4 mar 2016

Desernik bananowy z mascarpone- na zimno

Pierwszy raz sernik ze zmiksowanymi bananami zauważyłam na Moich Wypiekach, zaraz po tym był przetestowany, zaakceptowany przez domowników i... zapomniany.
Kiedy jednak zamarzyło mi się coś lekkiego i równocześnie słodkiego, a z tęsknoty za słońcem- coś słonecznego, to przypomniałam sobie o owym 'bananowcu'! :)
I tak powstał lekki i kremowy desernik- zamiast sernika- gdyż zamiast sera wykorzystałam mascarpone, ze zmiksowanymi bananami, otulony cytrynową galaretką i plasterkami bananów.
Słodki w sam raz (o ile użyjecie bardzo dojrzałych bananów, w razie potrzeby należy dodać 1 łyżkę cukru więcej), z wyczuwalnym smakiem bananów, lekko waniliową nutą- od siebie dodaną- przełamany orzeźwiającym, cytrynowym smakiem.
Taki ot, nieskomplikowany i taki... uroczy :)))

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

Desernik:
* mascarpone- 500 g
* banany- 400 g (3 duże szt., bardzo dojrzałe)
* cukier waniliowy- 1 opakowanie
* cukier trzcinowy- 1 łyżka
* żelatyna- 20 g/4 płaskie łyżeczki (+ 100 ml wody)

Dodatkowo:
* banany- 2 szt.
* galaretka cytrynowa- 1 szt.

Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut- do napęcznienia, a następnie podgrzać (nie gotować!), aż się rozpuści i lekko ostudzić.
Mascarpone wraz z bananami, cukrem trzcinowym oraz waniliowym przełożyć do malaksera i zmiksować dokładnie na jednolitą i gładką masę.
Do przestudzonej żelatyny wmieszać 1 łyżkę masy bananowej, wymieszać, a potem połączyć z pozostałą masą.
Przelać do okrągłej (20 cm) formy wyłożonej folią aluminiową/spożywczą i odstawić do stężenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie w gorącej wodzie (400 ml) rozpuścić galaretkę cytrynową, ostudzić.
Banany pokroić w plastry, ułożyć na lekko stężałym deserniku, zalać zimną galaretką i ponownie wstawić do lodówki- do całkowitego stężenia.

Smacznego! :)

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

4 komentarze

  1. Wygląda pięknie, tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzi fajny desernik, a mascarpone bardzo lubię wiec przepis zapisuję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP