7 sie 2016

Terrina kremowa z polędwicą i korniszonami

Bardzo prosta i efektowna terrina, której podstawę stanowi APETINA- kremowy serek o smaku NATURALNYm, przełamany dodatkiem ogórków konserwowych i otulony ulubioną wędliną- u mnie to polędwica z indyka :)
Terrina dzięki dodatkowi żelatyny ma zwartą konsystencję, dzięki czemu łatwo się kroi (zarówno w grube jak i bardzo cienkie plastry) jak również nie rozwala się podczas krojenia, a przy tym ma miękką strukturę rozpływającą się w ustach.
Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską.
Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :)
terrina z serka, terrina śmietankowa, pasta z serka, pasta na kanapki, pasta do chleba, przekąska na imprezę, łatwa przekąska, serek arla apetina, konkurs apetina, kraina miodem płynąca


* serek kremowy Naturalny Apetina- 500 g (4 opakowania po 125 g)
* ulubiona wędlina- około 10 plastrów
* małe korniszony- około 9 szt.
* żelatyna- 2 lekko czubate łyżki
* gorąca woda- 1/3 szklanki
* świeżo zmielony pieprz- 1/4 łyżeczki
* sól- opcjonalnie

Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić.
Dodać serek (najlepiej w temperaturze pokojowej, uprzednio dobrze wymieszany rózgą), pieprz (oraz ewentualnie sól- jeżeli masa wydaje się mało słona) i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą- aż masa będzie jednolita i gładka.
Keksówkę (moja ma wymiary 18x10) wyłożyć folią spożywczą, a następnie wędliną- tak, by nie tylko zakryła sam spód, ale i okryła wierzch masy.
Na wędlinę wyłożyć połowę masy, wzdłuż ułożyć korniszony (lekko dociskając), wyłożyć pozostałą masą, a na koniec zakryć wędliną- również lekko ją dociskając do masy.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Gotową terrinę kroić w plastry.

Smacznego! :)
terrina z serka, terrina śmietankowa, pasta z serka, pasta na kanapki, pasta do chleba, przekąska na imprezę, łatwa przekąska, serek arla apetina, konkurs apetina, kraina miodem płynąca


Przepis bierze udział w konkursie:

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP