30 paź 2015

Mleczno - waniliowe żelki na Halloween

Taka mała rzecz, przy minimalnym nakładzie pracy, a cieszy- szczególnie dzieci :)
Żelki na bazie skondensowanego mleka z dodatkiem cukru waniliowego, wycięte w zabawne duszki, żeby wbić się w Halloweenowy klimat.
Zamiast cukru waniliowego takie żelki można aromatyzować cynamonem, kardamonem, anyżem, skórką z pomarańczy, przyprawą do piernika czy wiórkami kokosowymi
Można również zdobić (dla dzieci będzie to zapewne niezła frajda) kolorowym lukrem, jadalnymi ozdobami, czekoladą...
Ja postawiłam na prostotę :)
Jeżeli więc nie macie pomysłu czy czasu na przygotowanie Halloweenowych łakoci, to ten pomysł będzie dla Was wybawieniem! :)))

domowe żelki, halloween, dla dzieci, ciasteczka mleczne, mleczne żelki, łakocie dla dzieci, duszki, ciasteczka na halloween, kraina miodem płynąca

* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml
* żelatyna- 2 czubate łyżki (+ 4 łyżki zimnej wody)
* cukier puder- 1 łyżka (w razie potrzeby dosłodzić)
* cukier waniliowy- 1 łyżka (ew. 1/2 laski wanilii)

Mleko wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia (około 5 minut), a następnie lekko podgrzać, wymieszać, aż się całkowicie rozpuści i połączyć z równie lekko podgrzanym mlekiem.
Przelać do sporej, silikonowej formy lub na blaszkę wyłożoną folią spożywczą.
Odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce) do całkowitego stężenia.
Wykrawać wzorki.

Smacznego! :)

domowe żelki, halloween, dla dzieci, ciasteczka mleczne, mleczne żelki, łakocie dla dzieci, duszki, ciasteczka na halloween, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
28 paź 2015

Granola z cynamonem i pomarańczą

Mój ulubiony śniadaniowy przysmak w postaci granoli pięknie pachnącej cynamonem, z lekkim posmakiem pomarańczy i chrupiącymi bakaliami, które akurat miałam pod ręką: orzechami laskowymi, nerkowcami, pestkami dyni, słonecznikiem oraz żurawiną.
Z resztą wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka z pomarańczy oraz sok.
To połączenie po raz pierwszy odkryłam jakiś rok temu w programie Ewy Chodakowskiej i do dziś się nim zachwycam, zaręczam, że i dla Was ta granola będzie ucztą dla zmysłów! :)))

domowa granola, granola z cynamonem, granola cynamonowa, granola pomarańczowa, płatki owsiane z bakaliami, bakalie z miodem, kraina miodem płynąca, granola ewy chodakowskiej, ewa chodakowska śniadanie,

* płatki owsiane- 1 pełna szklanka
* mix bakalii- 1 pełna szklanka (nerkowce, orzechy laskowe, żurawina, pestki dyni)
* pomarańcza- 1 duża (sok + skórka)
* miód- 2 łyżki
* olej kokosowy- 2 łyżki
* cynamon- 2 łyżeczki

Piekarnik nagrzać na 140 stopni (z termoobiegiem).
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut- w międzyczasie wymieszać 2-3 razy.
Ostudzić.

Smacznego! :)

domowa granola, granola z cynamonem, granola cynamonowa, granola pomarańczowa, płatki owsiane z bakaliami, bakalie z miodem, kraina miodem płynąca, granola ewy chodakowskiej, ewa chodakowska śniadanie,

CZYTAJ DALEJ
26 paź 2015

Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek

Wegetariański 'gulasz' z białej fasoli, pieczarek i marchewki, podlany bulionem oraz białym winem, z dodatkiem koncentratu z pomidorów- gęsty, pełny smaku i aromatu, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'.
Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :)
Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba.
Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :)

gulasz z fasoli, gulasz z pieczarek, gulasz pieczarkowy, gulasz wegetariański, gulasz warzywny, szybkie danie z pieczarkami, danie z fasolą, fasola, marchewka, pieczarki, danie jednogarnkowe z pieczarkami, danie jednogarnkowe z fasolą, kraina miodem płynąca

3-4 porcje:
* biała fasola- puszka (lub świeża*)
* pieczarki- 200 g
* marchewka- 1 średnia szt.
* cebula- 1 duża szt.
* czosnek- 2 ząbki
* bulion warzywny- 1 szklanka
* białe wino- 1 szklanka
* przecier pomidorowy- 2 łyżki
* oliwa- 2 łyżki
* świeży majeranek posiekany- 1 łyżka
* wędzona papryka- 1 łyżeczka
* ziele angielskie- 6 szt.
* listek laurowy- 2 szt.
* sól, pieprz, suszona papryka chili- do smaku

Fasolę z puszki odsączyć, pieczarki umyć i pokroić, marchewkę obrać i również pokroić w plastry (lub kostkę).
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę.
Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki).
Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę i podgotować- już bez przykrycia- jeszcze 2-3 minuty.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, suszoną papryczką chili i posypać świeżym majerankiem.

Smacznego! :)


gulasz z fasoli, gulasz z pieczarek, gulasz pieczarkowy, gulasz wegetariański, gulasz warzywny, szybkie danie z pieczarkami, danie z fasolą, fasola, marchewka, pieczarki, danie jednogarnkowe z pieczarkami, danie jednogarnkowe z fasolą, kraina miodem płynąca

gulasz z fasoli, gulasz z pieczarek, gulasz pieczarkowy, gulasz wegetariański, gulasz warzywny, szybkie danie z pieczarkami, danie z fasolą, fasola, marchewka, pieczarki, danie jednogarnkowe z pieczarkami, danie jednogarnkowe z fasolą, kraina miodem płynąca

* fasolę zalać wodą (woda powinna zakryć fasolę i jeszcze ponad 1/3 więcej) i zostawić na noc (8-12 godzin).
Wodę wylać, zalać świeżą, gotować do miękkości, czyli około 60-90 minut - w zależności od wielkości użytej fasoli (z czego 10 minut bez przykrycia, ściągnąć pianę i dopiero zakryć).
Posolić dopiero jak fasola będzie miękka, chwilę podgotować i odcedzić.

CZYTAJ DALEJ
25 paź 2015

Makaron z pulpecikami i brukselką- z 'jednej patelni'

Ekspresowe danie z makaronem, mięsem, brukselką i świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina.
Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku.
Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej brukselki i pomidorków:)), jeżeli jednak nie chcecie sobie 'utrudniać', to wystarczy pokroić w kostkę.
Potrawa warta spróbowania, nawet jeśli niespecjalnie lubicie brukselkę :)
Z resztą... czy jest ktoś, kto nie lubi brukselki???!!! ;)

danie jednogarnkowe z makaronem, danie z brukselką, potrawa z brukselką, potrawa z makaronem, danie z klopsikami, potrawa z mięsnymi klopsikami, klopsiki z indyka, gotowane klopsiki, brukselka, wino do potrawy, danie z patelni, danie niskotłuszczowe, kraina miodem płynąca,

4 porcje:
* pierś z indyka- 200 g
* brukselka- 200 g
* makaron- 100 g
* pomidory koktajlowe- około 10 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* bulion warzywny- 800 ml (lub gorąca woda+3 łyżki suszonej włoszczyzny)
* wino białe półsłodkie- 150 ml
* olej ryżowy- 1 łyżka
* sól, pieprz, papryka słodka- do smaku
* masło- 20 g
* koper- do posypania

Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wymyć, wystającego głąba odciąć i spód naciąć na krzyż.
Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i uformować w kulki lub- nie utrudniając sobie- po prostu pokroić w kostkę i doprawić.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać sprasowany czosnek wraz z mięsnymi kulkami i lekko podsmażyć.
Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem.
5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu
wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę.
Posypać koperkiem.

Smacznego! :)

danie jednogarnkowe z makaronem, danie z brukselką, potrawa z brukselką, potrawa z makaronem, danie z klopsikami, potrawa z mięsnymi klopsikami, klopsiki z indyka, gotowane klopsiki, brukselka, wino do potrawy, danie z patelni, danie niskotłuszczowe, kraina miodem płynąca,

danie jednogarnkowe z makaronem, danie z brukselką, potrawa z brukselką, potrawa z makaronem, danie z klopsikami, potrawa z mięsnymi klopsikami, klopsiki z indyka, gotowane klopsiki, brukselka, wino do potrawy, danie z patelni, danie niskotłuszczowe, kraina miodem płynąca,

danie jednogarnkowe z makaronem, danie z brukselką, potrawa z brukselką, potrawa z makaronem, danie z klopsikami, potrawa z mięsnymi klopsikami, klopsiki z indyka, gotowane klopsiki, brukselka, wino do potrawy, danie z patelni, danie niskotłuszczowe, kraina miodem płynąca,

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo
CZYTAJ DALEJ
23 paź 2015

Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe

Ciasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych.
Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży.
Jeżeli chcecie się pobawić, to z tego ciasta można uformować bułeczki, wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy.
Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :)

ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca

Ciasto:
* mąka pszenna- 500 g
* mleko- 230 g
* cukier trzcinowy- 80 g
* masło- 100 g
* drożdże- 20 g
* jajko- 1 szt.
* wanilia- 1 laska

Dodatkowo:
* masło- 100 g
* cukier waniliowy- 3 łyżki
* płatki migdałowe-  3 łyżki

Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać, wymieszać, aż masło się roztopi.
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko z roztopionym masłem i wymieszać z odrobiną mąki.
Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, czyli około 10-15 minut.
Na końcu wbić jajko, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii i całość wyrobić hakiem na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość- około 1 godz.
Blaszkę (20x27 cm) wysmarować odrobiną masła, wyłożyć ciasto i 'porozciągać' do brzegów blaszki.
Na wierzchu ułożyć 'wiórki' z masła, posypać cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni.
Piec około 20-25 minut.

Smacznego! :)


ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca

ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca
ciasto drożdżowe, maślane ciasto drożdżowe, ciasto na maśle, ciasto waniliowe, ciasto z wanilią, proste ciasto, drożdże, wanilia, placek drożdżowy, placek bez owoców, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
21 paź 2015

Nadziewane kluski śląskie

Tradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej.
Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych! ;)
W przygotowaniu klusek śląskich bardzo ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy na 4, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne!
I nie ma potrzeby dodawania jajka.
Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :)

kluski śląskie, kluski śląskie z mięsem, nadziane kluski, kluski ziemniaczane, pyzy z mięsem, jak spożytkować ugotowane mięso z kurczaka, co zrobić z ugotowanego mięsa, kraina miodem płynąca, kule z mięsem, kule ziemniaczane,

12 sporych klusek:
* ziemniaki- 700 g
* mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków
* ugotowane mięso- 200 g
* bulion- 3-4 łyżki
* sól, pieprz- do smaku
* cebula- 2 duże szt.
* olej ryżowy- 4 łyżki

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
W misce/garnku ziemniaki wyrównać, podzielić na równe 4 części, z czego jedną część wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wyrobić.
Mięso zmiksować, a jeżeli będzie suche- podlać 3-4 łyżkami bulionu (lub mniej/więcej, w zależności od mięsa), doprawić i wymieszać.
Z masy ziemniaczanej uformować kulę, rozpłaszczyć, na środku ułożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ponownie w kulę.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, około 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z cebulką zeszkloną na rozgrzanym oleju.

Smacznego! :)

kluski śląskie, kluski śląskie z mięsem, nadziane kluski, kluski ziemniaczane, pyzy z mięsem, jak spożytkować ugotowane mięso z kurczaka, co zrobić z ugotowanego mięsa, kraina miodem płynąca, kule z mięsem, kule ziemniaczane,

kluski śląskie, kluski śląskie z mięsem, nadziane kluski, kluski ziemniaczane, pyzy z mięsem, jak spożytkować ugotowane mięso z kurczaka, co zrobić z ugotowanego mięsa, kraina miodem płynąca, kule z mięsem, kule ziemniaczane,

CZYTAJ DALEJ
19 paź 2015

Warkocz drożdżowy z Nutellą

Ciasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą.
Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy, a w przekroju bardzo ciekawe wzorki.
Na poprawę humoru jak również do poskubania pod kocem i z kubkiem ciepłego mleka- znakomity wypiek! :)
I ten zapach rozchodzący się po całym domu... mmm, obłęd! :)
Receptura zaczerpnięta z bloga I Love Bake.

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca

Ciasto:
* mąka pszenna- 400 g
* drożdże świeże- 25 g*
* olej- 130 ml
* masło- 20 g
* jajko- 1 szt.
* cukier trzcinowy- 3 łyżki
* cukier waniliowy- 1 łyżka
* sól- szczypta

Dodatkowo:
* Nutella- 3 czubate łyżki
* posiekane orzechy laskowe- 2 łyżki
* jajko- 1 szt. (+ łyżka mleka)

Mleko z dodatkiem masła lekko podgrzać.
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wymieszać z odrobiną mąki.
Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, czyli około 10-15 minut.
Kolejno dodać jajko, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i wyrobić hakiem na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość- około 1 godz.
Stolnicę lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 30x40 cm.
Posmarować Nutellą zostawiając wolną przestrzeń (1,5 cm) z każdego brzegu i posypać posiekanymi orzechami.
Ciasto zwinąć w rulon (zaczynając od węższej strony) i przełożyć na papier do pieczenia, a następnie przekroić na pół zostawiając nieprzecięte 2 cm od wierzchołka.
Powstałe w ten sposób dwa kawałki ciasta przeplatać ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry.
Gotowy rulon wraz z papierem przełożyć do dużej keksówki lub przenieść na blaszkę do pieczenia.
Odstawić pod przykryciem na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni.
W tym czasie roztrzepać jajko z dodatkiem mleka i posmarować wierzch ciasta.
Piec około 20 minut.

Smacznego! :)

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca

I w skrócie, czyli jak przygotować warkocz:

warkocz drożdżowy z Nutellą, ciasto drożdżowe z Nutellą, chałka z Nutellą, jak zrobić warkocz z ciasta drożdżowego, warkocz z czekoladą, ciasto drożdżowe z czekoladą, chałka z czekoladą, drożdże, Nutella, czekolada, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
11 paź 2015

Cynamonowiec ze śliwkami

Wydawałoby się, że to takie zwykłe, ucierane ciasto, jednak po spróbowania kawałka okazuje się, że smakuje niezwykle wyjątkowo- jak na taki banalny przepis!
Ciasto o cynamonowo-maślanym smaku, miękkie i delikatnie gliniaste, z dodatkiem śliwek (byłam w posiadaniu małej ich ilości, rozłożyłam więc śliwki tak, aby na każdej porcji była jedna, jeżeli jednak macie więcej śliwek, to rozłóżcie po całej powierzchni- ciasto jest zdecydowanie smaczniejsze!).
Polecam wypróbować z innymi owocami, jak i zarówno można pokombinować z dodatkami smakowymi (wanilia, kardamon czy ulubiony aromat), a jeżeli chodzi o 'wykończenie' to wystarczy cukier puder z odrobiną cynamonu, choć zachęcam do skosztowania polewy z białej czekolady i cynamonu, która jeszcze bardziej potęguje doznania smakowe.
A czy zauważyliście jakie jest proste do zapamiętania?! :)

cynamonowiec ze śliwkami, ciasto ucierane ze śliwkami, ucierane z owocami, ciasto cynamonowe, proste ciasto, ciasto z masłem, ciasto na maśle, maślane ciasto, śliwki w cieście, węgierki, cynamon, kraina miodem płynąca

Ciasto:
* mąka pszenna- 220 g
* masło- 220 g
* cukier- 220 g
* jajka- 4 szt.
* cynamon- 2 łaskie łyżeczki
* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
* śliwki- kilkanaście szt.

Polewa:
* biała czekolada- 50 g
* olej- 1 łyżeczka
* cynamon- 1/2 łyżeczki

Ciasto:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajka i wymieszać.
Proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać z mąką, całość przesypać do miski z maślaną masą i połączyć.
Małą formę (użyłam prostokątnej- 20x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (jest gęste), a na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół (cięciem do góry).
Piec około 35-40 minut, a najlepiej do 'suchego patyczka'.
Ostudzić i polać polewą cynamonową.

Polewa:
połamaną czekoladę umieścić w miseczce, wlać olej, wsypać cynamon i roztopić w mikrofali.

Smacznego! :)


cynamonowiec ze śliwkami, ciasto ucierane ze śliwkami, ucierane z owocami, ciasto cynamonowe, proste ciasto, ciasto z masłem, ciasto na maśle, maślane ciasto, śliwki w cieście, węgierki, cynamon, kraina miodem płynąca

cynamonowiec ze śliwkami, ciasto ucierane ze śliwkami, ucierane z owocami, ciasto cynamonowe, proste ciasto, ciasto z masłem, ciasto na maśle, maślane ciasto, śliwki w cieście, węgierki, cynamon, kraina miodem płynąca

cynamonowiec ze śliwkami, ciasto ucierane ze śliwkami, ucierane z owocami, ciasto cynamonowe, proste ciasto, ciasto z masłem, ciasto na maśle, maślane ciasto, śliwki w cieście, węgierki, cynamon, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
8 paź 2015

Zupa cukiniowo - ziemniaczana

Zupa w postaci gęstego kremu, o subtelnym- jednakże ciekawym smaku- pożywna i w delikatnym pastelowo-zielonym kolorze, który zawdzięczamy dzięki skórce z cukinii.
Błyskawiczna w przygotowaniu, banalnie prosta i mało kaloryczna (niecałe 1800 kcal, podobnie jak zupa dyniowo - ziemniaczana).
Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą i podprażone na patelni.

zupa krem z cukinii, zupa cukiniowa, zupa ziemniaczana z cukinią, zielona zupa, dania z cukinią, dania z ziemniakami, tanie danie, kraina miodem płynąca

* woda- 800 ml (lub bulion warzywny/mięsny)
* ziemniaki- 500 g
* cukinia- 750 g
* cebula- 1 duża
* czosnek- 2 ząbki
* masło klarowane/olej ryżowy- 4 łyżki
* suszona włoszczyzna- 2 łyżki
* listek laurowy- 1 szt.
* ziele angielskie- 6 szt.
* sól, pieprz- do smaku
* chipsy bekonowe i 'makaron' ze skórki z cukinii- opcjonalnie

Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
Cukinię pokroić (nie obierać i nie wydrążać środka) posypać solą i odstawić na kilka minut, a kiedy puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do gotujących się ziemniaków.
W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
Kiedy warzywa będą miękkie, należy wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Ozdobić chrupiącymi chipsami i 'makaronem' ze skórki cukinii.

Smacznego! :)

zupa krem z cukinii, zupa cukiniowa, zupa ziemniaczana z cukinią, zielona zupa, dania z cukinią, dania z ziemniakami, tanie danie, kraina miodem płynąca

zupa krem z cukinii, zupa cukiniowa, zupa ziemniaczana z cukinią, zielona zupa, dania z cukinią, dania z ziemniakami, tanie danie, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
7 paź 2015

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny.
Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :)
Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem.
Tylko pamiętajcie by przy wyborze ananasa z puszki nie kierować się niską ceną, ananas będzie 'blady', bez smaku i słodyczy!
Polecam, sos jest przepyszny- spróbujcie koniecznie!

sos słodko kwaśny, kurczak w sosie słodko kwaśnym, kurczak z ananasem, dania z kurczakiem, dania z mięsem, papryka w sosie, kraina miodem płynąca

Składniki na 4 porcje:
* pierś z kurczaka- 250 g
* papryka- 2 małe (żółta i czerwona)
* ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach)
* sok pomidorowy- 1 szklanka
* cebula- 1 szt.
* imbir- 2 cm (lub 1 łyżeczka suszonego)
* pędy bambusa- 3-4 kopiaste łyżki
* czosnek- 1 ząbek
* sos sojowy- 2 łyżki
* olej ryżowy- 4 łyżki
* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka
* cukier- ewentualnie
* ryż- 150 g (dodatkowo)

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu, chili oraz 2 łyżkach oliwy (minimum 30 minut).
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić poszatkowaną cebulę i ją zeszklić.
Do cebuli wrzucić zamarynowane mięso, które należy przesmażyć przez około 1 minutę (tylko do zamknięcia porów), a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz imbir i ponownie całość podsmażyć.
Paprykę pokrojoną w kostkę przełożyć na patelnię z mięsem, wlać sok z ananasa oraz sok pomidorowy i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Po tym czasie odkryć, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pędy bambusa, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje.
W razie konieczności sos dosłodzić cukrem.

Smacznego! :)


sos słodko kwaśny, kurczak w sosie słodko kwaśnym, kurczak z ananasem, dania z kurczakiem, dania z mięsem, papryka w sosie, kraina miodem płynąca

sos słodko kwaśny, kurczak w sosie słodko kwaśnym, kurczak z ananasem, dania z kurczakiem, dania z mięsem, papryka w sosie, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
2 paź 2015

Kluski leniwe- z twarogiem i ziemniakami

'Prawdziwe' kopytka leniwe przygotowuje się z samego twarogu, jajek i mąki i wtedy zazwyczaj podawane są na słodko: z masłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką śmietanką czy owocami, jednak zapewne nieraz spotkaliście się z leniwymi z dodatkiem ziemniaków, wtedy takie leniwe nie są już kopytkami, a kluskami! :)
Trochę to zagmatwane (i na pewno dyskusyjne), ale zwał jak zwał, czy to kopytka czy to kluski- smakują zawsze fenomenalnie :)
 Tak więc dzisiaj zapraszam Was na kluski- nie kopytka ;)- leniwe z dodatkiem chrupiącego boczku i cebulki, ot taki tani, prosty i przepyszny obiad.

kopytka leniwe, kopytka z ziemniakami i twarogiem, kopytka twarogowe, kopytka ziemniaczane, kluski leniwe, domowe kluseczki, kluski leniwe, kraina miodem płynąca

* ziemniaki- 500 g
* twaróg- 250 g
* mąka pszenna- 1,5 szklanki (+ do podsypania)
* mąka ziemniaczana- 1/2 szklanki
* jajko- 1 szt.
* sól, pieprz- wedle uznania
* cebula- 1 szt.
* wędzony boczek w plastrach- kilka szt.
* olej ryżowy- 3 łyżki

Ugotowane ziemniaki zmielić razem z twarogiem, a następnie połączyć z jajkiem, obydwiema mąkami oraz solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
Stolnicę oprószyć mąką, masę podzielić na 4 części, a z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić.
Wrzucać do wrzącej, lekko posolonej wody i gotować około minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojony boczek i podsmażyć do delikatnego zarumienienia się boczku.
Kluski okrasić cebulą z boczkiem.

Smacznego! :)


kopytka leniwe, kopytka z ziemniakami i twarogiem, kopytka twarogowe, kopytka ziemniaczane, kluski leniwe, domowe kluseczki, kraina miodem płynąca


CZYTAJ DALEJ
TOP