21 sty 2016

Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną

Na dworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z indyka, pożywną kaszą jęczmienną, kukurydzą i natką pietruszki- dla przełamania kolorów- oraz mozzarellą, dzięki której farsz się 'trzyma kupy' ;)))
Wykorzystałam paprykę Ramiro, która wyróżnia się podłużnym, 'łódeczkowym' kształtem, fakt troszkę mniej farszu do niej wchodzi, ale za to jest wygodniejsza w krojeniu i jedzeniu niż pospolita papryka.
Można też papryki nie przekrawać na pół, a jedynie rozciąć, oczyścić z pestek i nadziać farszem- wtedy będzie pewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :)
Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje!

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

Porcja dla 3- 4 osób:
* papryka Ramiro- 6 szt.
* pierś z indyka / kurczaka- 250 g
* kasza jęczmienna- 50 g
* tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania)
* kukurydza- 4 czubate łyżki
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* sól, pieprz, słodka papryka, suszona papryka chili- do smaku
* olej ryżowy- 1 łyżka
* natka pietruszki- do posypania

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać pokrojony czosnek oraz uprzednio zmielone i doprawione solą, pieprzem oraz słodką papryką mięso z indyka i całość podsmażyć.
W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną, dodać do mięsa.
Kukurydzę oraz startą mozzarellę przełożyć do reszty, doprawić suszoną papryczką chili, solą oraz pieprzem i wymieszać.
Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem.
Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut.
W razie potrzeby 5 minut przed końcem pieczenia posypać dodatkową porcją sera.
Na koniec ozdobić natką pietruszki.

Smacznego! :)

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

faszerowana papryka ramiro, faszerowana mięsem i kaszą papryka, papryka z farszem, papryka pieczona, papryka z piekarnika, nadziewana papryka, papryka nadziana mięsem, papryka nadziana indykiem, papryka nadziana kaszą, kasza jęczmienna, papryka, kraina miodem płynąca

3 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP