25 paź 2016

Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką

Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :)
To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :)
Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera bardziej wytrawnego charakteru, ale oczywiście nie zaszkodzi również i odrobina startego parmezanu- jak przy klasycznym risotto.risotto z burakami, risotto buraczkowe, buraczki z ryżem, danie z burakami, pomysł na buraki, chipsy z szynki szwarcwaldzkiej, jesienne potrawy, kraina miodem płynąca
* ryż do risotto- 1 szklanka
* bulion warzywny/mięsny- 1,2 litra
* białe, wytrawne wino- 100 ml (opcjonalnie)
* burak- 1 średniej wielkości (około 180 g)
* cebula- 1 szt.
* masło- 30 g
* olej ryżowy- 1 łyżka do smażenia
* sól, pieprz- do smaku
* szynka szwarcwaldzka- po 2-3 plasterki na porcję

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć do momentu, aż ziarenka będą szkliste.
W międzyczasie buraka obrać i zetrzeć na tarce.
Na patelnię z ryżem wlać wino, odparować, a następnie dodać starte buraki i wlać 2 chochle bulionu- dopiero po wchłonięciu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu).
Na koniec dodać masło oraz doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chrupiącą szynką szwarcwaldzką uprzednio drobno pokrojoną i podsmażoną na suchej patelni.

Smacznego! :)
risotto z burakami, risotto buraczkowe, buraczki z ryżem, danie z burakami, pomysł na buraki, chipsy z szynki szwarcwaldzkiej, jesienne potrawy, kraina miodem płynąca

1 komentarz

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP