24 cze 2015

Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu

Czas jeszcze spożytkować szparagi i zacząć sezon na szparagową fasolkę oraz bób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw.
Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo  na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny przepis wykorzystałam w klopsikach wołowych).
Danie, mimo swej prostoty wykwintnie smakuje, danie które może być traktowane jako dodatek bądź samodzielny posiłek, danie, które... musisz spróbować! :) 


sałatka ze szparagami, sałatka z bobem, sałatka z fasolką, danie ze szparagami, danie z bobem, danie z fasolką, sałatka wegetariańska, zielona sałatka, zielone warzywa, dressing z orzechów włoskich, sos z orzechów włoskich, słodki dressing, sos do sałatek, dressing do sałatek, kraina miodem płynąca

* fasolka szparagowa- 250 g
* bób- 200 g
* zielone szparagi- 8 szt.
* masło klarowane- 50 g
* orzechy włoskie- garść
* czosnek- 1 ząbek
* miód- 1 łyżka
* sok z cytryny- 1 łyżka

Ugotować warzywa (ja gotuję najpierw fasolkę, po około 5 minutach gotowania dokładam bób, gotuję kolejne 5 minut, a następnie dodaję szparagi i gotuję jeszcze 2 minuty).
W międzyczasie na suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać klarowane masło, pokrojony czosnek i smażyć, na małym ogniu, do delikatnego zrumienienia się czosnku (uwaga, by nie przypalić!).
Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny i wymieszać.
Warzywa odcedzić i polać orzechowym dressingiem.

Smacznego! :)


sałatka ze szparagami, sałatka z bobem, sałatka z fasolką, danie ze szparagami, danie z bobem, danie z fasolką, sałatka wegetariańska, zielona sałatka, zielone warzywa, dressing z orzechów włoskich, sos z orzechów włoskich, słodki dressing, sos do sałatek, dressing do sałatek, kraina miodem płynąca

sałatka ze szparagami, sałatka z bobem, sałatka z fasolką, danie ze szparagami, danie z bobem, danie z fasolką, sałatka wegetariańska, zielona sałatka, zielone warzywa, dressing z orzechów włoskich, sos z orzechów włoskich, słodki dressing, sos do sałatek, dressing do sałatek, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
22 cze 2015

Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu

Ostatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :(
Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem (przepis tutaj), a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości.
Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'.
Polecam bardzo! :)

makaron ze szparagami, danie ze szparagami, makaron z łososiem, danie z łososiem, łosoś z grilla, łosoś w sosie sojowym, sos sojowy,lekkie danie z makaronem, sos cytrynowy, dressing cytrynowy, dressing do makaronu, kraina miodem płynąca,

* makaron- około 200 g
* łosoś- 250 g
* szparagi- 12 szt.
* pomidorki koktajlowe- 10 szt.
* sos sojowy- 1/4 szklanki
* cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku
* olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni
* świeży koper- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku

Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej.
Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej).
W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy odłamać końcówkę).
Pokroić umyte pomidorki koktajlowe, przygotować dressing z oleju, poszatkowanego kopru, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
Na talerzu ułożyć makaron wraz ze szparagami, dodać cząstki łososia, ozdobić pomidorkami i polać dressingiem.

Smacznego! :)

makaron ze szparagami, danie ze szparagami, makaron z łososiem, danie z łososiem, łosoś z grilla, łosoś w sosie sojowym, sos sojowy,lekkie danie z makaronem, sos cytrynowy, dressing cytrynowy, dressing do makaronu, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
18 cze 2015

Kakaowy pudding jaglany z sosem truskawkowym

Zdrowy, kakaowy pudding przygotowywany z kaszy jaglanej oraz świeżych truskawek- sycący, gęsty, o aksamitnie kremowej konsystencji, z delikatną nutą wanilii, która cudownie miesza się ze smakiem kakao oraz truskawkami.
Zamiast kakao można dodać kilka kostek ulubionej czekolady, a truskawki- wiadomo- zamienić na inne owoce.
Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza, to ta propozycja sprawdzi się zarówno jako deser, śniadanie lub kolacja :)

pudding jaglany, pudding z kaszy jaglanej, jaglanka, budyń jaglany, deser z kaszy jaglanej, pudding czekoladowy, pudding kakaowy, czekoladowa jaglanka, kakaowa jaglanka, czekoladowy budyń, kakaowy budyń, zdrowy deser, deser z owocami, pudding z owocami, budyń z owocami, kraina miodem płynąca

4 porcje po 250 ml:
* kasza jaglana- 1 szklanka
* mleko- 3 szklanki (roślinne lub zwierzęce)
* laska wanilii- 1 szt.
* kakao- 2 łyżki
* syrop klonowy- wedle uznania (lub inny słodzik)
* truskawki- około 140 g (+ 1 czubata łyżka cukru trzcinowego)
* szczypta soli

Truskawki pokroić i zasypać jedną łyżką cukru, odstawić na moment ugotowania się kaszy (w tym czasie puszczą sok).
Kaszę jaglaną przepłukać 3 razy wrzątkiem- a najlepiej do momentu, aż woda podczas płukania będzie czysta a następnie.
Mleko wlać do garnka, dodać wyskubane ziarenka z laski oraz samą laskę, szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę.
Ugotować do miękkości.
Dodać kakao, syrop klonowy i całość dokładnie zmiksować na gładki krem (w razie czego dolać odrobinę mleka).
Przełożyć do pucharków, a na wierzch ułożyć truskawki i polać powstałym sokiem.

Smacznego! :)


pudding jaglany, pudding z kaszy jaglanej, jaglanka, budyń jaglany, deser z kaszy jaglanej, pudding czekoladowy, pudding kakaowy, czekoladowa jaglanka, kakaowa jaglanka, czekoladowy budyń, kakaowy budyń, zdrowy deser, deser z owocami, pudding z owocami, budyń z owocami, kraina miodem płynąca

pudding jaglany, pudding z kaszy jaglanej, jaglanka, budyń jaglany, deser z kaszy jaglanej, pudding czekoladowy, pudding kakaowy, czekoladowa jaglanka, kakaowa jaglanka, czekoladowy budyń, kakaowy budyń, zdrowy deser, deser z owocami, pudding z owocami, budyń z owocami, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
16 cze 2015

Zupa owocowa

Pomału stragany zapełniają się kolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej.
Na 1,2 litra wody wykorzystanych zostało aż 1 kg owoców: truskawek, moreli i czereśni (w różnych proporcjach) oraz dodatkowo smak został wzbogacony o kisiel malinowy, wanilię i cynamon, dzięki czemu zupa jest cudownie aromatyczna.
Świetnie komponująca się z makaronem, a dla nadania 'mlecznego' smaku można również zabielić jogurtem bądź śmietanką.
Fantastycznie gasząca pragnienie w upalne dni, których niedługo będzie w nadmiarze :)
Czym prędzej zmykajcie po owoce! :)


Zupa:
* woda- 1,2 litra
* owoce- 1 kg (użyłam moreli, truskawek, czereśni w różnych proporcjach)
* cukier trzcinowy- 4 łyżki
* kisiel np. malinowy- 1 op.
* laska wanilii- 1/2 szt.
* cynamon- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* makaron- 100 g* 
* jogurt naturalny- kilka kleksów
* świeża mięta- do ozdoby

Makaron ugotować al dente.
Owoce umyć, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
Następnie zalać 1 litrem wody, włożyć 1/2 laski wanilii z wyskubanymi ziarenkami i zagotować.
W reszcie wody wymieszać kisiel, przelać do gotujących się owoców i ponownie zagotować.
Dodać cynamon, wymieszać.
Ostudzić.
Zupę rozlać do miseczek, dodać uprzednio ugotowany makaron, ozdobić kleksami jogurtu oraz świeżą miętą.

Smacznego! :)


* przepis brał udział w konkursie Wszechsmaki, z wykorzystaniem makaronu 'kokardki małe' firmy Czaniecki

CZYTAJ DALEJ
15 cze 2015

Lekki makaron ze szparagami i boczkiem

Dziś przedstawiam Wam propozycję, jedną z moich ulubionych, które ubóstwiam za jej prostotę i fantastyczny smak- makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem.
Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo! 
A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo słona.
Zgłodnieliście?
To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :)))


makaron ze szparagami i boczkiem, danie ze szparagami, danie z boczkiem, danie z makaronem, szybkie danie z makaronem, ekspresowe danie z makaronem, szparagi zielone, kraina miodem płynąca

* makaron- około 150 g
* szparagi zielone- 8 sztuk
* boczek wędzony w plastrach- 150 g
* cebula- 1 szt. duża
* sól, pieprz i szczypta papryczki chili- do smaku

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć.
W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu dodać pokrojone szparagi (pamiętajcie, by odłamać zdrewniałe końcówki!).
Odcedzić, przełożyć na talerz i polać boczkiem.

Smacznego! :)


makaron ze szparagami i boczkiem, danie ze szparagami, danie z boczkiem, danie z makaronem, szybkie danie z makaronem, ekspresowe danie z makaronem, szparagi zielone, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
13 cze 2015

Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem balsamicznym

Bruschetta, to przekąska wywodząca się z Włoch, a po naszemu mówiąc jest to grzanka, której podstawą- w wersji tradycyjnej- jest pieczywo, oliwa, czosnek oraz pomidory z dodatkiem bazylii.
Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym.
Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :)


bruschetta z truskawkami i słodkim sosem balsamicznym, grzanka z truskawkami i sosem balsamico, danie z truskawkami, sałatka z truskawkami i serem, słodki sos balsamiczny, kraina miodem płynąca

Przepis na 10 grzanek
Bruschetta:
* bagietka- 1 szt.
* truskawki- 10 szt.
* pomidorki koktajlowe- 5 szt.
* feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę
* słonecznik- garść
* rukola- kilkanaście listków
* oliwa- do skropienia bagietki

Sos balsamiczny:
* ocet balsamiczny- 6 łyżek
* cukier trzcinowy- 2 łyżki

Bruschetta:
Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku).
W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry oraz przygotować sos balsamiczny.

Sos balsamiczny:
Do rondelka wlać ocet balsamiczny oraz wsypać cukier trzcinowy.
Od momentu zawrzenia, gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, sos się zredukuje i nabierze lekkiej gęstości.

Składanie:
Na grzankę wyłożyć pokrojone truskawki, pomidorki, fetę, rukolę, posypać słonecznikiem i skropić lekko przestudzonym sosem balsamicznym.

Smacznego! :)

bruschetta z truskawkami i słodkim sosem balsamicznym, grzanka z truskawkami i sosem balsamico, danie z truskawkami, sałatka z truskawkami i serem, słodki sos balsamiczny, kraina miodem płynąca

bruschetta z truskawkami i słodkim sosem balsamicznym, grzanka z truskawkami i sosem balsamico, danie z truskawkami, sałatka z truskawkami i serem, słodki sos balsamiczny, kraina miodem płynąca

30 minut z Apetiną

CZYTAJ DALEJ
12 cze 2015

Makaron a la Caprese

Bardzo proste i smaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese (link do przepisu), w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory.
Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi.
Danie, które warto docenić nie tylko ze względu na prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli tylko na czas gotowania się makaronu- ale i za doskonały smak! :)
Wypróbujcie, koniecznie!

caprese, makaron caprese, pesto bazyliowe, pesto z bazylii, makaron z pesto, danie z makaronem i sosem, sos bazyliowy, kraina miodem płynąca, danie włoskie, danie z włoch

Składniki na 3 porcje:
* makaron- 125 g
* słonecznik- 1/2 szklanki
* świeża bazylia- 1 doniczka
* mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g
* czosnek- 1 ząbek
* olej ryżowy- 3 łyżki
* sól, pieprz- do smaku
* sok z cytryny- 1 łyżka
* pomidory koktajlowe- około 10 sztuk
* wywar warzywny- do ugotowania makaronu

Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę.
Doprawić solą oraz pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
Gorący makaron przełożyć na talerz, nałożyć porcję bazyliowego pesto i udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Wymieszać.

Smacznego!


caprese, makaron caprese, pesto bazyliowe, pesto z bazylii, makaron z pesto, danie z makaronem i sosem, sos bazyliowy, kraina miodem płynąca, danie włoskie, danie z włoch

caprese, makaron caprese, pesto bazyliowe, pesto z bazylii, makaron z pesto, danie z makaronem i sosem, sos bazyliowy, kraina miodem płynąca, danie włoskie, danie z włoch

30 minut z Apetiną

CZYTAJ DALEJ
11 cze 2015

Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu)

Kokos i truskawki- oto duet idealny! :)
Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami.
Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą w tym zestawieniu smaków).
Biszkopt dodatkowo nasączyłam likierem Malibu, dla jeszcze większego podkreślenia smaku kokosa :)))
Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :)


ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca

Kokosowy biszkopt:
* wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa)
* cukier- 60 g
* jajka- 3 szt.
* mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka

Krem kokosowy:
* mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) *
* mascarpone- 3 czubate
* wiórki kokosowe- 3 łyżki
* cukier- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* truskawki- około 100 g
* likier kokosowy Malibu- 2 łyżki

Kokosowy biszkopt:
Piekarnik nagrzać na 160 stopni.
Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę.
Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać.
Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Piec 20 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.

Krem kokosowy:
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, kiedy będzie schłodzone, otworzyć, wylać wodę (2 łyżki odłożyć do nasączenia biszkoptu), a śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno.
Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować.

Składanie:
Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami.

Smacznego! :)


ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca

ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca

ciasto kokosowo truskawkowe, ciasto kokosowe z truskawkami, biszkopt kokosowy z truskawkami, biszkopt na wiórkach kokosowych, biszkopt bez glutenu, biszkopt bezglutenowy, ciasto bezglutenowe, ciasto na wiórkach kokosowych, krem kokosowy, krem na wiórkach kokosowych, krem na mleczku kokosowym, kokos i truskawki, kraina miodem płynąca


* jeżeli chodzi o mleko kokosowe, to używam z Rossmanna- skład to tylko kokos i woda, a po schłodzeniu można uzyskać dużo śmietanki.

CZYTAJ DALEJ
8 cze 2015

Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe'

Zapewne już słyszeliście o cieście 'kubeczkowym', jednak dla niewtajemniczonych podpowiem, że cała zabawa z tym ciastem polega na tym, iż składniki odmierzane są kubeczkiem po użytym do ciasta jogurcie- fajne, prawda?! :)
Ciasto jest mega proste, gdyż całość wystarczy wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (podobnie jak w Wilgotnym cieście na kremowym serku z truskawkami)- bez zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :)
Jedynie należy pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec!
Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;)))
Obłędnie rewelacyjne i jak to się mówi 'must have' w sezonie truskawkowym! ;)

ciasto kubeczkowe, ciasto z kubeczka po jogurcie, ciasto jogurtowe z owocami,ciasto z jogurtem, wilgotne ciasto jogurtowe, proste ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, truskawki i czekolada, ciasto z truskawkami i czekoladą, ciasto z polewą czekoladową, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca


Ciasto:
* jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott)
* mąka- 2 kubeczki
* cukier- 1/2 kubeczka
* olej- 1/3 kubeczka
* jajka- 2 szt.
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* aromat waniliowy- kilka kropli
* truskawki- około 200 g

Dodatkowo:
* czekolada- 60 g
* mleko- 1 łyżka

Ciasto:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Jogurt przelać do miski (kubeczek wymyć), dodać jajka, odmierzony kubeczkiem cukier oraz olej i aromat.
W drugiej misce połączyć mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać i przesypać do miski z mieszanką jogurtową.
Wymieszać łyżką tylko do dokładnego połączenia się składników i przelać do formy (27x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte truskawki przekroić na pół i poukładać na wierzchu ciasta.
Piec 25-30 minut.

Dodatkowo:
Czekoladę wraz roztopić w mikrofalówce.
Polać ostudzone ciasto.

Smacznego! :)


ciasto kubeczkowe, ciasto z kubeczka po jogurcie, ciasto jogurtowe z owocami,ciasto z jogurtem, wilgotne ciasto jogurtowe, proste ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, truskawki i czekolada, ciasto z truskawkami i czekoladą, ciasto z polewą czekoladową, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca

ciasto kubeczkowe, ciasto z kubeczka po jogurcie, ciasto jogurtowe z owocami,ciasto z jogurtem, wilgotne ciasto jogurtowe, proste ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, truskawki i czekolada, ciasto z truskawkami i czekoladą, ciasto z polewą czekoladową, polewa czekoladowa, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
5 cze 2015

Szaszłyki z pieczarkami po tajsku i ananasem

Słoneczna pogoda, jak i weekend sprzyjają grillowaniu :)
Większości z Was grill kojarzy się tylko i wyłącznie z mięsem, ja jednak polecam Wam wypróbować wegetariańskie szaszłyki, których smak na pewno przypadnie Wam do gustu-pieczarki w lekko pikantnej, tajskiej marynacie wraz ze słodkim ananasem, który nadaje lekkości i orzeźwienia.
 Takie szaszłyki mogą być dodatkiem, jak i również mogą stanowić samodzielne, lekkie danie- wystarczy surówka i zdrowy, przepyszny oraz wegetariański obiad gotowy!


szaszłyki z pieczarek, szaszłyki z pieczarek i ananasa, szaszłyki z pieczarkami i ananasem, szaszłyki po tajsku, pieczarki po tajsku, szaszłyki wegetariańskie, szaszłyki bez mięsa, kraina miodem płynąca

Pieczarki:
* pieczarki małe- 25 szt.
* sos sojowy- 2 łyżki
* olej ryżowy- 2 łyżki
* suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki
* suszony czosnek- 1/2 łyżeczki
* świeża kolendra- 1 łyżka posiekanej
* suszony imbir- szczypta

Ananas:
* olej ryżowy- 2 łyżki
* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka
* świeża mięta- 1 łyżeczka posiekanej

Pieczarki:
Sos sojowy wymieszać z olejem, papryczką chili, imbirem, czosnkiem oraz drobno pokrojoną kolendrą.
Pieczarki umyć, ogonki odkroić (zostawić ok 1cm), zalać marynatą i pozostawić na minimum 30 minut- często mieszając.

Ananas:
Świeżego ananasa pokroić w plastry, następnie w trójkąty, zalać marynatą z oleju, cukru oraz posiekanej mięty.

Składanie:
Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nakładać pieczarki i ananasa.
Smażyć na grillu lub patelni grillowej.

Smacznego! :)


szaszłyki z pieczarek, szaszłyki z pieczarek i ananasa, szaszłyki z pieczarkami i ananasem, szaszłyki po tajsku, pieczarki po tajsku, szaszłyki wegetariańskie, szaszłyki bez mięsa, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
3 cze 2015

Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze

Dosyć oryginalna i niebanalna propozycja dla osób szukających nowych doznań smakowych- chrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami.
Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania.
Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie, a które na pewno zachwyci rodzinę na uroczystościach rodzinnych czy znajomych na kolacji.

chipsy mięsne, chipsy z mięsa, sos czekoladowy do mięsa, polewa czekoladowa do mięsa, czekoladowa glazura, carpaccio z czekoladą, wołowe przekąski, mięsne przekąski, chipsy na imprezę, domowe chipsy, kraina miodem płynąca,

Chipsy:
* carpaccio wołowe- 20 szt.
* czekolada gorzka Goplana- 100 g
* słodkie wino czerwone- 1/4 szklanki
* masło- 10 g
* cynamon- szczypta
* sól, pieprz- do smaku
* olej- do smażenia

Dodatkowo:
* rozmaryn- 1 gałązka
* chilli- 1/4 szt.
* sól morska- do posypania
* sezam- 2 łyżki
* pistacje- 6-7 sztuk

Carpaccio natrzeć solą oraz pieprzem i smażyć z dwóch stron do zarumienienia.
Odłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się tłuszczu.
Na patelnię, po smażeniu carpaccio wlać wino, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cynamon, wymieszać i redukować do pożądanej konsystencji- czyli sos powinien być delikatnie gęsty.
Papryczkę chili oraz pistacje drobno posiekać.
Podsmażone carpaccio smarować z jednej strony glazurą czekoladową, posypać rozmarynem oraz chili wraz z solą morską lub sezamem i pistacjami.

Smacznego! :)

chipsy mięsne, chipsy z mięsa, sos czekoladowy do mięsa, polewa czekoladowa do mięsa, czekoladowa glazura, carpaccio z czekoladą, wołowe przekąski, mięsne przekąski, chipsy na imprezę, domowe chipsy, kraina miodem płynąca,

chipsy mięsne, chipsy z mięsa, sos czekoladowy do mięsa, polewa czekoladowa do mięsa, czekoladowa glazura, carpaccio z czekoladą, wołowe przekąski, mięsne przekąski, chipsy na imprezę, domowe chipsy, kraina miodem płynąca,

Z czekoladową nutą
CZYTAJ DALEJ
1 cze 2015

Puszysta drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką

Tym ciastem zamykam sezon rabarbarowy- teraz nadszedł czas na maksymalne wykorzystanie truskawki ;)))
Ciasto drożdżowe ze wspomnianym już rabarbarem oraz truskawkami, posypane kruchą i aromatyczną cynamonową kruszonką z dodatkiem płatków owsianych.
Bardzo puszyste, lekkie, mięciutkie i delikatne (jeżeli interesuje Was wersja bardziej 'gliniasta' to polecam to ciasto drożdżowe) nie za słodkie, czyli idealne nie tylko do kawy czy kakao, ale i do zaserwowania sobie na śniadanie :)

ciasto drożdżowe z owocami, ciasto drożdżowe z truskawkami, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z kruszonką, kruszonka cynamonowa, kruszona owsiana, kruszonka z płatków owsianych, ciasto z owocami, puszyste ciasto, kraina miodem płynąca,

Ciasto:
* mąka pszenna- 500 g
* cukier- 80 g
* masło- 100 g
* mleko- 200 ml
* świeże drożdże- 20 g

Kruszonka:
* mąka- 70 g
* płatki owsiane- 70 g
* cukier- 80 g
* masło- 70 g

Dodatkowo:
* rabarbar- 1 łodyga
* truskawki- 150 g

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym mieszamy rozkruszone drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (połowa ilości podana w przepisie).
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (najlepiej piekarnik nagrzać do 35 stopni i pozostawić rozczyn na około 15 minut).
W małym rondelku podgrzać mleko z masłem, tylko do jego rozpuszczenia.
Przelać do miski z mąką, dodać resztę cukru i dokładnie wyrobić ciasto, do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, ponownie krótko wyrobić i przełożyć do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone owoce, obsypać kruszonką i przykryć ściereczką na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Piec 20-25 minut.

Kruszonka:
Mąkę, płatki owsiane, cukier oraz miękkie masło wyrobić na kruszonkę o pożądanej wielkości.

Smacznego! :)

ciasto drożdżowe z owocami, ciasto drożdżowe z truskawkami, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z kruszonką, kruszonka cynamonowa, kruszona owsiana, kruszonka z płatków owsianych, ciasto z owocami, puszyste ciasto, kraina miodem płynąca,


ciasto drożdżowe z owocami, ciasto drożdżowe z truskawkami, ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe z kruszonką, kruszonka cynamonowa, kruszona owsiana, kruszonka z płatków owsianych, ciasto z owocami, puszyste ciasto, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
TOP