20 wrz 2016

Tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami

Wrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :)
A jak przygotować idealne ciasto na knedle ziemniaczane, to odsyłam Was do tego posta- tam znajdziecie kilka cennych wskazówek :)
Każdy z Was zapewne lubi inne dodatki, ale jeżeli chodzi o knedle ze śliwkami, to polecam dodatek cynamonu, który fantastycznie komponuje się z tym owocem, do tego odrobina cukru i roztopionego masełka i...
mamy obiad jak za wspaniałych, dziecięcych lat...
knedle ze śliwkami, ziemniaczane knedle, knedle z owocami, jak zrobić knedle, ciasto na knedle, knedle, kraina miodem płynąca


około 26 szt.
* surowe ziemniaki- 800 g
* jajko- 1 szt.
* mąka pszenna- 1 i 1/2 szklanki
* mąka ziemniaczana- 1 łyżka
* sól- szczypta
* śliwki węgierki- 26 szt.

Śliwki przekroić zostawiając jedną krawędź nieprzeciętą i usunąć pestkę.
Ugotowane ziemniaki odparować, całkowicie ostudzić i przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce.
Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate).
Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość ciasta zależy od wielkości śliwki), następnie spłaszczyć, na środku ułożyć śliwkę, a na końcu dokładnie zlepić nadając kształt kuli.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 3 -4 minuty od wypłynięcia.

Smacznego! :)

knedle ze śliwkami, ziemniaczane knedle, knedle z owocami, jak zrobić knedle, ciasto na knedle, knedle, kraina miodem płynąca

6 komentarzy

  1. Idealne, aż wierzyć się nie chce, że są prawdziwe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie, uwierz- zanim znalazłam tą idealną w przekroju śliwkę (która tutaj jest główną ozdobą), to trochę musiałam tych knedli pokroić :)

      Usuń
  2. perfekcyjne, idealny kształt i ta śliwka :) nie mogę wyjść z podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyszły, równiutko i piękne w przekroju :) Dla mnie rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wyszły perfekcyjnie! aż nabrałam ochoty na knedle :D
    ale mi pewnie nie wyjdą choć w połowie tak piękne i smaczne jak Twoje
    jak już ktoś wspomniał - rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście, trudno uwierzyć, że są prawdziwe!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP