25 sty 2016

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym

Zapiekanka składa się głównie z ziemniaków i cukinii, otulonych delikatnym serem mozzarella oraz kilku 'podkręcaczy' smaku w postaci wędzonej papryki, czosnku i świeżego tymianku.
Dopełnieniem całości jest wyborny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, który można zamienić na inny- swój ulubiony- albo zrezygnować całkowicie, choć nie ukrywam, że z tym sosem zapiekanka tworzy harmonię smakową :) 
To bardzo proste, pyszne i ekonomiczne dla portfela danie, sycące i bardzo aromatyczne, które smakiem na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe, jak również zachwyci swoim wyglądem.
Zapiszcie do zrobienia, koniecznie! :)

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniaczana z cukinią, zapiekanka z ziemniakami, prosty obiad, tani obiad, danie z ziemniaków, danie z cukinią, ziemniaki, cukinia, sos czosnkowy, sos z jogurtem, sos jogurtowy z czosnkiem, dip czosnkowy, dip z czosnkiem, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* ziemniaki- 5 dużych
* cukinia- 2 średniej wielkości
* tarty ser- 70 g (+ 30 do posypania)
* świeży tymianek- 10 gałązek
* czosnek- 1 ząbek
* papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka
* sól, pieprz- wedle uznania
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* szczypior- do posypania

Dip czosnkowy:
* jogurt natulany- 2 czubate łyżki
* majonez- 1 łyżka
* czosnek- 1 ząbek
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Zapiekanka:
Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać solą i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z solą, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę (wielkość taka sama jak przy cukinii) i gotować 5 minut.
Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami.
Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem.
Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Posypać szczypiorkiem.
Podawać z dipem.

Dip czosnkowy:
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać sprasowany czosnek, sok z cytryny, a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego! :)

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniaczana z cukinią, zapiekanka z ziemniakami, prosty obiad, tani obiad, danie z ziemniaków, danie z cukinią, ziemniaki, cukinia, sos czosnkowy, sos z jogurtem, sos jogurtowy z czosnkiem, dip czosnkowy, dip z czosnkiem, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Uwielbiam takie zapiekanki. A jeśli mamy do tego dip czosnkowy, to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również lubię ten sos, taki prosty, a jednak ma coś w sobie wyjątkowego :) Z tą zapiekanką komponuje się idealnie!

      Usuń
  2. Same pyszne składniki! Całość musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP