14 lis 2016

Pasta z gotowanego kurczaka i leśnych grzybów

Nie wiem jak jest u Was, ale kiedy gotuję rosół, to sam znika błyskawicznie, a mięso zazwyczaj zostaje, oj i to sporo...
No i co zrobić jeżeli zostanie gotowane mięso, takie właśnie z 'odzysku' np. po rosole?
Ja najczęściej robię nadziewane kluski śląskie, ale tym razem postawiłam na pastę- aromatyczną i pyszną, taką z suszonymi grzybami, cebulką i koperkiem.
pasta z gotowanego kurczaka, pasta do chleba z gotowanego mięsa, pomysły na pastę do chleba, mięsna pasta do chleba, pasta z grzybami, suszone grzyby z kurczakiem, kurczak z grzybami, kraina miodem płynąca


* gotowane mięso z kurczaka- 200 g
* suszone leśne grzyby- 20 g
* wrząca woda- 1 szklanka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka
* cebula- 1 średniej wielkości
* masło klarowane- 30 g
* sól, pieprz, koperek- do smaku

Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 1,5 godziny, następnie ugotować wraz z dodatkiem suszonej włoszczyzny do miękkości, a na koniec przełożyć do malaksera i zmiksować.
Do zmielonym grzybów dodać rozdrobnione mięso z kurczaka i całość zmielić ponownie, aż masa nabierze gładkiej i jednolitej struktury.
Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulę, przełożyć do pasty (wraz z roztopionym masłem) i wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem oraz koprem.

Smacznego! :)
pasta z gotowanego kurczaka, pasta do chleba z gotowanego mięsa, pomysły na pastę do chleba, mięsna pasta do chleba, pasta z grzybami, suszone grzyby z kurczakiem, kurczak z grzybami, kraina miodem płynąca

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP