3 paź 2016

Sos karmelowy z nutą wanilii

Maksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak.
Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną konsystencję, jak również jest odpowiednio gęsty- po schłodzeniu fajnie gęstnieje i ma strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący.
Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy.
Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
domowy sos karmelowy, sos toffi, sos krówkowy, sos karmelowy z wanilią, sos toffi z wanilią, sos krówkowy z wanilią, sos karmelowo waniliowy, kraina miodem płynąca
około 280 ml:
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* cukier muscovado- 1 łyżka (można pominąć)
* kremówka- 200 g
* masło- 50 g
* cukier waniliowy- 1 łyżka

Cukier trzcinowy przesypać do rondelka (najlepiej z grubym dnem), wyrównać i wstawić na bardzo mały ogień.
Podgrzewać (nie mieszają), aż cukier się rozpuści, a od momentu kiedy zacznie się 'pienić', to trzymać na ogniu max. 1 minutę.
Dodać masło, cukier waniliowy, cukier muscovado, wlać śmietankę i zagotować.
Od momentu zawrzenia gotować około 1-2 minuty.

Smacznego! :)
domowy sos karmelowy, sos toffi, sos krówkowy, sos karmelowy z wanilią, sos toffi z wanilią, sos krówkowy z wanilią, sos karmelowo waniliowy, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP