30 wrz 2016

Gulasz wołowy z dynią i ziemniakami

Jednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej.
gulasz wołowy, gulasz z wołowiną, gulasz z dynią, gulasz z ziemniakami, danie jednogarnkowe z mięsem, danie jednogarnkowe z dynią, danie jednogarnkowe z ziemniakami, pomysł na dynię, jesienne danie, jesienna potrawa, kraina miodem płynąca
4 porcje:
* wołowina- 400 g (użyłam ligawy)
* ziemniaki- 2 duże (około 500 g)
* dynia hokkaido- 300 g
* cebula- 1 średniej wielkości
* czosnek- 1 duży ząbek
* woda- 1,5 litra
* papryka wędzona- 1 łyżeczka
* suszony rozmaryn- 1 łyżeczka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka
* ziele angielskie, ziarna jałowca- 4 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* sól, pieprz- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia

Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu, aż się lekko zarumienią z każdej strony.
Dodać posiekaną cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem, smażyć 2-3 minuty, a następnie wlać wodę i wrzucić przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę.
Od momentu zagotowania się wody gotować 40 minut.
Po upływie 40 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut.
Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa będą miękkie).
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, a w razie potrzeby oprószyć mąką, by zagęścić.

Smacznego! :)
gulasz wołowy, gulasz z wołowiną, gulasz z dynią, gulasz z ziemniakami, danie jednogarnkowe z mięsem, danie jednogarnkowe z dynią, danie jednogarnkowe z ziemniakami, pomysł na dynię, jesienne danie, jesienna potrawa, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Ślinka leci na sam widok :) Pyszna, jesienna propozycja...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory...Czy gotując używasz filtrowanej wody bo czasem ta kranowa ma dziwny smak...my musieliśmy swoją wodę uzdatnić - założyliśmy filtr molekularny z naturalną mineralizacją.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP