14 cze 2016

Maślany bigos z młodej kapusty

Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :)
Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :)
Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba...
Mniam, po prostu...

bigos z młodej kapusty, młoda kapusta, kapusta na maśle, kapusta bez mięsa, wiosenna potrawa, letnia potrawa, szybki bigos, szybka potrawa, kraina miodem płynąca,

* młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg)
* marchewka- 2 duże
* cebula- 1 szt.
* masło- 200 g
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka
* ziele angielskie- 4 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* świeży koper- pęczek
* sól, pieprz- do smaku

W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia.
Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę.
Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem.

Smacznego! :)

bigos z młodej kapusty, młoda kapusta, kapusta na maśle, kapusta bez mięsa, wiosenna potrawa, letnia potrawa, szybki bigos, szybka potrawa, kraina miodem płynąca,


1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP