12 sty 2016

Lekkie pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowo-marchewkowym

Pulpeciki to wszystkim znana i bardzo lubiana potrawa, która cieszy się dużą popularnością- szczególnie wśród dzieci- ot takie małe i delikatne w smaku kuleczki, idealne na jeden kęs, cieszące i oko i podniebienie :)
Można je przygotować w rozmaity sposób, a dodatki skomponować według własnych preferencji.
Ja dzisiaj proponuję Wam pulpety w wersji lekkostrawnej, czyli gotowanej, z marchewką i pieczarkami, no i obowiązkowo ze świeżym koperkiem, a gdyby tak zamienić śmietanę na jogurt naturalny śmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :)
Polecam zarówno dla małych jak i dużych (by wspomnieli sobie smak dzieciństwa) ;)

pulpeciki drobiowe, pulpeciki z indyka, pulpeciki gotowane, pulpeciki w sosie, pulpety drobiowe, pulpety z indyka, pulpety gotowane, pulpety w sosie, sos pieczarkowy, sos marchewkowy, sos do mięsa, sos do pulpetów, jak zrobić pulpety, dania dla dzieci, dania fit, kraina miodem płynąca

3-4 porcje:
* woda- 1 litr
* pierś z indyka- 350 g
* pieczarki- 350 g
* marchewka- 1 duża
* cebula- 1 mała
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 4 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* kasza manna- 2 czubate łyżki
* sól, pieprz, słodka papryka- do smaku
* śmietana- 2 łyżki
* mąka- 1 łyżka + 1/3 szklanki wody
* koper- do posypania

Wodę zagotować wraz z zielem oraz listkiem, wrzucić umyte pieczarki (jak duże, to pokroić na mniejsze kawałki) i gotować 10 minut.
W międzyczasie zmielić mięso i cebulę, wsypać kaszę mannę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, dodać sprasowany czosnek i całość dokładnie wyrobić.
Z mięsa uformować małe kuleczki (takie na jeden kęs) i delikatnie przełożyć do garnka z gotującymi się pieczarkami.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i całość gotować następne 10 minut.
W szklance z wodą wymieszać mąkę, wlać do garnka z pulpecikami i wymieszać, aż sos zgęstnieje.
Zabielić śmietaną, doprawić, posypać koperkiem.

Smacznego! :)


pulpeciki drobiowe, pulpeciki z indyka, pulpeciki gotowane, pulpeciki w sosie, pulpety drobiowe, pulpety z indyka, pulpety gotowane, pulpety w sosie, sos pieczarkowy, sos marchewkowy, sos do mięsa, sos do pulpetów, jak zrobić pulpety, dania dla dzieci, dania fit, kraina miodem płynąca


3 komentarze

  1. Super przepis :)
    W tytule do wyrazu ,,marchewkowym" wkradła się niepotrzebna ,,o" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie proste przepisy, a do tej marchewki bardzo dobrze pasuje mi groszek!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP