22 lut 2016

Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską

Naszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy, że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje.
I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :)
A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :)))

pieczona fasolka, fasolka po bretońsku, fasola z papryką, fasola z kiełbasą, fasola w sosie pomidorowym, fasola z pomidorami, zapiekanka z fasolą, zapiekanka z papryką, zapiekanka z kiełbasą, kraina miodem płynąca

Porcja dla 4 osób:
* fasola Jaś- 300 g
* ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g
* passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze)
* papryka żółta/czerwona- 1 duża
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 ząbki
* paprykczka chili- 1 mała
* majeranek suszony-1 łyżka
* słodka papryka- 1 łyżeczka 
* sól, pieprz- do smaku
* oliwa- do smażenia

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania dopiero posolić wodę.
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty.
Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie odkryć, włączyć termoobieg i zapiekać kolejne 15 minut.

Smacznego! :)

pieczona fasolka, fasolka po bretońsku, fasola z papryką, fasola z kiełbasą, fasola w sosie pomidorowym, fasola z pomidorami, zapiekanka z fasolą, zapiekanka z papryką, zapiekanka z kiełbasą, kraina miodem płynąca

pieczona fasolka, fasolka po bretońsku, fasola z papryką, fasola z kiełbasą, fasola w sosie pomidorowym, fasola z pomidorami, zapiekanka z fasolą, zapiekanka z papryką, zapiekanka z kiełbasą, kraina miodem płynąca

8 komentarzy

  1. Jaki super pomysł! Nie wpadłabym na to żeby upiec fasolkę! Genialny pomysł, który na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki super pomysł! Nie wpadłabym na to żeby upiec fasolkę! Genialny pomysł, który na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny świetny przepis jak cały blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię różne zapiekanki, ta wygląda na sycącą i pyszną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo treściwe danie! Zapiekanki są doskonałym rozwiązaniem na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Z pewnością wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja upiekłam wczoraj! Po prostu niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP