20 cze 2016

Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami + kilka porad jak zrobić idealne knedle

W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem...
O tym jak smakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :)
Otóż:
* ziemniaki powinny być całkowicie zimne, a najlepiej ugotowane kilka godzin/dzień  wcześniej i zmielone- zdążą odparować,
* masa powinna być wyrabiana szybko i sprawnie- podczas długiego wyrabiania masa oddaje wodę, co skutkuje zwiększeniem ilości mąki,
* przed formowaniem w kulkę najlepiej dłoń delikatnie oprószyć mąką- zapobiegnie to przyklejenia się ciasta do dłoni, lepiej więc będzie się formowało i kula wyjdzie idealnie krągła,
* gotować natychmiast po przygotowaniu i najlepiej większymi partiami- knedle, które będą długo czekać na stolnicy staną się bardzo klejące i 'rozciapane',
* gotować z dodatkiem oleju- zapobiegnie to sklejaniu się ugotowanych knedli.
To byłoby na tyle porad, jak znacie jakieś inne cenne wskazówki to piszcie śmiało! :)
Jestem też ciekawa z jakim dodatkiem lubicie knedle najbardziej?
Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą...

wskazówki jak zrobić dobre knedle, tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami, knedle z owocami, knedle owocowe, kraina miodem płynąca,

z małą truskawką, to około 26 szt.
* surowe ziemniaki- 600 g
* jajka- 1 szt.
* mąka pszenna- 200 g
* mąka ziemniaczana- 1 łyżka
* sól- szczypta
* truskawki- około 26 szt. (najlepiej małe)

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce.
Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate).
Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość ciasta zależy od wielkości truskawki), następnie spłaszczyć, na środku ułożyć całą truskawkę, a na końcu dokładnie zlepić nadając kształt kuli.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 3-4 minuty od wypłynięcia.

Smacznego! :)

tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami, knedle z owocami, knedle owocowe, kraina miodem płynąca,

9 komentarzy

  1. Ech chyba się truskawki skończą nim znajdę czas by je zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś Ty Aga M, knedle wbrew pozorom robi się naprawdę sprawnie i szybko :)

      Usuń
  2. Jakie one są apetyczne - pięknie wykonane i podane :) Knedle to wyższa szkoła jazdy - gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Aż ślinka cieknie po brodzie;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! W sezonie śliwkowym knedle to wręcz obowiązek, ale jakże smaczny i przyjemny! :)

      Usuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP