11 sie 2016

Klasyczne leniwe z twarogiem

Klasyczne leniwe, czyli z białym serem- kto ich nie kocha?! :)
Niezależnie od dodatków: masło, śmietanka, cukier, cynamon, wanilia...
A nawet i podane w wersji wytrawnej z sosem, po prostu smakują wybornie- taki już ich urok! :)
Ja do leniwych wykorzystuję ser typu 'caprese/capri', chociażby dlatego, że jest mniej kwaśny od tradycyjnego twarogu, w efekcie czego smak pierogów jest zdecydowanie przyjemniejszy, a przecież na tym zależy Nam najbardziej :)
klasyczne leniwe, pierogi leniwe, kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski z twarogiem, kopytka z twarogiem, kraina miodem płynąca


3-4 porcje
* twaróg- 300 g
* jajko- 1 szt.
* mąka pszenna- 3/4 szklanki
* cukier trzcinowy- 1 łyżka (w wersji podania na słodko)

Twaróg rozgnieść widelcem (lub zmielić, jeżeli nie lubicie wyczuwalnych grudek), połączyć z jajkiem, cukrem oraz mąką i szybko wyrobić (im dłużej wyrabiamy, tym masa będzie bardziej się kleić) na lekko podsypanej mąką stolnicy.
Z masy uformować wałek, lekko spłaszczyć i ciąć pod lekkim skosem.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Kluski wyjąć zaraz po wypłynięciu na wierzch.

Smacznego! :)
klasyczne leniwe, pierogi leniwe, kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski z twarogiem, kopytka z twarogiem, kraina miodem płynąca

5 komentarzy

  1. Pycha ! Brakuje mi polskiej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je!<3 Ale ubijam na sztywno białko - takie mi bardziej smakują

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie! od razu chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  4. Z caprese jeszcze nie robiłam... Leniwe są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP