16 wrz 2016

Kompot ze śliwek- w 2 wersjach: 'na zimę' i 'do obiadu'

Domowy kompot śliwkowy- wartościowy, o wyśmienitym smaku i przepięknym kolorze, który przypomni Tobie dziecięce lata i obiady u Mamy czy Babci, a do tego tak banalnie prosty w przygotowaniu, niezależnie czy wybierzesz wersję kompotu 'na zimę' czy 'do obiadu'.
Pamiętajcie, im więcej owoców dodamy, tym bardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :)
domowy kompot śliwkowy, kompot ze śliwek, kompot na zimę, kompot do obiadu, napój ze śliwek, napój śliwkowy, kraina miodem płynąca,
3 słoiki 1 litrowe:
* śliwki- 1 kg
* cukier- 3 łyżki

Wersja 1- kompot 'na zimę':

Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbyć się pestek, ułożyć w uprzednio wyparzonym słoiku (1/2 lub max. 2/3 wysokości słoika) i zasypać 1 łyżką cukru.
Wodę zagotować i wypełnić słoik, pamiętając, by zostawić jakieś 2 cm wolnego miejsca.
Zakręcić czystą i wyparzoną przykrywką, a następnie odwrócić do góry dnem i odstawić na ściereczkę lub zapasteryzować- gorące słoiki przełożyć do garnka wyłożonego gazą, z gorącą wodą i gotować 10-12 minut.
Kompot jest tak aromatyczny, że śmiało można rozcieńczyć go z przegotowaną wodą.

Wersja 2- kompot 'do obiadu':
Zrobić z poły podanych proporcji.
Do garnka dodać umyte, przekrojone na pół i wypestkowane śliwki, wsypać cukier i zalać wodą.
Gotować około 10 minut, zdjąć z ognia i ostudzić (lub nie, jeżeli napój ma być w ciepłym wydaniu).

Smacznego! :)

domowy kompot śliwkowy, kompot ze śliwek, kompot na zimę, kompot do obiadu, napój ze śliwek, napój śliwkowy, kraina miodem płynąca,

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP