29 kwi 2016

Czekoladowy Grzybek (omlet) z gorącymi owocami

Ten lekki i puchaty, wywodzący się z kuchni polskiej Grzybek, to nic innego jak popularny... omlet biszkoptowy! 
Nieskomplikowany i szybki, przygotowany z ubitych białek połączonych z żółtkami i mąką, w zależności od potrzeby- w wersji słonej lub słodkiej.
Dzisiaj miałam ogromną chęć na słodką i do tego kakaową wersję Grzybka :)
Zapraszam więc na smaczną propozycję pod postacią grzybka czekoladowego polanego gorącymi owocami- idealnego na leniwe śniadanie (kiedy to czas Nas nie goni), tudzież słodki podwieczorek, podany dodatkowo np. z kleksem bitej śmietany czy jogurtu naturalnego.
Pyszności!!! :)))

omlet czekoladowy, omlet z kakao, omlet jajeczny, omlet na słodko, omlet biszkoptowy, omlet grzybek, grzybek na słodko, sos owocowy, sos do placków, gorące owoce, pomysł na śniadanie, kraina miodem płynąca

2-3 porcje
Omlet czekoladowy:
* jajka- 3 szt. (żółtka i białka oddzielnie)
* cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka
* kakao- 1 czubata łyżka
* mąka pszenna- 1 czubata łyżka
* sól- szczypta
* masło klarowane- do smażenia

Gorące owoce:
* mix czerwonych owoców- około 300 g (poza sezonem polecam mrożone)
* cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka
* sok z limonki- 1 łyżeczka

Omlet czekoladowy:
Mąkę wymieszać z kakao.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno i delikatnie- mieszając- przelać masę z żółtkami.
Na koniec wmieszać mieszankę mąki z kakao.
Dużą patelnię (ew. małą, smażąc omlety po kolei, a najlepiej równocześnie na 2 patelniach- aby masa nie straciła puszystości) natłuścić masłem klarowanym, przelać masę i na bardzo małym ogniu smażyć- bez przykrycia- około 5-6 minut (przy małej patelni 2-3 min.).
Kiedy już spód się zetnie (na patelni omlet po prostu będzie bezproblemowo się przesuwał), należy delikatnie zsunąć omlet na talerz (przy małej patelni wystarczy łopatka), następnie patelnię przyłożyć do omleta i odwracając usmażyć nieściętą stronę- około 2-3 minuty (przy małej patelni max.1 minutę).

Gorące owoce:
Owoce zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aż puszczą sok, a następnie wlać 1/2 szklanki wody, zagotować i zdjąć z ognia.
Rozgnieść, wlać sok z limonki, wymieszać.
W razie konieczności dosłodzić.
Gorącymi owocami polać omlet.

Smacznego! :)

omlet czekoladowy, omlet z kakao, omlet jajeczny, omlet na słodko, omlet biszkoptowy, omlet grzybek, grzybek na słodko, sos owocowy, sos do placków, gorące owoce, pomysł na śniadanie, kraina miodem płynąca

7 komentarzy

  1. ależ całość apetycznie wygląda!
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Na klarowanym maśle omlety wychodzą bardzo smaczne, ja zawsze smażę na klarowanym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nawet na oleju kokosowym nie smakują mi tak dobrze, jak na maśle :) Tak samo mam np. z pospolitą jajecznicą- bez masła ani rusz! :)

      Usuń
  3. Muszę spróbować usmażyć taki omlet na maśle klarowanym. Całość wygląda bardzo smacznie i zdjęcia jak zawsze niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło sprawia, że omlet ma ten pyszny, maślany smak i po prostu jest dużo smaczniejszy niż na oleju. I dziękuję za miłe słowa- bardzo staram się, żeby zdjęcia były równie smaczne :)

      Usuń
    2. Przyznaję, że smażę na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu- w ramach równowagi, bo nadrabiam pochłanianiem słodkości :) ale z pewnością dla urozmaicenia skorzystam z porady :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP