonka, lody z limonką, deser z limonką, lody bez mleka, lody bez jajek, lody z czekoladą, groszki czekoladowe Słodki Świat, pastylki czekoladowe Słodki Świat, deser lodowy, zielone lody, kraina miodem płynąca, orzeźwiający deser,


Wpis zawiera lokowanie produktu:
* czekolada do deserów ciemna w postaci pastylekSłodki Świat

CZYTAJ DALEJ
23 kwi 2015

Aromatyczne pieczarki po tajsku- z mlekiem kokosowym

Myślałam, że zaskoczę Was tym daniem, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł połączenia pieczarek i mleka kokosowego, odpalam Google, a tu przepisów na MOJE pieczarki w mleku kokosowym jest mnóstwo, nawet u samej Nigelli gości to połączenie!
Ach, i weź tu człowieku wymyśl coś nowego, kreatywnego, coś, czego jeszcze nie było... chyba się nie da! ;)
A co do samego dania, to jest ono zaskakujące i aromatyczne za sprawą świeżego imbiru, kolendry, czosnku, chili oraz mleka kokosowego.
Smaki fantastycznie współgrają ze sobą, tworząc harmonijną i wyśmienitą całość, o której przygotowanie warto się pokusić :)

pieczarki po tajsku, pieczarki w mleku kokosowym, duszone pieczarki, danie z pieczarkami, danie z mlekiem kokosowym, kuchnia tajska, danie tajskie, kraina miodem płynąca


* małe pieczarki- 400 g
* cebula- 1 duża
* czosnek- 3 ząbki
* mleko kokosowe- 400 ml
* świeża kolendra- 3-4 łodyżki
* imbir- 1 łyżeczka
* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* ryż brązowy- 100 g

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać sprasowany czosnek oraz świeżo starty imbir, całość podsmażyć około 1 minutę.
Pieczarki umyć, przekroić na pół i dodać do cebuli, podsmażyć 2-3 minuty i wlać mleko kokosowe.
Całość dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości pieczarek (około 15-20 minut).
Odkryć, jeżeli sos nie jest odpowiednio gęsty, to należy go odparować przez chwilę.
Doprawić solą, pieprzem i papryczką chili oraz posypać świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem.

Smacznego! :)

pieczarki po tajsku, pieczarki w mleku kokosowym, duszone pieczarki, danie z pieczarkami, danie z mlekiem kokosowym, kuchnia tajska, danie tajskie, kraina miodem płynąca

Pieczarkowy Tydzień 2015

CZYTAJ DALEJ
20 kwi 2015

Orzeźwiająca sałatka tabbouleh z komosą ryżową

Tabbouleh, to rodzaj libańskiej sałatki, której głównym składnikiem jest kuskus z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, natki pietruszki i mięty.
Moja wersja tabbouleh trochę się różni- zamiast kuskusu jest fantastyczna i dużo zdrowsza komosa ryżowa (quinoa) oraz brakuje pomidora i natki pietruszki (mąż ostatnio na natkę krzywo patrzy... hmmm, czyżby gust Mu się zmienił?! ;) )
Całość bardzo orzeźwiająca, dzięki dużej ilości soku oraz skórki z cytryny i mięty.
Tabbouleh lubię w wersji solo, ale zaserwowana z serowymi tostami smakuje równie wybornie, wtedy będzie świetną propozycją jako danie 'kolacyjne' czy imprezowe, sałatkę również można potraktować jako dodatek do mięsa.


sałatka tabbouleh, sałatka z komosą ryżową i warzywami, sałatka warzywna z komosą ryżową, sałatka z quinoa, quinowa z warzywami, sałatka wegetariańska, danie z komosą ryżową, kraina miodem płynąca

* komosa ryżowa- 3/4 szklanki
* papryka czerwona- 1 szt.
* ogórek zielony- 1 średniej wielkości
* mała cebula czerwona- 1/2
* świeża mięta- liście z 6 łodyżek
* cytryna- 4 łyżki soku + łyżka startej skórki
* syrop z agawy- 1 łyżeczka
* oliwa- 5 łyżek
* sól, pieprz

3/4 szklanki komosy ugotować i ostudzić.
W międzyczasie paprykę oraz obranego ogórka pokroić w drobną kostkę i przygotować sos z oliwy, agawy, soli, pieprzu oraz wyciśniętego soku z cytryny.
Połączyć wszystkie przygotowane składniki, dodać posiekaną miętę oraz skórkę z cytryny, polać cytrynowym sosem i całość wymieszać.

Smacznego! :)

sałatka tabbouleh, sałatka z komosą ryżową i warzywami, sałatka warzywna z komosą ryżową, sałatka z quinoa, quinowa z warzywami, sałatka wegetariańska, danie z komosą ryżową, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
18 kwi 2015

Sałatka makaronowa z pieczarkami

Ostatnio, w moim domu rodzinnym na stole gości nowa sałatka- makaronowa z pieczarkami, jajkiem i kukurydzą.
Po raz pierwszy, kiedy mama poczęstowała mnie tą sałatką, jakoś mnie nie zachwyciła, jednak po skosztowaniu po raz drugi, dopiero doceniłam jej ciekawy smak (a mąż zachwycony już po pierwszym kęsie!).
Teraz często robię ją sama w domu, jednak z małymi modyfikacjami, gdyż w oryginale ta sałatka doprawiana jest 'maggi'- dzięki której uzyskuje się ten ciekawy i 'dymny' charakter, a ja- zamiast jej dodatku- pieczarki gotuję w wywarze warzywnym z lubczykiem i całość doprawiam sosem sojowym- smak i aromat podobny, a przede wszystkim w zdrowszej wersji! :)
P.S.: sałatka najlepsza na drugi dzień :)


sałatka makaronowa, sałatka z makaronem, sałatka z pieczarkami, sałatka z jajkiem, sałatka na imprezę, kraina miodem płynąca

* pieczarki- 500 g
bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki
* kukurydza- pół puszki
* jajka- 3 szt.
* wywar warzywny/woda- 1 litr
* majonez- 2 czubate łyżki
* szczypior- mały pęczek
* sos sojowy- 2 łyżki
* lubczyk suszony- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Pieczarki umyć, drobno pokroić i ugotować do miękkości w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku.
Makaron ugotować al dente i ostudzić.
Ugotować jajka, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Odcedzone pieczarki połączyć z makaronem, jajkami, kukurydzą, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami: sosem sojowym, solą, pieprzem oraz majonezem.
Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego! :)


sałatka makaronowa, sałatka z makaronem, sałatka z pieczarkami, sałatka z jajkiem, sałatka na imprezę, kraina miodem płynąca

sałatka makaronowa, sałatka z makaronem, sałatka z pieczarkami, sałatka z jajkiem, sałatka na imprezę, kraina miodem płynąca

sałatka makaronowa, sałatka z makaronem, sałatka z pieczarkami, sałatka z jajkiem, sałatka na imprezę, kraina miodem płynąca

Pieczarkowy Tydzień 2015
CZYTAJ DALEJ
17 kwi 2015

Kremowa pasta z awokado i pistacjami

Uwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak dzisiejsza pasta, która powstała w 2 minuty, z czego większa część zeszła na dokładne wymieszanie :)
Pasta nie tylko w delikatnym kolorze pistacjowym, ale również z ich dodatkiem- na kremowym serku, połączonym z miękkim awokado, doprawionym chili dla nadania ostrości i charakteru.
Do idealnej całości podajemy najzwyklejsze krakersy bądź świeże warzywa (marchewka czy seler naciowy) i imprezową przekąskę mamy gotową, lub świeży, chrupiący chleb i kiść pomidorów- na kolację.
2 minuty, 2 główne składniki + kilka dodatków i... rozkoszujemy się tym wybornym, kremowym smakiem :)

pasta z awokado, pasta z serka twarogowego, pasta twarogowa, pasta z pistacjami, pasta do smarowania, dip na imprezę, pasta imprezowa, przekąska, kraina miodem płynąca

* serek twarogowy do smarowania- 200 g
* dojrzałe awokado- 1 szt.
* sok z cytryny- 1 łyżka
* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
* pistacje- garść

Awokado dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z cytryną, serkiem twarogowym oraz przyprawami i wymieszać.
Pistacje rozdrobnić i posypać pastę.

Smacznego! :)

pasta z awokado, pasta z serka twarogowego, pasta twarogowa, pasta z pistacjami, pasta do smarowania, dip na imprezę, pasta imprezowa, przekąska, kraina miodem płynąca

pasta z awokado, pasta z serka twarogowego, pasta twarogowa, pasta z pistacjami, pasta do smarowania, dip na imprezę, pasta imprezowa, przekąska, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
12 kwi 2015

Bananowe wafle w czekoladzie

Kolejna moja propozycja na kreatywne wykorzystanie wafli ryżowych, które przełożone są zmiksowanymi bananami, oblane w czekoladzie i posypane 3 rodzajami krokantu: orzechowym, pistacjowym i sezamowym.
Czekolada jest mieszana, czyli mleczno-gorzka, a tym, co wolą wytrawne smaki lub bardziej dbają o linię polecam tylko gorzką- wtedy taka przekąska będzie całkowicie bez cukru, no i fit :)
Prosta, smaczna, bezglutenowa i pożywna przekąska, która doda nam energii na dłuuugi czas!

wafle ryżowe z bananem w czekoladzie, naturalne wafle ryżowe Good Food, wafle w czekoladzie, ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka z bananem, ciasteczka w czekoladzie, ciasteczka w polewie czekoladowej, przekąska bez glutenu, zdrowa przekąska, kraina miodem płynąca

* naturalne wafle ryżowe*- 6 szt.
* banany- 2 małe
* czekolada gorzka- 50 g
* czekolada mleczna- 50 g
* olej- 1 łyżka
* odrobina soku z cytryny
* orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania

Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść.
Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami i włożyć do zamrażalnika na około 2-3 godz.
Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, obtoczyć nią jedną stronę wafla, włożyć na 2 minuty do zamrażalnika, wyjąć i polać czekoladą drugą stronę.
Szybko posypać krokantem i wstawić ponownie do zamrażalnika.
Wyjąć około 3 minuty przed podaniem, wtedy banany nie będą 'lodowate', no chyba, że wolicie zmrożoną wersję? :)

Smacznego! :)

wafle ryżowe z bananem w czekoladzie, naturalne wafle ryżowe Good Food, wafle w czekoladzie, ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka z bananem, ciasteczka w czekoladzie, ciasteczka w polewie czekoladowej, przekąska bez glutenu, zdrowa przekąska, kraina miodem płynąca

wafle ryżowe z bananem w czekoladzie, naturalne wafle ryżowe Good Food, wafle w czekoladzie, ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka z bananem, ciasteczka w czekoladzie, ciasteczka w polewie czekoladowej, przekąska bez glutenu, zdrowa przekąska, kraina miodem płynąca

Wpis zawiera lokowanie produktu:
* naturalne wafle ryżowe- Good Food

CZYTAJ DALEJ
8 kwi 2015

Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem

Przepis, kiedyś, gdzieś zauważony i zapomniany... do dziś i... od dziś będzie często serwowany moim domownikom- w różnych kombinacjach- jest tak smaczny :)
Jeżeli więc jesteście w posiadaniu miękkiego i dojrzałego awokado (to ważne, inaczej awokado będzie pełne goryczy) oraz jajek, to polecam Wam taki zestaw jako lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad.
Zapraszam więc na zapiekane awokado z jajkiem i tuńczykiem w towarzystwie kolorowych, pieczonych warzyw :)


pieczone awokado z jajkiem, dania z awokado, dania z jajkiem, zapiekane awokado, awokado z warzywami, mieszanka Bonduelle, warzywa Bonduelle, pieczone warzywa, jajko z warzywami, dania wegetariańskie, kraina miodem płynaca

Porcja dla 2 osób:
* awokado- 2 szt.
* jajko- 4 małe szt.
* tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g
* sól, pieprz, papryczka chili
* mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska
* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
* rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo

Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Awokado umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Zagłębienie po pestce nieco powiększyć, najlepiej łyżką.
Awokado ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środek delikatnie wbić jajko, wyłożyć tuńczykiem i doprawić.
Na tej samej blaszce wyłożyć mrożone warzywa oraz pomidorki koktajlowe, uprzednio posmarowane olejem i doprawione.
Piec 17-20 minut.

Smacznego! :)


pieczone awokado z jajkiem, dania z awokado, dania z jajkiem, zapiekane awokado, awokado z warzywami, mieszanka Bonduelle, warzywa Bonduelle, pieczone warzywa, jajko z warzywami, dania wegetariańskie, kraina miodem płynaca

pieczone awokado z jajkiem, dania z awokado, dania z jajkiem, zapiekane awokado, awokado z warzywami, mieszanka Bonduelle, warzywa Bonduelle, pieczone warzywa, jajko z warzywami, dania wegetariańskie, kraina miodem płynaca


W parze ze zdrowiem
CZYTAJ DALEJ
3 kwi 2015

Bakaliowy mazurek

Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach.
W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający (np. z kremem cytrynowym- lemon curd), a może wersja pomarańczowa (np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd- wybaczcie za zdjęcia, których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :)
Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie!


wielkanocny mazurek, ciasto mazurek, bakaliowy mazurek, mazurek z bakaliami, wegański mazurek, wegańskie ciasto, bezglutenowy mazurek, bezglutenowe ciasto, ciasto z bakaliami, bakaliowe ciasto, ciasto z samych bakalii, ciasto bez jajek, bakaliowy spód do ciasta, konfitura różana, kraina miodem płynąca

* płatki owsiane- 150 g
* mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie)
* miód- 2 czubate łyżki
* woda- 1/2 szklanki
* powidła śliwkowe- 3 łyżki
* prażony słonecznik i różowe mikro krople*- do ozdoby


Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Bakalie i płatki zmiksować tak, by miały wyczuwalne kawałki i przesypać do miski.
Dodać miód, wodę i całość wymieszać.
Odstawić na około 20 minut, aż płatki napęcznieją.
Do naczynia żaroodpornego (ja mam akurat takie w kształcie owalnym, ale może być również tortownica czy kwadratowa blaszka), wyłożonego folią aluminiową, przelać masę.
Piec przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie to całkowitego wystudzenia.
Wierzch posmarować konfiturą różaną i ozdobić.

Smacznego! :)


wielkanocny mazurek, ciasto mazurek, bakaliowy mazurek, mazurek z bakaliami, wegański mazurek, wegańskie ciasto, bezglutenowy mazurek, bezglutenowe ciasto, ciasto z bakaliami, bakaliowe ciasto, ciasto z samych bakalii, ciasto bez jajek, bakaliowy spód do ciasta, konfitura różana, kraina miodem płynąca

wielkanocny mazurek, ciasto mazurek, bakaliowy mazurek, mazurek z bakaliami, wegański mazurek, wegańskie ciasto, bezglutenowy mazurek, bezglutenowe ciasto, ciasto z bakaliami, bakaliowe ciasto, ciasto z samych bakalii, ciasto bez jajek, bakaliowy spód do ciasta, konfitura różana, kraina miodem płynąca

wpis zawiera lokowanie produktu:
* mikro krople truskawkowe- Słodki Świat

CZYTAJ DALEJ
1 kwi 2015

Wielkanocna Babka - sękacz

Sękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto w przekroju przypomina słoje w pniu drzewa.
Tradycyjnie sękacz wypieka się na obracanym rożne, a z każdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'.
Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu.
Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :)

sękacz, domowy sękacz, sękacz z piekarnika, babka wielkanocna sękacz, kolorowa babka, kolorowe ciasto, ciasto na Wielkanoc, wypieki Wielkanoce, polewa czekoladowa, ciasto z polewą czekoladową, kraina miodem płynąca

Sękacz:
* masło- 250 g
* jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka)
* cukier puder- 150 g
* mąka pszenna- 70 g
* mąka ziemniaczana- 70 g
* zmielone migdały- 70 g
* aromat rumowy- 1 łyżeczka

Polewa czekoladowa:
* czekolada mleczna- 100 g
* czekolada gorzka- 50 g
* mleko- 3 łyżki
* olej- 1 łyżka

Sękacz:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać.
Na koniec do masy dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik).
Do formy na babkę (średnica 25 cm), uprzednio wysmarowaną masłem i obsypaną mąką,  wlać 4 łyżki** jednej warstwy, wstawić do piekarnika i piec (funkcja termoobieg, grzanie tylko góra) przez 8 minut (wierzch powinien się zarumienić).
Wyjąc z piekarnika, wlać 4 łyżki kolejnej warstwy i znowu piec przez 8 minut.
Do kolejnych warstw dodawać 1 łyżkę ciasta więcej (wiąże się to z rozszerzaniem foremki, a warstwy będą takiej samej grubości, czyli tj. 1 warstwa zielona i żółta- 4 łyżki, 2 warstwa- 5 łyżek), a czas pieczenia się nie zmienia.
Gotowe ciasto zostawić w szeroko uchylonym piekarniku przez około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce.

Polewa:
Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, wlać mleko i na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Połączyć z olejem i lekko przestudzić.
Polać ciasto.

Smacznego! :)


sękacz, domowy sękacz, sękacz z piekarnika, babka wielkanocna sękacz, kolorowa babka, kolorowe ciasto, ciasto na Wielkanoc, wypieki Wielkanoce, polewa czekoladowa, ciasto z polewą czekoladową, kraina miodem płynąca

sękacz, domowy sękacz, sękacz z piekarnika, babka wielkanocna sękacz, kolorowa babka, kolorowe ciasto, ciasto na Wielkanoc, wypieki Wielkanoce, polewa czekoladowa, ciasto z polewą czekoladową, kraina miodem płynąca

* przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki 'Kuchnia Polska
** moja forma na babkę jest dosyć szeroka- 25 cm- a tym, którzy mają węższą foremkę proponuję zmniejszyć ilość wlewanego ciasta, o jedną łyżkę mniej, no chyba, że chcecie się pobawić i zrobić cienkie warstwy, wtedy zacząć zabawę od 2 łyżek ciasta :)

CZYTAJ DALEJ
TOP