6 maj 2016

Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli

Kanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;)
Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie, ale ciekawie podbija smak nieco mdłej fasoli.
Prosta, o interesującym smaku, do której niezbędna jest tylko... pajda chleba! :)

pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

* fasola biała- 2 szklanki
* cebula- 2 bardzo duże
* czosnek- 1 duży ząbek
* wino półsłodkie- 50 ml
* masło klarowane- 2 czubate łyżki
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* suszony majernaek- 1 łyżeczka
* sok z cytryny- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz- do smaku

Masło i oliwę razem podgrzać na patelni.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę soli i całość dusić pod przykryciem- na bardzo małym ogniu, około 15 minut (w międzyczasie przemieszać 3-4 razy). 
Wlać wino i smażyć, aż do odparowania płynu.
2 łyżki cebuli odłożyć, by później ozdobić kanapki.
Dodać fasolę i chwilkę całość podsmażyć.
Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce 3-4 dni.

Smacznego! :)


pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

5 komentarzy

  1. wygląda, że jest dobre :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. MIODZIO !!! dwa kciuki do góry i udostępniłem na G+

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Myślę, że smakuje obłędnie takie połączenie składników :)Fajna alternatywa dla pospolitych past kanapkowych.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy fasola moze byc z puszki czy ma byc to fasola typu"Jaś"ugotowana wczesniej?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP