15 sie 2016

Panna cotta z kawiorem z owoców leśnych

Śmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych...
O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost do oleju i... gotowe! :)
Czyli samo tworzenie tych bajecznych kuleczek jest tak dziecinnie proste, że śmiało można poprosić o pomoc dziecko :)
Deser, mimo minimalnej ilości składników, jak również prostoty wykonania, wygląda tak zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :)
kawior z owoców, kawior owocowy, kawior z soku, kawior molekularny, zupa profi, panna cotta, włoski deser, kraina miodem płynąca, deser w pucharkach, elegancki deser, kraina miodem płynąca


4 porcje
Panna Cotta:
* śmietanka 30%- 400 ml
* cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki
* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki

'Kawior':
* "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie
* sok z cytryny- 2 łyżeczki
* agar- 1 łyżeczka
* olej- 1 i 1/2 szklanki
* mała strzykawka

Panna Cotta:
Śmietankę przelać do rondelka, wsypać cukier puder oraz żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut- do napęcznienia żelatyny.
Po upływie 10 minut, podgrzać- mieszając rózgą (nie zagotować!).
Rozlać do pucharków, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

'Kawior':
Olej przelać do plastikowego/silikonowego naczynia i wstawić na 30 minut do zamrażalnika (ewentualnie do lodówki na minimum 2 godziny, olej musi być bardzo zimny- inaczej kuleczki się pozlepiają!).
Z zupy odcedzić makaron i owoce, płyn przelać do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz agar, wymieszać i zagotować.
Gotować około 3-4 minuty i odstawić z ognia.
Wyjąć olej z zamrażalnika, strzykawkę napełnić ciepłym płynem i kropla po kropli wpuszczać do zimnego oleju.
Kiedy zupa przestygnie, należy podgrzać ją ponownie- z ciepłej łatwiej robić kropelki.
Gotowy 'kawior' odcedzić na sitku i przepłukać zimną, przegotowaną wodą.
'Kawiorem' zwieńczyć wierzch deseru.

Smacznego! :)
kawior z owoców, kawior owocowy, kawior z soku, kawior molekularny, zupa profi, panna cotta, włoski deser, kraina miodem płynąca, deser w pucharkach, elegancki deser, kraina miodem płynąca

Przepis bierze udział w akcji Profi (http://profi.com.pl)

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP