14 wrz 2016

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Miękkie, krągłe, smaczne...
W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym...
Najlepiej smakują z makaronem...
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych...
Klopsiki! :)
klopsiki w sosie pomidorowym, pulpeciki w sosie pomidorowym, klopsiki z indyka, pulpety z indyka, sos pomidorowy do mięsa, danie dla dzieci, kraina miodem płynąca
Około 35 szt.
* pierś z indyka- 500 g
* pulpa pomidorowa- 800 ml
* woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół)
* kasza manna- 5 łyżek
* cebula- 2 małe
* czosnek- 1 duży ząbek
* suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka
* słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka
* suszony majeranek- 1 łyżeczka
* cukier- 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa)
* sól, pieprz- do smaku
* świeża bazylia- do ozdoby
* makaron- dodatkowo

Pierś z indyka zmielić w maszynce wraz z 1 małą cebulą, a następnie dobrze wyrobić z kaszą manną, słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem i łyżeczką oliwy.
Z masy formować małe klopsiki (moje są ciut mniejsze niż orzech włoski) i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Kiedy pulpeciki będą lekko rumiane, dodać pokrojoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, wlać pulpę pomidorową oraz wodę.
Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Podawać z makaronem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego! :)
klopsiki w sosie pomidorowym, pulpeciki w sosie pomidorowym, klopsiki z indyka, pulpety z indyka, sos pomidorowy do mięsa, danie dla dzieci, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP