20 maj 2016

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku

Grube i okrągłe, kruche i lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :)
Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia kulek można 'zatrudnić' dziecko :)
Mąka pełnoziarnista kompletnie nie przeszkadza w smaku, jeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną.
 Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę...
Rzeczywiście, autorka tego przepisu- Kinga Paruzel miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła!
A jak je upieczecie, to grono fanów tych ciastek na pewno się powiększy :)))

ciasteczka owsiane, ciasteczka z płatkami owsianymi, ciasteczka na mące pełnoziarnistej, ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka na maśle, ciasteczka maślane, zdrowe ciastka, miękkie ciasteczka, kruche ciasteczka, zdrowe przekąski, kraina miodem płynąca

około 36 sztuk:
* płatki owsiane górskie- 3 szklanki
* mąka pszenna pełnoziarnista- 2 szklanki
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* masło- 200 g
* jajka- 2 szt.
* cukier waniliowy- 1 czubata łyżka*
* proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
* soda- 3/4 łyżeczki*
* sól- szczypta

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na jasną masę, a następnie ucierając wbić jajka.
Wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a po dokładnym wymieszaniu wsypać płatki owsiane.
Na lekko nawilżonej wodą dłoni, z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać (w odstępach około 2,5 cm, bo ciastka rosną na boki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, tylko do lekkiego zarumienienia.
Upiec kolejną partię ciastek.
Przechowywać w zamkniętym pojemniczku.

Smacznego! :)

ciasteczka owsiane, ciasteczka z płatkami owsianymi, ciasteczka na mące pełnoziarnistej, ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka na maśle, ciasteczka maślane, zdrowe ciastka, miękkie ciasteczka, kruche ciasteczka, zdrowe przekąski, kraina miodem płynąca

ciasteczka owsiane, ciasteczka z płatkami owsianymi, ciasteczka na mące pełnoziarnistej, ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka na maśle, ciasteczka maślane, zdrowe ciastka, miękkie ciasteczka, kruche ciasteczka, zdrowe przekąski, kraina miodem płynąca

* niewielkie modyfikacje względem autorskiego przepisu

7 komentarzy

  1. Takie ciasteczka to sama rozkosz! :) I fajny pomysł na wspólną zabawę z dzieckiem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasteczka są naprawdę przepyszne i nawet smak mąki pełnoziarnistej kompletnie nie przeszkadza :) A formowanie kulek zostawić dzieciom, niech też mają swój udział ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Cudne!
    Na pewno moje smaki...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jestem przekonana, że Tobie zasmakują! :)

      Usuń
  3. Wyglądają znakomicie. I ta tekstura <3
    Piękne zdjęcia, jeszcze bardziej kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsiane są dobre o każdej porze i pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP