27 sie 2015

Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)).
Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku słodkie pomidorki koktajlowe, oliwki oraz rozmarynowo-czosnkowa oliwa- tworzą wyjątkowe w smaku danie.
Doskonałe smakująca zarówno na ciepło, jak i na zimno, prosta w wykonaniu i niesamowicie pachnąca, że musisz ją przygotować! :)))

focaccia, chlebek drożdżowy, prosty chleb drożdżowy, włoski chleb, włoskie danie, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

* mąka pszenna- 350 g
* woda- 185 g
* oliwa- 50 g
* drożdże- 6 g
* sól, cukier- po 1/2 łyżeczki
* pomidorki koktajlowe- kilkanaście sztuk
* oliwki- kilka sztuk
* rozmaryn suszony- 1/2 łyżeczki
* czosnek suszony- 1/2 łyżeczki
* świeży rozmaryn- kilka listków


Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godz.).
W międzyczasie przygotować aromatyzowaną oliwę: w pozostałej ilości oliwy wymieszać czosnek wraz z suszonym i świeżym rozmarynem.
Pomidorki oraz oliwki przekroić na pół.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto uformować dłonią w pożądany kształt, poukładać oliwki oraz pomidorki- lekko je dociskając, a wierzch posmarować oliwą rozmarynowo-czosnkową.
Piec 20-25 minut.

Smacznego! :)

focaccia, chlebek drożdżowy, prosty chleb drożdżowy, włoski chleb, włoskie danie, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

focaccia, chlebek drożdżowy, prosty chleb drożdżowy, włoski chleb, włoskie danie, przekąski na imprezę, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
24 sie 2015

Bazyliowy kuskus z pomidorami, kurczakiem i chrupiącymi ziarnami

Ostatnio, oprócz makaronu zaczęłam doceniać kuskus- ze względu na szybkość jego przygotowania (5-7 minut!), który stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych sałatek.
Kuskus zawsze zalewam bulionem warzywnym, albo dodaję aromatyzowaną oliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości.
Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi oraz posypany chrupiącymi ziarnami, to błyskawiczna i wyborna propozycja zarówno na ciepło- jako pełne danie obiadowe- jak i na zimno (na kolację czy jako imprezowa przekąska), a jego przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut!
Smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami! :)))

sałatka z kuskusem i kurczakiem, kuskus z kurczakiem, kuskus z pomidorami, kuskus z bazylią, danie z kaszą i kurczakiem, danie z kuskusem, danie z kaszą, kasza z kurczakiem, kasza z pomidorami, prażone ziarna, szybki obiad, danie imprezowe, danie na imprezę, kraina miodem płynąca

Kurczak:
* pierś z kurczaka- 1 szt.
* sos sojowy- 2 łyżki
* oliwa- 2 łyżki
* przyprawa prowansalska- 1 łyżeczka

Kuskus:
* kuskus- 1 szklanka
* oliwa z oliwek- 1/3 szklanki
* suszona bazylia- 1 łyżka
* suszona papryczka chili- szczypta
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Dodatkowo:
* pomidorki koktajlowe- kilkanaście szt.
* słonecznik- 1 łyżka
* sezam- 1 łyżka
* świeża bazylia- kilka listków do ozdoby

Kurczak:
Pierś oczyścić, pokroić i natrzeć sosem sojowym, oliwą oraz przyprawami, a następnie zgrillować na patelni grillowej bądź usmażyć.
W międzyczasie przygotować kuskus.

Kuskus:
Kaszę wsypać do miseczki, zalać oliwą z dodatkiem suszonej bazylii oraz papryczki, a następnie zalać wrzątkiem (0,5 cm ponad kaszę) i odstawić na 5-7 minut.
Kiedy kasza nasiąknie płynem, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku.

Składanie:
Gotową kaszę wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, kurczakiem i posypać podprażonym (na suchej patelni do lekkiego zarumienienia) słonecznikiem i sezamem.
Ozdobić świeżymi listkami bazylii.

Smacznego! :)


sałatka z kuskusem i kurczakiem, kuskus z kurczakiem, kuskus z pomidorami, kuskus z bazylią, danie z kaszą i kurczakiem, danie z kuskusem, danie z kaszą, kasza z kurczakiem, kasza z pomidorami, prażone ziarna, szybki obiad, danie imprezowe, danie na imprezę, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
20 sie 2015

Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze

Bardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów).
Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować 'na wynos' czy pochrupać jako forma przekąski.

pieczona marchewka, marchewka z miodem, marchewka w glazurze miodowej, marchewka na słodko, marchewka w soku pomarańczowym, marchewka z sokiem pomarańczowym, słodka glazura do warzyw pieczonych, warzywa pieczone, sok z pomarańczy, miód, młoda marchew, kraina miodem płynąca

2 porcje:
* młode marchewki- 4 szt.
* sok ze świeżej pomarańczy- 1/2 szklanki
* oliwa- 1/3 szklanki
* miód- 1 łyżeczka
* świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków
* szczypta soli
* chleb- 2 kromki

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół.
Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem.
Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały z pieczenia marchewek przelać do miseczki.
Ciepłe marchewki podawać z grzankami z chleba, maczając je w sosie.

Smacznego! :)


pieczona marchewka, marchewka z miodem, marchewka w glazurze miodowej, marchewka na słodko, marchewka w soku pomarańczowym, marchewka z sokiem pomarańczowym, słodka glazura do warzyw pieczonych, warzywa pieczone, sok z pomarańczy, miód, młoda marchew, kraina miodem płynąca

pieczona marchewka, marchewka z miodem, marchewka w glazurze miodowej, marchewka na słodko, marchewka w soku pomarańczowym, marchewka z sokiem pomarańczowym, słodka glazura do warzyw pieczonych, warzywa pieczone, sok z pomarańczy, miód, młoda marchew, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
19 sie 2015

Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem

Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami, francuskie czy przekładane serem i warzywami, to i tak zawsze świetnie smakują!
Nowym odkryciem w 'tostowej' kategorii, są smażone na oleju i mega chrupiące tosty z pastą krewetkową (przepis inspirowany książką Kuchnia Chińska Jenny Stacey), w której skład wchodzą- oczywiście- krewetki, sezam, nadający wyrazistości czosnek, oraz delikatnie orzeźwiająca skórka z limonki.
Całość tworzy wyjątkowy smak, nadający niezwykłości kromce chleba!
Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :)))


tosty z krewetek, tosty krewetkowe, danie z krewetkami, przekąska z krewetek, pomysł na krewetki, pomysł na tosty, pomysł na kanapkę, danie imprezowe, pomysł na imprezę, przystawka, krewetki, do piwa, kraina miodem płynąca,

* krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie)
* jajko- 1 szt.
* mąka kukurydziana- 1 łyżka
* sos sojowy jasny- 1 łyżeczka
* czosnek- 1 ząbek
* sezam- 2 łyżeczki
* świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka
* skórka z limonki- 1/4 łyżeczki
* chleb- kilka kromek (zależny od wielkości)
* olej- 1/2 litra
* kiełki- do ozdoby
* piwo tybu Witbier- dodatkowo ;) 

Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę.
Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, sezam, mąkę kukurydzianą i całość wymieszać.
Wierzch chleba posmarować pastą krewetkową (lekko ją dociskając), a następnie przekroić na pół (tak, by powstały trójkąty).
Do dużego garnka wlać olej, rozgrzać, a następnie wkładać trójkąty posmarowane pastą do dołu.
Smażyć kilka sekund (najlepiej zerkać czy się nie przypala), aż pasta będzie tylko lekko zarumieniona.
Usmażone trójkąty osuszyć na papierowym ręczniku.

Smacznego!


tosty z krewetek, tosty krewetkowe, danie z krewetkami, przekąska z krewetek, pomysł na krewetki, pomysł na tosty, pomysł na kanapkę, danie imprezowe, pomysł na imprezę, przystawka, krewetki, do piwa, kraina miodem płynąca,

tosty z krewetek, tosty krewetkowe, danie z krewetkami, przekąska z krewetek, pomysł na krewetki, pomysł na tosty, pomysł na kanapkę, danie imprezowe, pomysł na imprezę, przystawka, krewetki, do piwa, kraina miodem płynąca,

Kulinarne inspiracje z Love Beer

CZYTAJ DALEJ
17 sie 2015

Kopytka marchewkowe z kurkami

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku.
Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce.
Kurki przygotowywane są na białym, słodkim winie i o ile w śmietanowym sosie z kurek można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie z jego dodatku- to ono dodaje wyrazistości i charakteru!
Wręcz doskonałe zestawienie, które polecam wypróbować :)

gnocchi ziemniaczane, gnocchi marchewkowe, kopytka ziemniaczane, kopytka marchewkowe, sos kurkowy, sos z kurkami, kurki na winie, sos winny, kraina miodem płynąca

Kopytka:
* ziemniaki- 300 g
* marchewka- 250 g
* mąka pszenna- 300 g (+ 2 czubate łyżki do podsypania)
* jajko- 1 duże
* sól- do smaku

Kurki:
* kurki- 220 g
* cebula- 1 duża
* wino białe słodkie- 150 ml
* masło- 40 g 
* olej ryżowy- 2 łyżki
* świeży koper posiekany- 2 łyżki
* gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki
* sól, pieprz- do smaku


Kopytka:
Ziemniaki ugotować wraz z marchewką.
Ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić w blenderze.
Dodać jajko, mąkę, doprawić i dokładnie wyrobić.
Jeżeli masa będzie rzadka, dosypać mąkę (ale nie przesadzajcie, bo inaczej wyjdą Wam twarde 'gnioty'!).
Stolnicę oprószyć mąką, masę podzielić na 4 części, z czego z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić.
Wrzucać do wrzącej wody i gotować około minutę od wypłynięcia na wierzch.

Kurki:
Pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie dodać oczyszczone kurki.
Odparować powstały płyn, wlać wino i ponownie odparować (ale nie do końca, ważne by odrobinę płynu pozostało).
Dodać masło, doprawić gałką, solą oraz pieprzem, posypać świeżym koprem i wymieszać do połączenia się składników.

Smacznego! :)


gnocchi ziemniaczane, gnocchi marchewkowe, kopytka ziemniaczane, kopytka marchewkowe, sos kurkowy, sos z kurkami, kurki na winie, sos winny, kraina miodem płynąca

gnocchi ziemniaczane, gnocchi marchewkowe, kopytka ziemniaczane, kopytka marchewkowe, sos kurkowy, sos z kurkami, kurki na winie, sos winny, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
10 sie 2015

Pieczone ziemniaki z tzatzikami z ogórków kiszonych

Te pieczone ziemniaki* w kształcie harmonijki- zwane inaczej Hasselback- są potężną konkurencją dla domowych frytek, bo nie dość, że zawierają mniej tłuszczu, to są i chrupiące i soczyste i mniej kłopotliwe oraz niesamowicie pachną użytymi ziołami!
Jeżeli chodzi o wybór ziół, to kierujcie się własnymi upodobaniami, bo być może ziemniaki najbardziej smakują Wam z rozmarynem czy oregano, a może z tymiankiem (mój ulubiony dodatek), do tego obowiązkowo- czosnek oraz sól, opcjonalnie odrobina pieprzu, chili i możecie stworzyć swoją ulubioną wersję smakową.
Polecam, szczególnie z dodatkiem rewelacyjnego dipu a la tzatziki- na kremowym serku z ogórkami kiszonymi... 

ziemniaki harmonijkowe, pieczone ziemniaki, ziemniaki hasselback, ziemniaki z piekarnika, frytki z piekarnika, sos tzatziki, dip na serku, dip kremowy, tzatziki z ogórków kiszonych, kraina miodem płynąca

Ziemniaki:
*ziemniaki- 6 dużych szt.
* oliwa z oliwek- 12 łyżek
* świeży tymianek- 4-5 gałązek
* suszony czosnek- 1 łyżeczka
* suszona papryczka chili- szczypta
* sól, pieprz - do smaku

Tzatziki:
* kremowy serek (naturalny)- 200 g
* ogórki kiszone- 3 duże szt.
* czosnek- 1 ząbek
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Ziemniaki:
Piekarnik nagrzać na 220 stopni.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 2-3 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka od spodu.
Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 6 łyżkami oliwy.
Po 20 minutach ziemniaki ponownie wysmarować pozostałą oliwą wymieszaną z czosnkiem, papryczką chili, świeżymi listkami tymianku oraz pieprzem i piec kolejne 20 minut.
Gotowe posypać solą.

Tzatziki:
Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wycisnąć sok.
Połączyć z serkiem, doprawić i wymieszać.

Smacznego! :)

ziemniaki harmonijkowe, pieczone ziemniaki, ziemniaki hasselback, ziemniaki z piekarnika, frytki z piekarnika, sos tzatziki, dip na serku, dip kremowy, tzatziki z ogórków kiszonych, kraina miodem płynąca

ziemniaki harmonijkowe, pieczone ziemniaki, ziemniaki hasselback, ziemniaki z piekarnika, frytki z piekarnika, sos tzatziki, dip na serku, dip kremowy, tzatziki z ogórków kiszonych, kraina miodem płynąca

* samo przygotowanie ziemniaków oczywiście nie jest mojego autorstwa! A skąd zaczerpnęłam pomysł? Hmmm, przyznam się szczerze, że jakiś czas temu Ktoś na FB podlinkował film. Kto? Nie jestem w stanie sobie przypomnieć, tak samo autora filmu. Mój tylko jest dobór ziół, no i sos :)

CZYTAJ DALEJ
6 sie 2015

Zdrowy placek bananowy

Placek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich.
Można pozwolić sobie na wariacje w postaci różnych dodatków i zamiast orzechów dodać suszone owoce czy posiekaną czekoladę, można również pokusić się o polewę czekoladową...
Placek jest mięciutki, pożywny, a samo jego wykonanie banalnie proste- ot, wystarczy rozgnieść banany, wymieszać ze zmielonymi płatkami owsianymi, dodać orzechy, wymieszać łyżką i piec przez 15 minut.
Doskonałe na śniadanie- szczególnie z porcją soczystych owoców czy odrobiną syropu klonowego :)

placek bananowy, chlebek bananowy, chlebek z bananów, placek z bananów, wypieki z bananami, ciasta z bananami, ciasta z bananów, zdrowe śniadanie, zdrowa przekąska, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z płatkami owsianymi, banany, płatki owsiane, bez glutenu, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, kraina miodem płynąca

Placek:
* płatki owsiane- 1 szklanka
* banany- 3 duże szt.
* orzechy włoskie posiekane- 1/4 szklanki
* kakao- 2 łyżki
* ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
* soda- 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:
* garść świeżych owoców
* kilka listków świeżej mięty

Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Banany zmiksować blenderem na gładką masę, a płatki owsiane zmielić na mąkę.
Do mąki owsianej wsypać proszek, sodę, kakao, dodać posiekane orzechy włoskie i przełożyć zmiksowane banany wraz z ekstraktem waniliowym.
Wymieszać, przelać na małą, kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12-15 minut.

Smacznego! :)


placek bananowy, chlebek bananowy, chlebek z bananów, placek z bananów, wypieki z bananami, ciasta z bananami, ciasta z bananów, zdrowe śniadanie, zdrowa przekąska, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z płatkami owsianymi, banany, płatki owsiane, bez glutenu, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, kraina miodem płynąca

placek bananowy, chlebek bananowy, chlebek z bananów, placek z bananów, wypieki z bananami, ciasta z bananami, ciasta z bananów, zdrowe śniadanie, zdrowa przekąska, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z płatkami owsianymi, banany, płatki owsiane, bez glutenu, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, kraina miodem płynąca

* przepis zaczerpnięty z bloga Ambitiouskitchen.com i lekko zmodyfikowany o dodatek orzechów włoskich- zamiast czekolady oraz zrezygnowałam z miodu- placek i bez żadnego słodzika jest odpowiednio słodki.

CZYTAJ DALEJ
1 sie 2015

Włoska zupa krem z bakłażana i papryki

Przepis na 'Włoską zupę' podpatrzyłam na opakowaniu przypraw firmy Kamis, składniki akurat miałam dostępne więc pokusiłam się o jej przygotowanie :)
Głównym składnikiem zupy jest bakłażan oraz papryka, reszta to wywar warzywny, świeża bazylia i przyprawy oraz porcja makaronu- dla sytości, gdyż sama zupa jest dosyć lekka.
Polecam, jest naprawdę wyjątkowo smaczna! :)


zupa krem z papryki, zupa krem z bakłażana, włoska zupa, zupa z bakłażana, zupa z bakłażanów, zupa z papryki, bakłażan, papryka czerwona, danie z bakłażana, danie z papryki, kamis, kraina miodem płynąca

* bakłażan- 1 szt.
* papryka czerwona- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* wywar warzywny- 800 ml
* ziele angielskie- 5 szt.
* liść laurowy- 2 szt.
* świeża bazylia- 4 dorodne gałązki
* słodka papryka- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* olej- do smażenia
* makaron- wedle uznania

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić, aż puści sok, a następnie wytrzeć papierem kuchennym i pokroić w kostkę.
W średniej wielkości garnku rozgrzać olej, na którym zeszklić pokrojoną cebulę z dodatkiem słodkiej papryki.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz bakłażana i podsmażyć całość przez około 7 minut.
Wlać wywar, dodać zielę, listek i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut.
Listek wraz z zielem wyjąć, dodać świeże liście bazylii i zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z makaronem.

Smacznego!  :)


zupa krem z papryki, zupa krem z bakłażana, włoska zupa, zupa z bakłażana, zupa z bakłażanów, zupa z papryki, bakłażan, papryka czerwona, danie z bakłażana, danie z papryki, kamis, kraina miodem płynąca

zupa krem z papryki, zupa krem z bakłażana, włoska zupa, zupa z bakłażana, zupa z bakłażanów, zupa z papryki, bakłażan, papryka czerwona, danie z bakłażana, danie z papryki, kamis, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP