26 lis 2015

Maślane rogale śniadaniowe

Nie ma nic lepszego od domowego i cudownie pachnącego pieczywa na śniadanie (czy kolację), posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie, że mało kto potrafiłby oprzeć się tej pokusie :)
Chociaż z dodatkiem wędliny, pasztetu czy po prostu z warzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie.
Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :)
Są maślane, mięciutkie, pachnące, w przygotowaniu bardzo proste i najważniejsze- o niebo lepsze niż sklepowe! :)


maślane rogale śniadaniowe, domowe rogale, domowe pieczywo, rogal maślany, bułka maślana, domowa bułka, rogal z makiem, bułka z makiem, śniadanie, kraina miodem płynąca

8 dużych rogali:
* mąka pszenna- 650 g
* masło-100 g
* mleko- 250 ml
* świeże drożdże- 25 g
* jajka- 3 szt.
* cukier trzcinowy- 2 łyżki
* sól- 1/2 łyżeczki
* mak- do posypania

Mąkę przesypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym należy przygotować rozczyn z drożdży, 150 ciepłego mleka oraz cukru (wymieszać pokruszone drożdże z cukrem oraz mlekiem), zakryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie pozostałą część mleka podgrzać z dodatkiem masła, aż do jego rozpuszczenia, a następnie wlać do mieszanki mącznej z rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem).
Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko podsypanym mąką blacie) na kształt okręgu o średnicy około 25 cm, a następnie przekroić na 4 części.
Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od najszerszego boku, a następnie delikatnie wygiąć, by uzyskać kształt rogala.
Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni.
Piec 20-25 minut.

Smacznego! :)


maślane rogale śniadaniowe, domowe rogale, domowe pieczywo, rogal maślany, bułka maślana, domowa bułka, rogal z makiem, bułka z makiem, śniadanie, kraina miodem płynąca

maślane rogale śniadaniowe, domowe rogale, domowe pieczywo, rogal maślany, bułka maślana, domowa bułka, rogal z makiem, bułka z makiem, śniadanie, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
23 lis 2015

Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie udka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :)
Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka.
Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :)

udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, kurczak z kapustą kiszoną, udka z piekarnika, pałki z piekarnika, pieczony kurczak, kapusta kiszona z piekarnika, smażona kapusta kiszona, kapusta z mięsem, danie z piekarnika, kraina miodem płynąca

* udka z kurczaka- 8 szt.
* kapusta kiszona- 800 g
* olej ryżowy- 4 łyżki
* sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania

Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut.
Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić, wyłożyć kapustę kiszoną (jeżeli nie lubicie mocno kwaśnej, to należy ją przepłukać i odcisnąć)- ważne żeby warstwa kapusty nie była zbyt gruba, bo inaczej będzie surowa, maksymalnie 2 cm wysokości.
Na kapuście ułożyć zamarynowane udka z kurczaka, a pozostałą marynatą skropić kapustę.
Przykryć i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Piec 45 minut, a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wypieczenia skórki kurczaka.

Smacznego! :)

udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, kurczak z kapustą kiszoną, udka z piekarnika, pałki z piekarnika, pieczony kurczak, kapusta kiszona z piekarnika, smażona kapusta kiszona, kapusta z mięsem, danie z piekarnika, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
19 lis 2015

Ciasto marchewkowe

Ulubione ciasto mojego męża, w sumie tak sobie myślę, że chyba nie ma osoby, która nie lubi marchewkowego, prawda?! :)
Piekłam wiele marchewkowych ciast, za każdym razem w przeróżnych modyfikacjach, ale przyznam, że ta wersja jest najsmaczniejsza :)
Ciasto obłędnie pachnie aromatycznymi przyprawami oraz skórką z pomarańczy, z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i  wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak...
... ach, coś przepysznego! :)

ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z warzywami, warzywne ciasto, zdrowe ciasto, marchewka, ciasto z orzechami, ciasto z cynamonem, kraina miodem płynąca,

Ciasto:
* starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki
* maka pszenna- 1 szklanka
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* olej- 3/4 szklanki
* jajka- 2 duże
* orzechy włoskie- 5 szt.
* pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka)
* soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce
* cynamon- 1 łyżeczka
* mielony kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:
* kremówka- 250 ml
* cukier trzcinowy- 2 łyżki
* orzechy włoskie- 4 szt.
* cynamon- do posypania

Ciasto:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą marchewkę, wsypać posiekane orzechy, startą skórkę z pomarańczy  i ponownie wymieszać (tylko do połączenia się składników).
Na koniec przesiać mieszankę z mąki i przypraw i całość dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników.
Okrągłą formę (ja użyłam 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), a boki natłuścić i oprószyć mąką.
Wylać masę i piec około 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Dodatkowo:
Kremówkę ubić razem z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, 'oblepić' krawędź ciasta, a środek oprószyć cynamonem.

Smacznego! :)

ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z warzywami, warzywne ciasto, zdrowe ciasto, marchewka, ciasto z orzechami, ciasto z cynamonem, kraina miodem płynąca,

ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z warzywami, warzywne ciasto, zdrowe ciasto, marchewka, ciasto z orzechami, ciasto z cynamonem, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
17 lis 2015

Soczyste żeberka miodowe w ketchupie

Jeden z najprostszych sposobów na soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach żeberka otulone jakże banalnym, a jednocześnie przepysznym sosem- na bazie ketchupu, miodu i cebuli.
Jest to danie, które praktycznie robi się samo, wystarczy pokroić cebulę, wymieszać ją z ketchupem i miodem, potem wyłożyć na żeberka, a następnie bach- do piekarnika- i na 2 godziny zapominamy o mięsie :)
Przygotujcie koniecznie, gdyż smak tego dania na pewno Was nie zawiedzie :)

żeberka w sosie, żeberka w ketchupie, żeberka w miodzie, żeberka w sosie miodowym, duszone żeberka, żeberka z piekarnika, miodowa marynata, kraina miodem płynąca, dania z wieprzowiny, wieprzowina,
CZYTAJ DALEJ
12 lis 2015

Placek owsiano - jabłkowy 'Róża' (bez glutenu)

Jak ja uwielbiam 'takie' ciasta, 'takie', czyli nieskomplikowane i które mimo swej prostoty nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem.
Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :)
Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia przypominają kwiat róży :)
Placek nie należy do lekkich i puszystych wypieków, ma miękką strukturę, jednak jest zwarty i lekko gliniasty, dzięki czemu bardzo dobrze się kroi i się nie kruszy.
Placek nadaje się nie tylko jako deser do kawy, ale również i jako pożywne śniadanie na słodko- w końcu to pieczona owsianka z jogurtem i jabłkami :)))

ciasto róża, ciasto owsiane, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z jabłkami, jabłecznik, placek owsiany, placek z jabłkami, placek jabłkowy, róża z jabłek, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto z owocami, placek z owocami, jabłka, cynamon, płatki owsiane, kraina miodem płynąca

* płatki owsiane błyskawiczne- 200 g
* jogurt naturalny- 400 g
* cukier trzcinowy- 75 g
* cukier waniliowy- 1 łyżka
* cynamon- 1 łyżeczka
* jajka- 2 szt.
* jabłka- 3 małe szt.
* cukier puder- 1 łyżka

Do miski wsypać płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, cynamon, dodać jogurt oraz wbić 2 żółtka, wymieszać i odstawić na czas ubicia białek na pianę.
Ubite białka wmieszać delikatnie do masy.
Spód małej tortownicy (użyłam o średnicy 22 cm)wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami.
Przelać ciasto.
Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi.
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut.
Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :)

ciasto róża, ciasto owsiane, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z jabłkami, jabłecznik, placek owsiany, placek z jabłkami, placek jabłkowy, róża z jabłek, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto z owocami, placek z owocami, jabłka, cynamon, płatki owsiane, kraina miodem płynąca, pieczona owsianka z jabłkami,

ciasto róża, ciasto owsiane, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z jabłkami, jabłecznik, placek owsiany, placek z jabłkami, placek jabłkowy, róża z jabłek, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto z owocami, placek z owocami, jabłka, cynamon, płatki owsiane, kraina miodem płynąca, pieczona owsianka z jabłkami,

ciasto róża, ciasto owsiane, ciasto na płatkach owsianych, ciasto z jabłkami, jabłecznik, placek owsiany, placek z jabłkami, placek jabłkowy, róża z jabłek, zdrowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez mąki, ciasto z owocami, placek z owocami, jabłka, cynamon, płatki owsiane, kraina miodem płynąca, pieczona owsianka z jabłkami,

CZYTAJ DALEJ
8 lis 2015

Cytrynowy mintaj duszony w pomidorach z bazylią

Prosty, bardzo smaczny, a przede wszystkim ciekawy sposób na rybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego.
Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :)
Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku z cytryny wraz ze skórką.
Zamiast tradycyjnie smażonej ryby w panierce postawcie dziś na zdrową, lekką i dietetyczną wersję :)

polędwica z mintaja w pomidorach, mintaj w pomidorach, ryba w pomidorach, ryba w sosie pomidorowym, mintaj w sosie pomidorowym, sposób na rybę, pomysł na rybę, mintaj z patelni, ryba z patelni, kraina miodem płynąca, dietetyczna ryba, dietetyczne danie, danie jednogarnkowe z rybą

* pomidory- 700 g (krojone w kartoniku/puszce)
* polędwica z mintaja- 6 szt.
* wino białe- 50 ml 
* ketchup- 3 łyżki
* cebula- 1 mała
* czosnek- 1 ząbek
* olej/oliwa- 1 łyżeczka 
* cytryna- 1 szt. (skórka i sok)
* suszona bazylia, papryka słodka- po 1 łyżeczce,
* sól, pieprz- do smaku

Polędwicę z mintaja zamarynować w wyciśniętym soku z całej cytryny, startej skórce, soli oraz pieprzu.
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, kiedy będzie miękka dodać sprasowany czosnek i chwilę podsmażyć, a następnie wlać wino i zagotować.
Przełożyć pomidory, doprawić suszoną bazylią, słodką papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu.
Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut.

Smacznego! :) 

polędwica z mintaja w pomidorach, mintaj w pomidorach, ryba w pomidorach, ryba w sosie pomidorowym, danie jednogarnkowe z rybą, mintaj w sosie pomidorowym, sposób na rybę, pomysł na rybę, mintaj z patelni, ryba z patelni, kraina miodem płynąca, dietetyczna ryba, dietetyczne danie,

polędwica z mintaja w pomidorach, mintaj w pomidorach, ryba w pomidorach, danie jednogarnkowe z rybą, ryba w sosie pomidorowym, mintaj w sosie pomidorowym, sposób na rybę, pomysł na rybę, mintaj z patelni, ryba z patelni, kraina miodem płynąca, dietetyczna ryba, dietetyczne danie,

polędwica z mintaja w pomidorach, mintaj w pomidorach, ryba w pomidorach, danie jednogarnkowe z rybą, ryba w sosie pomidorowym, mintaj w sosie pomidorowym, sposób na rybę, pomysł na rybę, mintaj z patelni, ryba z patelni, kraina miodem płynąca, dietetyczna ryba, dietetyczne danie,

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

CZYTAJ DALEJ
2 lis 2015

Kiełbaska z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem

Lubicie kiełbasę i często kupujecie?
Ja kupuję ją bardzo, baaardzo rzadko, ale jak już kupię, to zawsze staram się zaserwować ją w jakiś nietypowy i wyjątkowy sposób, by była królową talerza, a nie tylko dodatkiem :)
Jeżeli nie macie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim.
Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną i ciekawą kombinację :)
A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć o tu- www.sklep.dajar.pl :)

smażona kiełbasa, pomysł na kiełbasę, kiełbasa z patelni, kiełbaska z kaszą gryczaną i pieczarkami, danie jednogarnkowe z kiełbaską, danie z jednej patelni z kiełbaską, pomysł na kaszę gryczaną, dania z kaszą gryczaną, kraina miodem płynąca,

* kiełbaska- 3 szt.
* pieczarki- 300 g
* mrożony groszek zielony- 100 g
* kasza gryczana- 50 g
* pomidory koktajlowe- 10 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny)
* olej ryżowy- 1 łyżka
* ziele angielskie- 5 szt.
* owoc jałowca- 5 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* sól, pieprz- do doprawienia
* natka pietruszki- do posypania

Na dużej patelni rozgrzać olej, położyć kiełbaski oraz dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.
Kiedy tylko kiełbaska się lekko zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody.
Kolejno wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę gryczaną wraz z listkiem laurowym, zielem oraz kuleczkami jałowca i lekko posolić.
Pod przykryciem dusić około 20 minut, aż kasza będzie miękka.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek oraz pomidory koktajlowe.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki.

Smacznego! :)

smażona kiełbasa, pomysł na kiełbasę, kiełbasa z patelni, kiełbaska z kaszą gryczaną i pieczarkami, danie jednogarnkowe z kiełbaską, danie z jednej patelni z kiełbaską, pomysł na kaszę gryczaną, dania z kaszą gryczaną, kraina miodem płynąca,

smażona kiełbasa, pomysł na kiełbasę, kiełbasa z patelni, kiełbaska z kaszą gryczaną i pieczarkami, danie jednogarnkowe z kiełbaską, danie z jednej patelni z kiełbaską, pomysł na kaszę gryczaną, dania z kaszą gryczaną, kraina miodem płynąca,

Ambitnie i zdrowo

CZYTAJ DALEJ
TOP