7 mar 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku robię dosyć często, aż dziwię się sama, że dopiero teraz przepis doczekał się publikacji...
Potrawa lubiana i znana na tyle, że każdy opis jest zbędny :)
Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku.
Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :)

fasolka po bretońsku, fasola w sosie pomidorowym, fasola z kiełbaską, danie jednogarnkowe z fasolą, danie jednogarnkowe z kiełbasą, fasola Jaś, kraina miodem płynąca

* fasola Jaś- 400 g
* kiełbaska- 200 g
* passata pomidorowa- 600 ml
* cebula- 1 średnia szt.
* czosnek- 2 ząbki
* listek laurowy- 1 szt.
* ziele angielskie- 4 szt.
* majeranek- 2 łyżki
* papryka wędzona- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku
* oliwa- do smażenia

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania posolić wodę (nie wcześniej, inaczej fasola będzie się dłużej gotowała!).
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana, wlać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość smażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką.
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Smacznego! :)

fasolka po bretońsku, fasola w sosie pomidorowym, fasola z kiełbaską, danie jednogarnkowe z fasolą, danie jednogarnkowe z kiełbasą, fasola Jaś, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP