8 lip 2016

Pasta z makreli, serka i rzodkiewki

Bardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę.

W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję Wam lekką wersję- z serkiem śmietankowym, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Serek nadaje kremowej struktury i lekkości paście, a rzodkiewka fajnie przełamuje tę delikatność dzięki swojej chrupkości, ogólnie całość bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania- nawet jak nie jesteś wielbicielem wędzonej makreli :)

pasta z makreli, pasta z rzodkiewką, pasta w rybą, pasta do chleba, pasta na kanapkę, pomysł na wędzoną makrelę, kraina miodem płynąca


* wędzona makrela- około 200
* serek śmietankowy- 200 g
* rzodkiewka- 5 średnich szt.
* szczypior- pół pęczka (plus do posypania)
* sól, pieprz- do smaku


Serek przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną makrelę, drobno pokrojone rzodkiewki oraz posiekany szczypior.

Na końcu doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego! :)


pasta z makreli, pasta z rzodkiewką, pasta w rybą, pasta do chleba, pasta na kanapkę, pomysł na wędzoną makrelę, kraina miodem płynąca

6 komentarzy

  1. I tak się zastanawiam czy zjeść ją na kolację czy na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza Jo, ja zazwyczaj robię na kolację (bo mogę sobie bez pośpiechu przygotować, przynajmniej wszystkie ości z makreli są wydłubane, hihiii)- a jak zostanie, to i serwuję na śniadanie :)

      Usuń
  2. Lubię makrelę - ciekawa wersja z serkiem - kanapeczki musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj były, były :) My uwielbiamy tę pastę! :)

      Usuń
  3. Kolejna pyszna propozycja,niby tradycyjne składniki,ale fajnie połączone tworzą zaskakujący smakiem efekt-chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP