9 cze 2016

Maślane i chrupiące pieczone ziemniaczki

Część z Was pomyśli, że przecież to tylko pieczone ziemniaki, ot żadna filozofia, ale w tym wydaniu są po prostu tak genialne, że moje ziemniaczki musiały pójść w obieg i narobić Wam 'smaka'! ;)
Z rumianą i chrupiącą skórką, miękkim środku, a dzięki dodatkowi masła o fantastycznie maślanym smaku, no i tak aromatycznie pachną rozmarynem (miały być z tymiankiem, bo z jego dodatkiem uwielbiam najbardziej, jednak nigdzie nie mogłam go dostać- zdecydowanie polecam!).
Tak, mogłabym je jeść codziennie i to nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale zwyczajnie takie same- ze szklanką zsiadłego mleka...

pieczone ziemniaki, ziemniaczki z piekarnika, maślane ziemniaki, ziemniaki pieczone na maśle, chrupiące ziemniaki, potrawy z ziemniaków, młode ziemniaki, ziemniaki na obiad, przekąska z ziemniakami, kraina miodem płynąca

* młode ziemniaczki- 1 kg
* masło klarowane- 4 łyżki
* sól- 1 łyżeczka z lekką górką
* słodka papryka- 1 płaska łyżeczka
* drobno posiekany świeży rozmaryn- 1 łyżeczka

Z ziemniaków zetrzeć skórkę (lub obrać), małe zostawić w całości, te większe przekroić, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować w osolonej wodzie.
Gotować 8 minut, odcedzić i odparować.
Do garnka z ziemniaczkami wlać roztopione masło klarowane, doprawić solą, papryką oraz rozmarynem i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni (termoobieg).
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ziemniaczki i porozkładać je luźno.
Piec około 18-20 minut- a najlepiej do pożądanego stopnia zarumienienia.

Smacznego! :)

pieczone ziemniaki, ziemniaczki z piekarnika, maślane ziemniaki, ziemniaki pieczone na maśle, chrupiące ziemniaki, potrawy z ziemniaków, młode ziemniaki, ziemniaki na obiad, przekąska z ziemniakami, kraina miodem płynąca

5 komentarzy

  1. Witam,musze zauwazyc ze przepis jest absolutnie niespojny.pisze Pani o masle a nastepnie w przygotowaniu o oliwie.czy chodzi o maslo czy oliwe? I niestety nie wyglada na to ze sa to Pani ziemniaczki poniewaz takie przepisy ja i moje kolezanki juz umieszczalysmy,prosze spojzec na inne blogi.pzdr bloggerka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj większość potraw robię na oliwie więc z rozpędu napisałam w opisie 'oliwa'- już poprawiam :)
      Na pewno, takie ziemniaczki robi większość osób i nie jest to żadne odkrycie, ani opatentowany przez kogoś przepis- część robi identycznie, a część bardzo podobnie...
      Ale skoro już czepiamy się słów, to MOJE oznacza tylko i wyłącznie, że są mojego wykonania :)
      Miłego dnia! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ziemniaczki ze skórką�� i ten rozmaryn�� przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam twoje przepisy nawet te proste typu ziemniaki w kazdym przepisie jest to ,,cos" kazdy wygląda bardzo apetycznie chce sie jesc nawet jak nie jest sie glodnym.gratuluje super pomyslów i życze dalszej owocnej pracy pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Nic tak nie sprawia radości, jak miłe i bardzo motywujące słowa... :)))
      Również pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP