28 maj 2015

Wilgotne ciasto na serku kremowym z truskawkami

Jedno z najprostszych, niewymagających i najsmaczniejszych ciast- na kremowym serku (takim do smarowania), ze świeżymi truskawkami, o subtelnej nucie wanilii, która idealnie miesza się z aromatem truskawek, mooocno wilgotne i mięciutkie.
W razie braku truskawek (o ile to możliwe w truskawkowym sezonie? ;) ) zamienić je można na inne owoce, jak również można pokombinować z mąką- może być zwykła pszenna czy pełnoziarnista, mieszana lub- ostatnio ulubiona- orkiszowa.
Nie zwlekajcie z jego przygotowaniem, tym bardziej, że składniki miesza się łyżką, przygotowuje w 5 minut, piecze tylko 25 min., ale niestety... zjada w minutę! ;)))
Jestem pewna na 100%, że po spróbowaniu tego ciasta będzie często gościło na Waszym stole, bo jest przepyszne! :)

ciasto z truskawkami, ciasto z owocami, ciasto na serku, ciasto na serkach, szybkie ciasto z owocami, wilgotne ciasto z owocami, truskawki, serek kremowy arla, kraina miodem płynąca

* kremowy serek naturalny- 300 g (użyłam firmy President)
* mąka- 3 szklanki (zrobiłam na pełnoziarnistej pszennej) 
* cukier trzcinowy- 1 i 1/3 szklanki
* olej- 1/2 szklanki
* jajka- duże 3 szt. 
* aromat waniliowy- kilka kropelek
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* truskawki- 200 g 
* cukier puder oraz płatki migdałowe- do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W misce wymieszać łyżką serek z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym, olejem oraz jajkami.
W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski z mieszanką jogurtową.
Wymieszać i przełożyć na dużą blaszkę (lub małą, wtedy zwiększając czas pieczenia) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką.
Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół truskawki.
Piec 25 minut.

Smacznego! :)


ciasto z truskawkami, ciasto z owocami, ciasto na serku, ciasto na serkach, szybkie ciasto z owocami, wilgotne ciasto z owocami, truskawki, serek kremowy arla, kraina miodem płynąca

ciasto z truskawkami, ciasto z owocami, ciasto na serku, ciasto na serkach, szybkie ciasto z owocami, wilgotne ciasto z owocami, truskawki, serek kremowy arla, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
27 maj 2015

Mleczna zupa NIC

Zupa znana z czasów dzieciństwa, której głównym składnikiem jest mleko z dodatkiem żółtek, serwowana z puszystymi piankami z białka.
Od siebie dodałam cukier fiołkowy, tylko i wyłącznie dla przełamania koloru, który w zupełności można pominąć, albo zamienić na cynamon, który dodatkowo wzbogaci zupę swoim aromatem.
Jeżeli nie zależy Wam na klasycznej wersji tej zupy, to jak najbardziej można dodać ugotowany makaron lub ryż- wtedy będzie bardziej pożywna.
Ten prosty deser najlepiej smakuje na zimno i na pewno ucieszy zarówno najmłodszych jak i najstarszych! :)

zupa nic, zupa na mleku, zupa na mleku i jajkach, zupa dla dzieci, deser mleczny dla dzieci, deser z mleka, pianki z białka, piana z białek, kraina miodem płynąca, cukier fiołkowy,

2 porcje:
* mleko- 2 szklanki
* jajka- 2 szt. (białka i żółtka oddzielnie)
* cukier- 2 łyżki
* wanilia- 1/3 laski
* syrop z agawy- do posłodzenia

Cukier fiołkowy:
* cukier- 1/3 szklanki
* fiołki- 1/2 szklanki
Zupa:
Białka oddzielić od żółtek i wraz z 2 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę.
Mleko, na bardzo małym ogniu, zagotować z wanilią.
Łyżką nabierać pianę i kłaść delikatnie na wrzące mleko, po chwili odwrócić i wyjąć na talerz.
W miseczce żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru, do tejże miski wlać 4-5 łyżek (łyżka po łyżce), wymieszać i całą mieszankę przelać do rondelka z wrzącym mlekiem.
Ubijając cały czas trzepaczką, zagotować zupę.
Posłodzić syropem z agawy.
Ostudzić i udekorować pianki.

Cukier fiołkowy:
Z kwiatów wyskubać płatki, przełożyć do moździerza, dosypać cukier i utrzeć.

Smacznego! :)


zupa nic, zupa na mleku, zupa na mleku i jajkach, zupa dla dzieci, deser mleczny dla dzieci, deser z mleka, pianki z białka, piana z białek, kraina miodem płynąca, cukier fiołkowy,


CZYTAJ DALEJ
22 maj 2015

Mleczny pudding ryżowy z rabarbarem i truskawkami

Czy pamiętacie z czasów dzieciństwa ryż gotowany na mleku, czyli pudding ryżowy?
Dzisiaj więc przypominam Wam to zapomniane danie (przynajmniej przeze mnie), którego siła tkwi w prostocie...
Ten aksamitny, mleczno-maślany i waniliowy ryż połączony z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, w aromatycznej i pachnącej cynamonem glazurze może stanowić zarówno pożywną i wartościową kolację (wtedy polecam zaserwować na ciepło) lub jako wersja deserowa (w wersji chłodnej).
Propozycja idealna nie tylko dla małych, ale dużych i dorosłych... dzieci! :)))

pudding ryżowy, pudding ryżowy z rabarbarem, pudding ryżowy z owocami, ryż na mleku,ryż na mleku z rabarbarem, ryż na mleku z owocami, deser ryżowy, mleczny deser z ryżem, rabarbar, karmelizowany rabarbar, karmelizowane owoce, kraina miodem płynąca

3 porcje:
* ryż- 100 g
* mleko- 500 ml
* ekstrakt waniliowy- 1 łyżka (ew.1/2 laski wanilii)
* rabarbar- 80 g (czerwone części)
* truskawki- 80 g
* syrop z agawy- 4 łyżki (ew.cukier trzcinowy)
* cynamon- 1 łyżeczka
* masło- 40 g
* płatki migdałowe- do posypania

Ryż wraz z dodatkiem połowy masła oraz ekstraktem waniliowym ugotować na mleku- do miękkości- a następnie posłodzić 2 łyżkami syropu z agawy.
Na patelni rozgrzać pozostałą część masła, dodać pokrojony rabarbar oraz truskawki, wsypać cynamon i smażyć, na małym ogniu, przez około 15 minut.
Dosłodzić syropem z agawy.
Ugotowany ryż polać rabarbarem i ozdobić płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)


pudding ryżowy, pudding ryżowy z rabarbarem, pudding ryżowy z owocami, ryż na mleku,ryż na mleku z rabarbarem, ryż na mleku z owocami, deser ryżowy, mleczny deser z ryżem, rabarbar, karmelizowany rabarbar, karmelizowane owoce, kraina miodem płynąca

pudding ryżowy, pudding ryżowy z rabarbarem, pudding ryżowy z owocami, ryż na mleku,ryż na mleku z rabarbarem, ryż na mleku z owocami, deser ryżowy, mleczny deser z ryżem, rabarbar, karmelizowany rabarbar, karmelizowane owoce, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
20 maj 2015

Ciastka francuskie z rabarbarem i cynamonem

Bardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem.
Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :)
Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :)
Warto więc mieć takie ciasto zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do przegryzienia :)


ciasto francuskie, wypieki z ciasta francuskiego, ciasteczka francuskie, ciastka francuskie, ciasteczka francuskie z rabarbarem, ciasto francuskie z rabarbarem, słodka przekąska, chrupiące ciastka, ciastka z owocami, kraina miodem płynąca

* ciasto francuskie xxl- 1 opakowanie
* rabarbar- 3-4 łodygi
* cukier trzcinowy muscovado- do posypania
* cynamon- do posypania
* jajko- 1 szt.

Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wielkość wedle uznania).
Rabarbar pokroić na kawałki mniejsze o 1 cm od wykrojonych kwadratów, a następnie przekroić wzdłuż (czyli na cieńsze paski).
Na kwadratach z ciasta poukładać plasterki rabarbaru (skórą do dołu), posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem oraz cynamonem i piec przez 18-20 minut.

Smacznego! :)


ciasto francuskie, wypieki z ciasta francuskiego, ciasteczka francuskie, ciastka francuskie, ciasteczka francuskie z rabarbarem, ciasto francuskie z rabarbarem, słodka przekąska, chrupiące ciastka, ciastka z owocami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
19 maj 2015

Ziemniaczane miseczki z jajkiem i warzywami

 Jajka zapiekane w 'miseczkach' z ziemniaków, podane z warzywami ugotowanymi na parze i polanymi masłem czosnkowym- oto kolejny sposób (polecam również jajka zapiekane w awokado) na niebanalne i bardzo apetyczne zaserwowanie zwyczajnego jajka w duecie z pospolitymi ziemniakami.
Smaczny, a przy okazji bardzo tani obiad w wytwornym stylu, który będzie ozdobą Twojego talerza, nawet na ważnych uroczystościach rodzinnych! :)

ziemniaczane miseczki z jajkiem, ziemniaczane gniazda z jajkiem, ziemniaczane łódki z jajkiem, miseczki z ziemniaków, gniazda z ziemniaków, łódki z ziemniaków, tani obiad, jajka zapiekane w ziemniakach, jajka zapiekane w łódkach ziemniaczanych, jajka zapiekane w miseczkach ziemniaczanych, dania z ziemniaków, dania z jajkiem, masło czosnkowe, kraina miodem płynąca

Miseczki ziemniaczane:
*ziemniaki- 400 g
* jajko- 1 szt.
* masło- 1 łyżka
* gałka muszkatołowa, kurkuma- 1/4 łyżeczki
* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
* jajka- 4 szt.
* świeży koper- do posypania

Dodatkowo:
* masło klarowane- 2 łyżki
* czosnek- 1 spory ząbek
* warzywa- u mnie kalafior i marchewka


Miseczki ziemniaczane:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem.
Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i uformować okręgi (grubość około 1 cm, a średnica około 6 cm).
Pozostałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i porobić- dosyć ciasno, inaczej jajko wypłynie- 'kleksy' na krawędzi okręgu.
Do środka ostrożnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryczką chili i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Piec 18-20 minut.
Gotową miseczkę posypać świeżym koprem.

Dodatkowo:
Masło klarowane podgrzać, dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć do delikatnego zarumienienia.
Polać warzywa.

Smacznego! :)

ziemniaczane miseczki z jajkiem, ziemniaczane gniazda z jajkiem, ziemniaczane łódki z jajkiem, miseczki z ziemniaków, gniazda z ziemniaków, łódki z ziemniaków, tani obiad, jajka zapiekane w ziemniakach, jajka zapiekane w łódkach ziemniaczanych, jajka zapiekane w miseczkach ziemniaczanych, dania z ziemniaków, dania z jajkiem, masło czosnkowe, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
15 maj 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :)))
W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką.
Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :)
Miękkie, o bardzo fajnej i delikatnie gliniastej strukturze, pięknie wyrośnięte i... wystarczająco duże, by nacieszyć się jego smakiem przez nadchodzący weekend :)

ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, wypieki z rabarbarem, rabarbar, cynamonowa kruszonka, kruszonka do ciasta, kraina miodem płynąca, ciasto drożdżowe bez jajek, ciasto bez jajek

Ciasto:
* mąka jasna orkiszowa- 500 g
* mleko- 250 ml
* cukier- 100 g
* masło- 50 g
* drożdże suche- 10 g
* wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)

Kruszonka:
* mąka jasna orkiszowa- 75 g
* cukier- 35 g
* masło- 35 g
* cynamon- 1 łyżka

Dodatkowo:
* rabarbar- 380 g
* cukier puder- do posypania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i drożdżami.
Mleko przelać do garnuszka, dodać masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia masła.
Mleczną mieszankę trochę ostudzić i przelać do miski z mąką.
Dokładnie wyrobić, najlepiej hakiem, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze odchodziło od brzegów miski.
Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na 35 stopni) na około 60 minut.
Ciasto odkryć, ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę (27x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), udekorować pokrojonym w 1 cm paski rabarbarem, posypać kruszonką i odstawić do napuszenia na około 15-20 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec przez 15-20 minut.

Kruszonka:
Miękkie masło połączyć z mąką, cukrem oraz cynamonem i wyrobić ręcznie do żądanej wielkości.

Smacznego! :)

ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, wypieki z rabarbarem, rabarbar, cynamonowa kruszonka, kruszonka do ciasta, kraina miodem płynąca, ciasto drożdżowe bez jajek, ciasto bez jajek

CZYTAJ DALEJ
14 maj 2015

Rabarbarowy curd

Sezon na rabarbar trwa więc warto wykorzystać go do przygotowania słodko-kwaśnego, gęstego, o puszystej konsystencji kremu, czyli tzw. rabarbarowego curdu.
Jest to wersja klasyczna- na samych żółtkach i maśle (podobnie jak przepysznie smaczny Lemon Curd).
Starajcie się wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru (ja niestety musiałam użyć całych łodyg, stąd ten 'bladzieńki' kolor), wtedy też kolor będzie bardziej intensywniejszy, a sam krem słodszy.
Krem godny polecenia, a przede wszystkim- wypróbowania! :)

rabarbarowy krem, rabarbarowy mus, krem z rabarbaru, mus z rabarbaru, rabarbarowy curd, rabarbarowy curd na żółtkach, rabarbarowy curd na maśle, przetwory z rabarbarem, pasta z rabarbaru, kraina miodem płynąca

Około 800 ml kremu:
* rabarbar- 500 g
* cukier trzcinowy- 140 g
* żółtka- 3 szt.
* masło- 100 g

Rabarbar pokroić na małe części, przełożyć do garnka, zasypać 70 g cukru i odstawić na około 30 minut, a następnie gotować na małym ogniu do miękkości (około 10 minut).
W międzyczasie żółtko utrzeć z resztą cukru na jasną i puszystą masę.
Do masy żółtkowej małymi porcjami (łyżka po łyżce) dodawać ciepły rabarbar, każdorazowo mieszając.
Całą masę przelać ponownie do garnka i zagotować (cały czas mieszając rózgą), aż delikatnie zgęstnieje.
Masę ostudzić, a następnie zmiksować z miękkim masłem.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce do około tygodnia.

Smacznego! :)

rabarbarowy krem, rabarbarowy mus, krem z rabarbaru, mus z rabarbaru, rabarbarowy curd, rabarbarowy curd na żółtkach, rabarbarowy curd na maśle, przetwory z rabarbarem, pasta z rabarbaru, kraina miodem płynąca

rabarbarowy krem, rabarbarowy mus, krem z rabarbaru, mus z rabarbaru, rabarbarowy curd, rabarbarowy curd na żółtkach, rabarbarowy curd na maśle, przetwory z rabarbarem, pasta z rabarbaru, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
11 maj 2015

Krokiety ziemniaczane z serem

Bardzo tanie, nieskomplikowane i proste, jednakże trochę czasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera.
Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw.


* ziemniaki- 600 g
* jajko- 2 szt.
* ser żółty- 20 g
* mąka ziemniaczana
* gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki
* sól, pieprz
* bułka tarta- do obtoczenia
* olej- do smażenia

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
Przełożyć do miski i podzielić masę na 3 części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać jajka, przyprawy, starty ser i całość dokładnie wyrobić.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na małym ogniu, z dwóch stron do zarumienienia.

Smacznego! :) 


CZYTAJ DALEJ
7 maj 2015

Ciasto z dżemem truskawkowym i galaretką

To ciasto zainteresowało mnie na tyle, że zrobiłam już tego samego dnia, kiedy tylko Małgosia pokazała je na swoim blogu napiecyku.pl.
Ciasto- jak dla mnie- okazało się baaardzo smaczne, jednak mąż trochę marudził, że drażni Go ta mąka orkiszowa...
Ciastu dałam więc drugą szansę i zrobiłam ponownie, z małymi modyfikacjami- tym razem upiekłam jako spód, w prostokątnej formie, na mące pszennej i z dodatkiem dżemu truskawkowego oraz zmniejszyłam ilość cukru, aaa, no i upiększyłam wierzch truskawkową galaretką.
Jeżeli nie przeszkadza Wam mąka orkiszowa, to mimo wszystko, warto pszenną na nią zamienić- zawsze to zdrowiej! :)
Ciasto delikatnie słodkie, z wyraźnym akcentem truskawkowym, proste, a przy tym apetycznie się prezentujące :)
Oczywiście, zachęcam do wypieku!

ciasto ucierane, ciasto z galaretką, ciasto z dżemem, ciasto truskawkowe, wypieki z galaretką truskawkową, wypieki z dżemem truskawkowym, kraina miodem płynąca, truskawki, ozdoby słodki świat

Spód:
* mąka pszenna- 1 szklanka
* masło- 100 g
* jajka- duże 2 szt.
* cukier trzcinowy- 1/3 szklanki
* dżem truskawkowy- 1/3 szklanki
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* galaretka truskawkowa- 2 opakowania
* gorąca woda- 800 ml
* truskawki- do ozdoby
* mini rurki czekoladowe- do ozdoby*
Spód:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę.
Ciągle ucierając dodać jajka, a następnie dżem truskawkowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.
Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę (wym.27x20 cm) wylać masę i piec przez 30 min.

Dodatkowo:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno).
Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto.
Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami.

Smacznego! :)

ciasto ucierane, ciasto z galaretką, ciasto z dżemem, ciasto truskawkowe, wypieki z galaretką truskawkową, wypieki z dżemem truskawkowym, kraina miodem płynąca, truskawki, ozdoby słodki świat

ciasto ucierane, ciasto z galaretką, ciasto z dżemem, ciasto truskawkowe, wypieki z galaretką truskawkową, wypieki z dżemem truskawkowym, kraina miodem płynąca, truskawki, ozdoby słodki świat

ciasto ucierane, ciasto z galaretką, ciasto z dżemem, ciasto truskawkowe, wypieki z galaretką truskawkową, wypieki z dżemem truskawkowym, kraina miodem płynąca, truskawki, ozdoby słodki świat

Wpis zawiera lokowanie produktu:
* mini rurki czekoladowe- Słodki Świat

CZYTAJ DALEJ
5 maj 2015

Zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym

Zupa o kremowej i gęstej konsystencji oraz niebanalnym smaku powstałym z połączenia ciecierzycy, pomidorów, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw- sycąca i rozgrzewająca, której ugotowanie- łącznie z przygotowaniem- zajmuje niecałe 20 minut!
Przepis zaczerpnięty z bloga Bernadetty 'Bernika- mój kulinarny pamiętnik', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki!
Gorąco zachęcam do jej przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :)

zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym, zupa z ciecierzycy, zupa z mlekiem kokosowym, ciecierzyca, mleko kokosowe, zupa pomidorowa z ciecierzycą, zupa pomidorowo kokosowa, kraina miodem płynąca

* ciecierzyca- 400 g (puszka)
* pomidory bez skóry- 400 g (puszka)
* mleko kokosowe- 400 ml
* bulion warzywny- 250 ml
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 ząbki
* ocet balsamiczny- 1 łyżka
* świeża kolendra- 4-5 gałązek (u autorki- bazylia)
* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* olej sezamowy- do smaku
* sezam- wg uznania

Na oleju zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku.
Dodać pomidory i poddusić przez około 5 minut, a następnie wlać ocet balsamiczny, bulion warzywny i mleko kokosowe oraz dodać ciecierzycę.
Gotować przez około 10 minut.
Na koniec dodać świeżą kolendrę, doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili i zmiksować na gładki krem.
Krem przełożyć do miseczek, posypać sezamem uprzednio uprażonym na suchej patelni i skropić olejem sezamowym.

Smacznego! :)

zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym, zupa z ciecierzycy, zupa z mlekiem kokosowym, ciecierzyca, mleko kokosowe, zupa pomidorowa z ciecierzycą, zupa pomidorowo kokosowa, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
1 maj 2015

Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi (jedynie trzeba poczekać z ich konsumpcją), a jeżeli postaramy się o odrobinę fantazji w ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :)
Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :)
Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne- odpowiednio i słodki i maślany, no i bez biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;)
Polecam!

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

Budyń:
* sok Kubuś- 900 ml
* budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania
* masło- 150 g
* cukier trzcinowy- 3 łyżki 

Dodatkowo:
* herbatniki- około 30 szt.
* kremówka- 350 ml
* wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada)

Budyń:
2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować.
W reszcie soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do garnuszka i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy.
Masę ostudzić i zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania.

Składanie:
Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową.
Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego! :)

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

ciasto kubuś, kostka kubuś, ciasto z sokiem marchwiowym, masa z soku marchwiowego, masa z soku kubuś, krem z soku kubuś, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, pomarańczowe ciasto, pomarańczowa masa, kraina miodem płynąca, kora czekoladowa, słodki świat

Wpis zawiera lokowanie produktu:
* wiórki ciemne- Słodki Świat

CZYTAJ DALEJ
TOP