19 kwi 2016

Kapuśniak z kiełbaską

Kapuśniak to zupa mojego dzieciństwa, którą mama zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :)
Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki,  obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) 
Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa!

kapuśniak, zupa z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, kapuśniak bez mięsa, kapuśniak na kiełbasie, kapuśniak z kiełbasą, danie z kapusty kiszonej, kuchnia polska, kraina miodem płynąca

Kapuśniak:
* woda- 1,5 litra
* kapusta kiszona- 500 g
* ulubiona kiełbasa- 250 g
* ziemniaki- 4 duże szt.
* marchew- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 6 szt.
* listek laurowy- 2 szt.
* olej ryżowy- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku
* natka pietruszki- do posypania

Zasmażka:
* mąka pszenna- 1 lekko czubata łyżka
* masło- 3 łyżki

Kapuśniak:
Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego.
Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces!
W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą.

Zasmażka:
Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę- rozgrzać masło, wsypać mąkę i przez chwilę ją podsmażyć, a następnie przelać do gotującej się zupy (uwaga, będzie delikatnie 'strzelać'), wymieszać, aż zupa lekko się zagęści.

Smacznego! :) 

kapuśniak, zupa z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, kapuśniak bez mięsa, kapuśniak na kiełbasie, kapuśniak z kiełbasą, danie z kapusty kiszonej, kuchnia polska, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Oj ile bym oddała za talerz takiej zupy... ;-) ps. Śliczny garnek

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na tę porę roku. A w dodatku ja tak bardzo uwielbiam zupy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie gęste pożywne zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP