15 lut 2016

Serowo-paprykowe chipsy z tortilli

Jak zrobić domowe placki tzw. tortille, to już wiecie z wcześniejszego postu (przypominam przepis ooo: tutaj) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy!
Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez.
Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty ser.
Jestem ciekawa jaka będzie Wasza ulubiona kombinacja?! :)

domowe chipsy z tortilli, chipsy serowe, chipsy z papryką i serem, chipsy paprykowe, domowe chrupki, szybkie przekąski na imprezę, łatwe przekąski na imprezę, domowa tortilla, kraina miodem płynąca

Cała duża blaszka:
* tortilla- 5 placków
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* papryka wędzona- 1 łyżka
* sól- szczypta
* starty żółty ser- 100 g

Z placków wykroić trójkąty, polać oliwą, posypać papryką oraz solą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Piec z termoobiegiem przez 10 minut (zaglądajcie, by się nie zarumieniły za mocno), następnie posypać startym serem i dodatkowo zapiekać około 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

Smacznego! :) 

domowe chipsy z tortilli, chipsy serowe, chipsy z papryką i serem, chipsy paprykowe, domowe chrupki, szybkie przekąski na imprezę, łatwe przekąski na imprezę, domowa tortilla, kraina miodem płynąca

domowe chipsy z tortilli, chipsy serowe, chipsy z papryką i serem, chipsy paprykowe, domowe chrupki, szybkie przekąski na imprezę, łatwe przekąski na imprezę, domowa tortilla, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Takich domowej roboty nie miałam przyjemności kosztować

    OdpowiedzUsuń
  2. o ranyyy...natchnęłaś mnie :) już mam wizję jakie zrobię chrupaki na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no.. spróbować należy:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP