14 kwi 2016

Tradycyjne kluski śląskie

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej.
Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem.
Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;)
Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to już wiesz co dziś zrobić na obiad! :)))

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

* ziemniaki
* mąka ziemniaczana- 1/4 masy ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki (pamiętajcie, aby były posolone i aby ich nie rozgotować!) przecisnąć przez praskę, a następnie przełożyć do miski/garnka i wyrównać.
Masę przekroić nożem na 4 równe części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać  mąkę ziemniaczaną.
Całość dokładnie wyrobić.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a w środku zrobić wgłębienie.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju (kluski nie będą się sklejać po wyciągnięciu), wyciągnąć max. 1 minutę od wypłynięcia (inaczej będą 'rozciapane').

Smacznego! :)

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

7 komentarzy

  1. bardzo lubię takie dania i często robię :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie i moich domowników:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dawno ich nie jadłam! :) Wyglądają pyszniutko i mięciutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dawno nie jadłam, a zawsze lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja za to często jem kluski śląskie, bardzo mi smakują

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP